İsrail'den Ankara'ya flaş teklif
İsrail'in Ankara Büyükelçiliği Türk makamları ile iletişime geçti. Gazze Şeridine yardımların gönderilmesi için destek teklif etti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle yaptığı uyarının ardından İsrail Hükümeti, Türkiye'ye sürpriz bir teklifte bulundu. İsrail büyükelçiliği yetkilileri Gül'ün çıkışının ardından Dışişleri Bakanlığı ile temas kurdu ve Gazze'ye yardımların koordinasyonu konusunda destek önerisinde bulundu.
İsaril'in Gazze'ye yönelik saldırısı dünya kamuoyunun gündeminde. Cumhurbaşkanı Gül'ün bugünkü çıkışının ardından Ankara'da bazı gelişmeler yşandı. Bu gelişmeleri anlayabilmek için Türkiye İsrail ilişkilerinin son yıllardaki seyrine bakmak gerekiyor. İki ülke arasındaki krizin kısa öyküsü şöyle:
KRİZ MAVİ MARMARA BASKINI İLE BAŞLADI
İsrail ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler, Mavi Marmara baskını nedeniyle ortaya çıkan kriz üzerine, 7 Eylül 2011 tarihinde, "ikinci katip" düzeyine düşürüldü. Bu tarihten itibaren İsrail'in Ankara Büyükelçiliği'nde ikinci katip seviyesinin üstündeki bütün diplomatların Türkiye'deki görevleri son buldu. Türkiye'nin diplomatik seviyenin düşürülmesinin yanısıra Gazze'deki ablukanın kaldırılması, Doğu Akdeniz'de seyrüsefer serbestisi ve askeri anlaşmaların askıya alınması konularını da içeren kararları da İsrail'e iletildi.
OBAMA DEVREYE GİRMİŞTİ
ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyareti sırasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak özür dilemesinin ardından İsrail ile ilişkilerinin yeniden normalleşmesinin kapısı açıldı.
GÜL, KÖŞK'E DAVET ETMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'ün, Çankaya Köşkü'nde 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla geçen yıl verdikleri resepsiyona, İsrail Maslahatgüzarı Sfari katılmıştı. Gül, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine verdiği önem nedeniyle Sfari'yi, Çankaya Köşkü'ndeki resepsiyona davet etmişti. Ancak İsrail'in Ankara'da ikinci katip seviyesindeki Maslahatgüzarı Yosef Levi Sfari'nin son iki yıldır ülkesinin ulusal günü nedeniyle verdiği resepsiyona, şartlar yerine getirilmediği gerekçesi ile Türk Hükümeti'ni temsilen katılım olmamıştı.
CUMHURBAŞKANI GÜL UYARMIŞTI
Gül, bugün öğle saatlerinde yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:
"İsrail, Gazze’ye hava saldırılarını durdurmalı, kara harekâtı yapmaya kesinlikle tevessül etmemelidir. 2012’de ilan edilen ateşkes koşullarına dönülmeli, Filistin halkının vazgeçilmez haklarını geri verecek şekilde barış müzakerelerinin tekrar başlaması için gayret gösterilmelidir. Gazze’ye insani yardımın acilen ulaşmasına müsaade edilmelidir."
Gül, bu açıklamasının ardından cuma namazını kıldığı camiden çıkışı sırasında gazeticelere yaptığı açıklamada, İsrail'i ikaz ettiğini yineledi.
Gül'ün bu açıklamalarının ardından yaşanan gelişmeler dikkat çekti. Gül'ün öğlen saatlerindeki açıklamasının ardından İsrail'in Ankara'daki diplomatları, Dışişleri bakanlığı ile temasa geçti.
İSRAİL'İN RESMİ AÇIKLAMASI
İsrail'in Ankara Büyükülçeliği yetkilileri, Milliyet.com.tr'ye, şu açıklamada bulundu:
"Ankara Israil Buyukelçiliği; Turk makamlariyla temasa gecti ve Gazze Şeridi'ne yardımların ulaştırılmasının koordinasyonu hususunda destek onerisinde bulundu. Elcilik yetkilileri, Gazze'ye geçişleri guvenlik risklerine ve Filistinli terörist gruplarin Israil'e attıkları yüzlerce rokete rağmen açık tuttuklarini belirtti."
Bu gelişmelere rağmen Dışişleri Bakanlığı'nın sessiz kalmayı tercih etmesi dikkat çekti.
Saldırılarda ölenlerin sayısı 106'ya yükseldi
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in pazartesinden bu yana devam eden Gazze'ye yönelik saldırılarında ölü sayısının 106'ya çıktığını söyledi.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kudra, "İsrail'in bugün gerçekleştirdiği hava saldırılarında Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Tel ez-Za'ter bölgesinde bir çocuk hayatını kaybetti. İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 106'ya çıktı. Saldırılarda 750 kişi yaralandı" dedi.