İslam ülkeleri ticari işbirliğini geliştirmek istiyor
İstanbul'da önümüzdeki kasım ayında 22'inci kez toplanacak İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) izleme komitesi, İzmir Princess Oteli'nde buluştu. 25 Mayıs'a kadar sürecek toplantının ilk gününde üye ülkeler arasındaki ticari işbirliğinin artırılması ve üye ülkeler arasındaki ekonomik yardımlaşmanın önemine dikkat çekildi
Toplantıda daha önce Tunus, Malezya, Mısır, Ürdün ve Türkiye tarafından imzalanan Tercihli Tarife Protokolü'ne Suriye'de imza koydu.
İSEDAK İzleme Komitesi'nin 22'inci toplantısı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in başkanlığında toplandı. Toplantıya Türkiye ile birlikte izleme komitesi üyesi olan Suudi Adabistan, Filistin, Katar, Kuveyt, Pakistan, Nijerya, Endonezya ve Sierra Leone ülkelerinden temsilciler katıldı.
Kur'an-ı Kerim'den ayetler okunmasıyla açılan toplantıda İSEDAK Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in ve İKT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun mesajı okundu. İSEDAK Başkanı Sezer mesajında, 22'inci İSEDAK toplantısı öncesinde izleme komitesinde alınacak kararların İKÖ çerçevesindeki ekonomik işbirliğine ivme kazandıracağını ve somut işbirliği tasarılarının artacağına inandığını kaydetti.
Sezer, "Geçen yıl sonunda gerçekleştirilen 3'üncü Olağanüstü İslam Doruğu'nda İKT ülkelerine ekonomik, siyasal ve toplumsal yönden ilgilendiren konulara ilişkin bir yol haritası niteliğindeki 10 yıllık eylem programı kabul edilmiştir. Bu program üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi ve bu doğrultudaki çalışmalarla sağlanacak ivmeyle üye ülkeler arasındaki ticaretin yüzde 20'ye çıkarılmasını öngörmektedir. Tercihli tarife indirimi protokolünün imzalanmış olması gelecek açısından bizleri yüreklendirmektedir."
`KIBRIS TÜRK HALKININ CEZALANDIRILMASINA SON VERİLMELİDİR'
Tüm üye ülkeleri bu protokolü bir an önce imzalamaya çağırdığını vurgulayan Sezer sözlerini şöyle sürdürdü:
"İKT, Birleşmiş Milletler'den sonra dünyadaki en büyük siyasal örgüttür. İslam Konferansı Teşkilatı'nın 2004 yılında İstanbul ve New York'ta 2005 yılında Sana'da Müslüman Kıbrıs Türk halkına uygulanan yalıtıma son verilmesi için güçlü çağrılarda bulunması Kıbrıs Türkleri açısından sevindirici gelişmelerdir. Üye ülkelerin bu kararların uygulanmasına ciddi adımlar atmasını bekliyoruz. Bu adımların Kıbrıs Türkleri'nin dünya ile bütünleşmelerine önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Kıbrıs Türk halkının cezalandırılmasına artık son verilmelidir. Maddi ve siyasal açıdan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne destek olunmalı, her alanda temas ve ilişkiler geliştirilmelidir."
Ortadoğu'daki gelişmelere de değinen Cumhurbaşkanı Sezer, "Türkiye Irak'ta toprak bütünlüğünü siyasal birliği koruyan kendi halkı ve komşularıyla barışık demokratik saydam ve iyi yönetilen gönençli bir Irak'ın kurulması çalışmalarını desteklemektedir. Ortadoğu'da kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasının yolu İsrail ve Filistin anlaşmazlığının kesin çözüme kavuşturulmasından geçmektedir. Diyalog ve uzlaşı ortamının yeniden oluşturulabilmesi için ortak çabalarımızı artırmamız gerekmektedir" diye konuştu.
`BORSALAR ARASI İŞBİRLİĞİ'
Toplantının açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ise, bu yılın kasım ayında 22'inci toplantısını yapacak olan İSEDAK'ın gündeminin önemine dikkat çekerek, özellikle borsalar arası işbirliğinin geliştirilmesi, İTK eylem planı çerçevesinde hazırlıkları sürdürülen proje çalışmaları kapasite geliştirme programları ve ayrıca İKT 10 yıllık eylem programı hedeflerinin İSEDAK için büyük önem taşıdığını söyledi.
Şener, "Üye ülkelerin ve İKT'nin uluslararası toplum önünde saygınlığının ve etkinliğinin artırılması için 10 yıllık eylem planında yer alan ekonomik, sosyal ve kültürel işbirliğine ulaşılması yönünde somut adımların atılması ve yeni işbirliği alanlarının geliştirilmesi gerekmektedir" dedi.
Diğer yandan İKT üyesi ülkelerin ticaretinde de önemli gelişmelerin olduğunu hatırlatan Şener, İKT üyesi ülkelerin dış ticaretinde 2005 yılında bir önceki yıla göre yüzde 30'luk bir artışla ihracatın 783 milyar dolar, ithalatın ise 681 milyar dolar düzeyine ulaştığını kaydetti. Şener, "Bu bağlamda geçen yıl yapılan olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı tarafından 2015 yılı hedefi olarak konulan yüzde 20'lik İKT içi ticaret hacmine ulaşılması konusunda üye ülkelerin çalışmalarını artırmaları önem taşıyor" diye konuştu.
`YÜZECEKSEK BİRLİKTE YÜZELİM'
Afrika grubu adına konuşan Nijerya Büyükelçisi Adamu Ajuji Wazırı, üye ülkeleri, zengin, düşük gelir grubu ve gelişmemiş ülkeler grubu olarak 3 grupta topladı. Arap ülkeleri, Türkiye ve Malezya'yı zengin ülkeler kategorisinde sınıflandıran Wazırı, "Bu şemsiyeyi açıp Afrika'ya taşımamız lazım. Afrika'nın 1 milyar nüfusu var ve büyük bölümü Müslüman, ancak ekonomik açıdan düşük gelir grubunda. Aslında satabileceği ürünler çok fazla. İKT ülkeleri arasında bu ürünlerin kullanımı sağlanmalı. Yüzeceksek birlikte yüzelim" dedi.
Ticaret konusundaki güçlüklerin üye ülkeler arasındaki ticari ilişkilerde yaşanan sıkıntıların aşılması gerektiğini ifade eden Wazırı, "Yola çıktık, ancak amacımıza ulaşmak için daha fazla yol almamız lazım" diye konuştu. Bu yıl kasım ayında İstanbul'da yapılacak olan 22'inci İSEDAK toplantısında "Yatırım ve ticaretin kolaylaştırılmasında kapasite geliştirme" konusunun da bu toplantıda değerlendirileceği belirtildi.
BAKAN ŞENER TELEFERİKTE ÇAY İÇTİ
Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, ev sahipliğini yaptığı İSEDAK İzleme Komitesi'nin toplantısının ardından, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte Balçova'daki teleferik tesislerine çıktı. Şener, Balçova Barajı'nı gören bir kafeteryada Vali Köksal ve Başkan Kocaoğlu ile birlikte çay içerek dinlendi.
Başkan Kocaoğlu, Menedres İlçesi Efemçukuru Köyü'nde altın çıkarılmak istendiğini, buraya bir işletme kurulma girişimi olduğunu belirterek, "Bu tesisin kurulmasının götürüsü, getirisinden daha fazla. İçme suyu barajlarının tepe noktasında bulunuyor. Çevreye çok olumsuz etkileri olacak. Ben bu konuda Cumhurbaşkanlığı'na, Başbaknılığa ve İzmir milletvekillerine dosya gönderdim, sizin de desteğinizi bekliyorum" dedi.
Bakan Şener ise böyle bir tesisin ekonomik getirisine bakmak gerektiğini vurgulayarak, "Maliyetini bilmek lazım. Üretim maliyeti yüksekse, kendi değerini aşıyorsa yapmak doğru olmaz. Ayrıca çevreye etkisi de çok önemli. Bu da incelenmeli" diye yanıt verdi. Bakan Şener, tesisten ayrılırken kentin manzarasını izleyerek, piknik yapan İzmirliler'in yanına gidip, hatır sordu. Bir kadın, Bakan Şener'e, "Hükümet içinde tek tuttuğumuz iki insandan birisiniz. Hükümeti tam anlamıyla değil tabiiki. Malesef" dedi. Bakan Şener bu sözleri tebessümle karşıladı ve teleferikle aşağıya inerek tesisten ayrıldı.