İstanbul Boğazı'nda mayın alarmı! Gemi trafiğine yeniden açıldı
Ukrayna'nın liman girişlerine döşediği mayınlardan biri olduğu tahmin edilen mayın İstanbul Boğazı girişinde görüldü. Sarıyer-Garipçe açıklarında balıkçılar tarafından tespit edilen ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bildirilen mayın uzmanlar tarafından imha edilmek üzere taşındı. Mayının taşınmasından 6 saat sonra Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğünün açıklaması sonrasında İstanbul Boğazı tekrar gemi trafiğine açıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Bakan Akar, “Eski tip olduğu belirlenen mayın SAS timimiz tarafından etkisiz hale getirildi” dedi.
İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişinde mayına benzetilen cisim için Milli Savunma Bakanlığı Sualtı Savunma Timleri (SAS) tarafından müdahalede bulunuldu. Boğaz çift yönlü gemi trafiğe kapatıldıktan sonra mayın benzeri cisim SAS Timleri tarafından helikopter destekli olarak emniyete alınıp etkisiz hâle getirmek amacıyla Anadolu Feneri açıklarına götürüldü. Mayının taşınmasından 6 saat sonra Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğünün açıklaması sonrasında İstanbul Boğazı tekrar gemi trafiğine açıldı.
BAKAN AKAR'DAN AÇIKLAMA
İstanbul Boğazı'nda bulunan mayınla ilgili Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "İnceleme sonucunda eski tip olduğu belirlenen mayın SAS timimiz tarafından etkisiz hale getirildi. Konuyla ilgili hem Rus hem Ukrayna makamlarıyla görüştük. Koordinasyonumuz devam ediyor. Deniz Kuvvetlerimizin yüzer ve uçar unsurları müteyakkız bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor" dedi.
MSB: MÜDAHALEYE BAŞLANMIŞTIR
MSB'den yapılan açıklamada, "26 Mart 2022 tarihinde sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarında mayın benzeri bir cismin sivil ticari bir gemi tarafından tespit edilmesi üzerine olay mevkine Sualtı Savunma Timleri (SAS) süratle intikal ettirilmiştir. Bahse konu mayın benzeri cisim SAS Timleri tarafından emniyete alınmış ve etkisiz hâle getirmek maksatlı müdahaleye başlanmıştır" ifadelerine yer verildi.
KIYI EMNİYETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA
Olay ilgili Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden açıklama yapıldı. Açıklamada, "İstanbul Boğazı Kuzey Demir bölgesi civarında mayın olasılığı çok yüksek bir cisim görülmüştür. Vts gerekli yerlere bilgi vermektedir. Cismin yuvarlak top gibi ve üzerinde boynuz gibi çıkıntıları olduğu belirtilmiştir. Vts gemilerin şuan için demir yerine yaklaşmamaları bilgisini vermektedir" denildi.
MAYIN EMNİYETE ALINDIKTAN 6 SAAT SONRA BOĞAZ GEMİ TRAFİĞİNE AÇILDI
Sarıyer Türkeli Demirleme Sahası'nda balıkçıların da fark ettiği ve mayına benzetilen cisim için Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri ve Milli Savunma Bakanlığı Sualtı Savunma Timleri (SAS) tarafından müdahalede bulunulduktan sonra İstanbul Boğazı çift taraflı olarak gemi trafiğine kapatılmıştı. Sabah saat 09.30'dan itibaren saat 15:20'ye kadar kapalı olan Boğaz Trafiği Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından saat 15.20 itibariyle tekrar gemi trafiğine açıldığını duyurdu.
KARADENİZ KIYISINDA BALIK TUTMAK YASAKLANDI
Rusya ile yaşanan gerginlik sebebiyle Ukrayna tarafından liman girişlerine döşenen mayınlardan birinin sürüklenerek İstanbul Boğazı girişine geldiği iddia edildi. Bu gelişme üzerine Bulgaristan sınırı ile Kandıra Kefken arasında, gün batımından gün doğumuna kadar ticari ve amatör balık tutmak yasaklandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda, "Görülen lüzum üzerine balıkçılarımızın ve halkımızın can ve mal güvenliğinin temini için Bulgaristan sınırı ile Kocaeli ili Kefken bölgesi arasındaki denizel alanda, gün batımından gün doğumuna kadar her türlü ticari ve amatör su ürünleri avcılığı, bu günden itibaren ikinci bir duyuruya kadar durdurulmuştur" denildi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BÜTÜN TEDBİRLER ALINDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi dönüşü gazetecilerin sorduğu "Karadeniz’de döşenmiş bazı mayınların serbest kalması neticesinde ortaya çıktığı iddia edilen tehlike, ifade edildiği gibi ciddi bir boyutta mıdır? NATO bu konuda Türkiye’ye teknik bir destek verebilir mi?" sorusuna şu yanıtı vermişti: "Mayınlar konusuyla ilgili olarak, bütün tedbirler tarafımızdan alınmıştır. Gerek Milli Savunma Bakanımın gerek Deniz Kuvvetleri Komutanımın ortak kanaati, bunlar böyle başıboş bir durumda değil. Ayrıca bu mayınların kendilerini kilitleme durumu söz konusu. Yani su yüzüne çıktığı anda bu mayınlar kendi kendini kilitliyor, adeta kendi kendini patlatıyor. Böyle bir özelliği de var. Bunun dışında da Deniz Kuvvetlerimiz her türlü tedbiri almış vaziyette."