Gazete Vatan Logo

İstanbul’da deprem

İstanbul adliyesinde görev yapan çok sayıda hakim ve savcının tenzili rütbeye uğraması veya başka illere gönderilmesi dikkat çekti. HSYK’nın İstanbul’da görev yaparken yerlerini değiştirdiği yargı mensupları şunlar:

- Mehmet Ekinci

Görev yaptığı yer: İstanbul Hakimi

Atandığı yer: İstanbul Ağır Ceza Mahkeme Başkanlığı

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da yargılandığı, şike davasına vekaleten bakıyordu ve artık asaleten atandı. 16. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Ekinci, ilk duruşma öncesinde “Kesinlikle takımları yargılamıyoruz. Takımlarda görev almış ve iddianamedeki suçları işledikleri iddia edilen kişileri yargılıyoruz” demişti. Ekinci ayrıca, Odatv davasına da bakmış, Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın da aralarında bulunduğu 4 sanığın beraatine karar vermişti.

- Mehmet Uysal

Görev yaptığı yer: İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı

Atandığı yer: Edirne Hakimliği

Uysal, İstanbul’da Şubat 1997’de gözaltına alınan 15 kişiye işkence yapmak iddiasıyla açılan davada 4 polisin beraatine muhalefet şerhi koyarak 11 ay 20 gün hapis cezası almalarını sağlamıştı. Ayrıca Susurluk davasından 6 yıl hapis cezasına çaptırılan Korkut Eken’in, yeniden yargılanması için delillerin oluşmadığı yönünde karara muhalefet şerhi koymuştu.

- Metin Özçelik

Görev yaptığı yer: İstanbul Hakimi

Atandığı yer: İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı

11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şeref Akçay ve üye hakimler Oktay Açar ile Metin Özçelik, Balyoz davasında 2010 yılı Ağustos ayında 102 emekli ve muvazzaf asker için yakalama kararı çıkarılmasında yapılan itirazı görüşmüştü. Mahkeme oy çokluğu ile 101 sanık hakkında çıkartılan yakalama kararı kaldırmıştı. Ancak daha sonra Metin Özçelik ve Oktay Açar, Balyoz davasında tutukluluklara yapılan itirazları reddederken, mahkeme başkanı Şeref Akçay ise muhalefet şerhi kullanmıştı.

- Rüstem Eryılmaz

Görev yaptığı yer: İstanbul Ağır Ceza Mahkeme Başkanı

Atandığı yer: Bakırköy Ağır Ceza Mahkeme Başkanı

Hrant Dink davasının hakimi Rüstem Eryılmaz, 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevini yürütüyordu. Dink davasında “Örgüt suçlamasından beraat kararı vermemiz örgüt yoktur anlamına gelmez. Davanın sonucu beni de tatmin etmedi. Örgüt var, delil yok” diyerek yaptığı açıklamayla dikkat çekmişti. Kamuoyunda poşu davası olarakta bilinen Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Fakültesi öğrencisi Cihan Kırmzıgül 11 yıl 3 ay hapis cezası kararını da vermişti.

- Ö. FARUK EMİNAĞAOĞLU

Görev yaptığı yer: İstanbul hakimi

Atandığı yer: Çankırı Hakimliği

İstanbul 34’üncü Sulh Ceza Mahkemesi Yargıcı Ömer Faruk Eminağaoğlu, yargıç ve savcılar hakkındaki dinleme kararlarını açıklayarak gizliliği ihlal suçundan yargılandığı davadan Mart ayında beraat etmişti.

- SELAHATTİN ÇETİN

Görev yaptığı yer: İstanbul Hakimi

Atandığı yer: Gebze Hakimliği

Manken Güzide Duran hakkındaki bazı beyanlarının “hakaret unsuru içerdiği” iddiasıyla yargılandığı davada 1 ay 1 gün hapis cezasına çarptırılan şarkıcı Yeşim Salkım’ın cezasını ertelemişti. Ayrıca Milli Saraylar Daire Başkanlığı’nda görevli 2 memurun, TBMM Başkanı Bülent Arınç’a hakaret içeren elektronik postayı yaydıkları iddiasıyla yargılandıkları davaya da bakmıştı.

- ÖMER ADİL KÜÇÜK

Görev yaptığı yer: İstanbul Hakimi

Atandığı yer: Kanyo Hakimliği

Diyarbakır’da görevliyken bir gösteriye katıldıkları gerekçesiyle “terör örgütü üyeliği”yle yargılanan yaşları 16 ve 17 arasında değişen dört çocukla ilgili davayı bakmıştı.

- YAKUP HAKAN GÜNEY

Görev yaptığı yer: İstanbul Hakimi

Atandığı yer: İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı

İkinci ‘Ergenekon’ davası tutuklu sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın avukatları, tahliye taleplerinin reddine ilişkin itirazı inceleyecek olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görevli 3 hakim için ‘reddi hakim’ talebinde bulunmuştu. Prof. Dr. Mehmet Haberal mahkemede görevli 3 hakim aleyhine tazminat davası açarak kazanmıştı. Tazminata mahkum olan isimler ise Rüstem Eryılmaz, Resul Çakır, Kemal Can, Yakup Hakan Günay, Mehmet Faik Saban, Nurettin Ak, İdris Aslan, Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ve Ali Efendi Peksak’tı

- CİHAN KANSIZ

Görev yaptığı yer: İstanbul Cumhuriyet Özel Yetkili Savcı

Atandığı yer: İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği

Özellikle Ergenekon davaları ile yoğun mesai harcadı. Görev süresince şu dosyala baktı: Genelkurmay sitelerinde hükümet aleyhine kara propaganda iddiası, CHP esk Genel Başkanı Deniz Baykal ve Seyfi Oktay’ın da adının geçtiği yargıyı etkilemeye teşebbüs iddiasıyla yürütülen soruşturma, 2001’de dolandırıcılık iddiasıyla gözaltına alındığında emniyette verdiği mülakat ile Ergenekon soruşturmasına temel oluşturan firari şüpheli Tuncay Güney hakkındaki soruşturma, Başbakan Erdoğan’a suikast iddialarına ilişkin emekli Orgeneral Çevik Bir ve eski MlT yöneticisi Nuri Gündeş hakkındaki soruşturma, Odatv’nin sahibi Soner Yalçın ile Ahmet Şık ve Nedim Şener’in de olduğu gazetecilere yönelik soruşturma, Malatya Zirve Yayınevi cinayetinin Ergenekon bağlantılarına dair yürütülen soruşturması.

- MEHMET BERK

Görev yaptığı yer: İstanbul Cumhuriyet Savcısı

Atandığı yer: Küçükçekmece Başsavcıvekilliği

2004 yılında Cizre’ye atandı. 2006 yılında Silivri’ye tayini yapıldı. 2008 yılından itibaren de özel yetkili savcı oldu. Şike soruşturmasını yürüten Mehmet Berk, ‘Balyoz’ soruşturmasında görev almıştı ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin tarafından görevden alınan iki isimden biri olmuştu. Mehmet Berk, Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın yazdığı ‘Haliçte Yaşayan Simonlar’ adlı kitapta da adı geçiyordu. Kitapla ilgili Avcı’ya 100 bin TL tazminat davası açtı.

- SAVAŞ KIRBAŞ

Görev yaptığı yer: İstanbul Cumhuriyet Savcılığı

Atandığı yer: İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı

Balyoz davasının özel yetkili savcısı olan Kırbaş, 365 sanık için 20 yıla kadar ağır hapis cezası istemiş ve mahkemeye mütaalasını sunmuştu.

- ALİ DOĞAN

Görev yaptığı yer: İstanbul Savcılığı

Atandığı yer: Hatay Cumhuriyet Başsavcıvekilliği

Gökhan Demirkol- Gamze Özçelik davısına bakan savcı. Şişli Savcısı

- ALİ YORULMAZ

Görev yaptığı yer: İstanbul Cumhuriyedt Savcılığı

Atandığı yer: Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı

Eski DGM savcısı, Beyaz Benzin davası savcısı. Daha sonra Fatih Savcısı oldu.

- FEHMİ TOSUN

Görev yaptığı yer: İstanbul Cumhuriyet Savcısı

Atandığı yer: İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği

Eşi hakim Sevil Tosun. Fehmi Tosun, Sahtecilik ve Bilişim Suçları ile görevli cumhuriyet savcısı olarak görev yapıyordu.

- HASAN EKER

Görev yaptığı yer: İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği

Atandığı yer: Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı

Başbakan Erdoğan, İBB Başkanlığı döneminde ‘Siirt’teki konuşma’ nedeniyle yargılanmıştı. Ceza almasından sonra da kararı eleştiren bir konuşma yapmıştı. Bu konuşması yüzünden Erdoğan, “Adliyenin manevi şahsini tahrir’ ettiği iddiasıyla açılan soruşturmada takipsizlik ile sonuçlanmıştı. Takipsizlik kararını dönemin savcısı olarak Hasan Eker açıklamıştı. Eker Şişli eski Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk’ün davasına da bakmıştı. Medyaya yansıyan bir başka davası ise Yahya Murat Demirel’in rüşvet verdiği iddiasıyla hazırlanan iddianame idi.

- HİKMET GÜLAY

Görev yaptığı yer: İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği

Atandığı yer: Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcıvekilliği

İstanbul Bilgi İşlem Müdürlüğü Cumhuriyet Başsavcıvekili olarak görev yaptı. Daha önceki görevi Kartal Cumhuriyet Başsavcıvekilliği görevi idi.

- İBRAHİM ATASU

Görev yaptığı yer: İstanbul Cumhuriyet Savcılığı

Atandığı yer: Samsun Cumhuriyet Savcılığı

İşadamı Muzaffer Başdinç’in ekonomik kriz yüzünden 38 bin TL borcunu ödeyememesi üzerine tutuklanması kararını verdi.

- ORHAN PATAT

Görev yaptığı yer: İstanbul Cumhuriyet Savcılığı

Atandığı yer: Antalya Cumhuriyet Savcılığı

İnternetten çocuk pornosu indirdiği gerekçesiyle tutuklanan Kanadalı öğretmen Claude Joel Fortin davasının savcısıydı.

- SALİM DURAN

Görev yaptığı yer: İstanbul Cumhuriyet Savcılığı

Atandığı yer: Ankara Cumhuriyet Savcılığı

Alaattin Çakıcı’nın sahte pasaprot ile yurtd ışına kaçışı davasının savcılığı yaptı.

Haberin Devamı