Gazete Vatan Logo

İslam aleminin en büyük camisi Irak'ta yapılıyor

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde Bağdat'ın El Mansur semtinde temeli atılan Rahman Camii'nin inşaatı halen devam ediyor

50 bin kişilik 13 katlı ve 99 kubbeli yapının, İslam aleminin en büyük camisi olduğu belirtiliyor.

Rahman Camii'nin inşaatının devam etmesi için bu yıl 20 milyon dolar fon sağlandı. Bu parayı kendi imkanlarıyla topladıklarını söyleyen cami imamı Şeyh Eli Elfuadi, caminin her biri 180 metrelik 2 minaresinin bulunduğunu belirtti. Yapının İslam aleminin en büyük camisi olduğunu dile getiren Şeyh Ali Elfuadi, "Bu caminin temeli Saddam Hüseyin döneminde atıldı. Saddam Hüseyin bu camiyi İslam ülkelerine Allah rızası için yaptığını söylüyordu. Halbuki, Saddam Hüseyin inşaatı bittiği zaman bu camide Baas üyelerine konferans verecekti. Ama ona kısmet olmadı" dedi.

Savaştan sonra El Hevze El Emliye Şii Fetva Başkanlığı'nın inşaatı üstlendiğini de belirten Elfuadi, "Cami inşaatı bitmediği halde her Cuma günü 6-7 bin insan gelerek burada ibadet ediyor, namaz kılıyor. 2 salonu geçici olarak hizmete açtık. 2 salon bile şu an yetmiyor. Birçok insan caminin dışında namaz kılıyor. Her Cuma günü bu sayı daha da artıyor. Kadınların da namaz kılacakları yer vardır" diye konuştu.

İnşaatın bitirilmesi için yeni hükümetle de görüşmelerin devam ettiğini belirten Elfuadi, "İmar Bakanlığı ile görüşmeler yapıldı. Yeni hükümet, bu camii inşaatının bitirilmesi için bu yıl fon ayırmadığını söyledi. Bunun bitmesi için çok büyük paralar gerekiyor. Camii inşaatını aşama aşama bitireceğiz. Bizim dönemde 1 milyon dolar harcandı. El Hevze El Emliye Şii Fetva Başkanlığı ise bu yıl 20 milyon dolar tahsis etti. Şimdiye kadar camii inşaatının 13 katı yapıldı. Kaba inşaatın yüzde 85'i tamamlanmış durumda. 5 dönüm arazide kurulu caminin ne zaman bitirileceği tahmin edilemiyor" şeklinde konuştu.

El Hevze El Emliye Şii Fetva Başkanlığı basın sözcüsü Ahmet Habip ise, çok büyük bir projenin sorumluluğu altına girdiklerini belirterek, "Caminin 9'u büyük, 90'ı küçük olmak üzere 99 kubbesi var. Cami, bahçesi ile birlikte toplam 1 milyon kişinin ihtiyacına cevap verecek kapasitede. Kaba inşaatının yüzde 85'i tamamlanan camide ışık sistemi, klima ve mermer işleri gibi ince işler var. İnşaatın bitirilmesi için İslam Bakanlığı ile görüşmelerimiz sürüyor. Yurt dışından gelen heyetler, inşaatı gezerken hayret ediyor. Bir çoğu böyle bir caminin bitirilmesinin zor olacağını söylüyor. Ama biz bu camiyi el birliği ile bitireceğiz" dedi.

Haberin Devamı