İstanbul’a Belçika modeli
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Belçika’nın Gent şehrinde uygulanan Yaşayan Sokaklar Projesi’ni İstanbul’a uygulamak için düğmeye bastı. Seçilen iki pilot mahallede yeraltı otoparkları olacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi sokaklarda araç yoğunluğunu azaltacak yeni bir proje hazırladı. Projeye göre bazı sokaklara araç girişi yasaklanacak. Araç trafiğine kapatılan bu sokakların altı kazılarak yer altına katlı otoparklar inşa edilecek. Bu otoparkların üstüne ise sadece yayaların girebileceği ağaçlandırılmış yeşil sokaklar inşa edilecek. Güvenli bölge ilan edilen sokaklarda sadece çocuklar oynayabilecek. Araç geçişine açılan sokaklarda ise yayalar için ufak yeşil köprüler yapılacak. Böylece yayalar ile araçlar aynı sokakta bulunmayacak. Sokaklarda tekerlekli araç olarak sadece bisiklet kullanımına izin verilecek. Bunun için araçlardan boşalan yol kenarlarına 1 metrelik bisiklet yolları açılacak. Proje önümüzdeki yıl ilk olarak pilot bölge seçilen Fatih’in Akşemsettin ve Hırka-i Şerif mahallelerinde uygulanacak. Başarılı bir sonuç ortaya çıkarsa başta kentsel dönüşüm mahalleleri olmak üzere tüm İstanbul’a yayılacak.
‘Çocuklara oyun alanı’
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan proje özellikle metro ağlarının yoğun olarak kullanılabileceği bu iki mahallede seçildi. Hali hazırda Vatan Caddesi’nden geçen Havalimanı metrosu ve yeni yapılacak Vezneciler- Edirnekapı metrosunu iki mahallenin yanından geçiyor. İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gökhan Yılmaz, hazırladıkları proje ile otomobilden önceki sokak yaşamını hedeflediklerini belirtti. Yılmaz, 2020 yıllarında nüfuzun 20 milyona dayanacağını ve kentin buna önceden hazırlanması gerektiğini ifade ederek şöyle devam etti: “Hızlı kentleşme ve aşırı otomobil kullanımı toplumsal hayatı olumsuz etkiliyor. Çevrecilikten uzak, sosyal kopukluğun ve sokakların güvensiz olduğu bir yaşamı getiriyor. Biz “Yaşayan Sokaklar Projesi” ile küçük esnafın güçlü olduğu, sokaklarda arabalar yerine çocukların olduğu, komşuluk ilişkilerin hala devam ettiği yeni mahalleri hedefliyoruz.”
Hedef: İstanbul’a yaymak
Kalabalık ve dağılmış bir toplum yerine insan ölçeğine göre iyi tasarlanmış bir mahalle oluşturmak isteyen projenin önümüzdeki yıl hayata geçirilmesi planlanıyor. İki mahalleden olumlu bir sonuç alınırsa bu uygulama başta kentsel dönüşüm bölgeleri olmak üzere İstanbul’un tüm mahallelerine yayılacak.
Örnek şehir: Gent
Daha önce Hollanda’da ve Belçika’da uygulanan bu proje yaşanabilir ve sürdürülebilir kent hayatını amaçlıyor. Projenin şimdiye kadar en iyi uygulandığı kent ise Belçika’nın Gent şehri. Leefstraten (Yaşayan Sokaklar) projesi 2013 yılında uygulanmaya başladı. Şehir sakinlerinin sokakları hayal ettikleri alanlara dönüştürülerek bir deney ortamı oluşturuldu ve bir sokak seçildi. Bu deney süresince piknik masaları, çimenlerde ders çalışan öğrenciler, oyun ve spor alanları ile gezici bar ve kafelere ev sahipliği yaptı. Proje başarılı olunca 16 sokak trafiğe kapatılarak projeye dahil edildi.