Gazete Vatan Logo

İstanbul’da diri fay hattı yok!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız İstanbul’la ilgili müjdeyi verdi

Türkiye’nin yenilenen diri fay hattı haritası açıklandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, büyük deprem olacağı korkusu taşıyan İstanbul’la ilgili müjdeyi verdi. Yıldız, “İstanbul merkezde diri fay hattı yok” dedi.

Türkiye’de en son 1992’de hazırlanan Türkiye’nin ‘Diri Fay Hattı Haritası’ yenilendi. Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından güncellenen harita dün açıklandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, güncellenen Diri Fay Haritası ile Türkiye’deki diri fay sayısının 150 değil 326 olduğunun anlaşıldığını söyledi. Yıldız, İstanbul’la ilgili yüreklere su serpen bir haber verdi.

‘Hazırlıklı olmalıyız’



İstanbul’un merkezinde, Beyoğlu’nda, Bakırköy’de diri fay hattı bulunmadığını söyleyen Yıldız, ”Diri fay ne şimdi ne de önceden vardı. Tekrar söylüyorum, diri fay hatlarını biz yeni ortaya çıkarmış değiliz. Bunlar önceden beri ortaya çıkan hatlar, biz bilimsel olarak görünürlüğünü ortaya çıkarmış oluyoruz. İstanbul’un merkezinde herhangi bir diri fay hattı bulunmamaktadır” diye konuştu. Türkiye’nin dünyadaki en önemli deprem hatları üzerinde bulunan ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Yıldız, ”Bu harita şu gerçeği söylüyor, biz depreme mutlaka hazırlıklı olmalıyız. Ama bu deprem yarın olacak anlamında söyleniyorsa, bu kısmı yanlış diyorum” dedi. Yeni yaptıkları gemiyle beraber denizlerde de depremsellik çalışmaları yapılacağını kaydeden Yıldız, önümüzdeki 4-5 yıl yoğun bir çalışmanın kendilerini beklediğini söyledi.

Deprem falcılarına tepki

Marmara Bölgesi’nde 1766, 1894 yıllarında depremlerle aktif hale gelmiş diri fay hatları bulunduğunu kaydeden Yıldız, şöyle konuştu: ”Akademik çevrelerde bile tarihi belli olmamakla beraber ’bakın 1754 yılında önceden oldu, 1999 yılında Adapazarı ve Düzce depremleriyle yenilendi’ denilebiliyor... Aritmetik olarak, matematiksel olarak, çarpma, bölme yaparak ’bugün de şurada şu deprem olur’ diye tahminde bulunmak bilimsel dayanağı olmayan konulardır. Yani (bundan 3 yıl sonra deprem olacak, 2,5 yıl sonra şöyle olacak) demek yanlıştır. Bunların zaman eğrileri farklılık göstermektedir. Altını kalın çizgilerle çizerek söylüyorum, deprem konusunda herhangi bir tarih vermemiz söz konusu değildir, bunu yapmak da doğru değildir.”

Yıldız ayrıca, İstanbul’a yapılması planlanan 3. köprünün fay hattı üzerinde olmadığını da sözlerine ekledi.

326 diri fay hattı var

Yenilenen Türkiye Diri Fay Haritası, daha önce meydana gelen 5,5 ve üzerindeki depremlerin bıraktığı 82 depremin izleri kullanılarak hazırlandı. 1992 yılında hazırlanan haritaya göre kıyaslandığı zaman yeni diri fay haritasında İç Anadolu Bölgesi, Güney Marmara ve Batı Marmara’da önemli değişikler görüldü. Doğu Anadolu fayları ise yeniden yorumlandı. Eski haritada 150 fay zonu belirlenmişken, yeni çalışmada Türkiye’de 326 adet diri fay zonu ortaya konuldu. Bunun 485 segmente karşılık geldiği belirtildi. Haritada Türkiye ana karasının tamamı ile Marmara Denizi ve Saroz Körfezi’nde yer alan diri faylar gösterildi. Diğer deniz alanlarına yer verilmedi. Harita ile Türkiye ana karasında büyüklüğü 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek segment sayısı 485 olarak belirlendi.

UZMANLAR NASIL DEĞERLENDİRDİ?

‘Doğru tespit’

Prof.Dr.Şerif Barış (Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği): “Sarıyer’in dış kesimlerinde küçük bir ölü fay var ve bu fay deprem üretecek durumda değil. Ancak akti veyaf diri fayın tespit edilmesi sanıldığı kadar kolay değil. 10 bin yılda bir deprem üreten bir fay da diri olabilir. Bizler, deprem üretecek fayların içindeki gerilmeyi doğrudan ölçemiyoruz. İstanbul’un merkezinde diri fay hattı olmaması doğru bir tespit.”

Karada fay yok!

Prof. Dr. Ahmet Ercan (Yeditepe Üniversitesi) “İstanbul kara parçasında diri fay hattı bulunmuyor. Deprem üretecek faylar Marmara Denizi içinde. Sadece Büyükçekmece’nin batı yakasında diri bir fay söz konusu. Ancak bu fayın üreteceği deprem en fazla 4 büyüklüğünde olur. 485 segment bulunuyor ifadesinin bir önemi yok. Bizim için önemli olan kırık kuşakları ve uzunlukları. Yoksa 485 segment veya 5 segment olması çok bir şey ifade etmez.”

Simav’da 4,9’luk deprem

KÜTAHYA’nın Simav ilçesinde, dün saat 04.46’da Ricter ölçeğine göre 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem vatandaşlar arasında paniğe yolaçtı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgiye göre saat 04.46’da merkez üssü Simav’ın İnlice Köyü olan, yerin 9.3 kilometre derinliğinde 4.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremin ardından en küçüğü 2.3, en büyüğü 3.3 olan 4 artçı sarsıntı daha meydana geldi. İlk belirlemelere göre can ve mal kaybına yol açmayan depremde paniğe kapılan bazı kişiler sokaklara çıktı.





Haberin Devamı