İŞKUR nakdi ücret desteği hesapta! Ücretsiz izin maaş desteği başvuruları nasıl yapılır?
Corona virüsle mücadele kapsamında çalışanlara yönelik başlatılan Kısa Çalışma Ödeneği'nden yararlanamayanların alabileceği İŞKUR nakdi ücret desteği (Ücretsiz izin maaş desteği) ödemeleri başladı. Çoğu kişi nakdi ücret desteği başvurusu nasıl yapılır? sorusunu aratıyor. Peki, Kimler nakdi ücret desteğini alabilir? Nakdi ücret desteği şartları neler? İşte nakdi ücret desteği başvuru şartları...
Dünyada pek çok kişiyi enfekte eden corona virüs ilk olarak çalışanları etkiledi. Türkiye'de evde kalma sürecinde işsiz kalan, işsizlik maaşından yararlanamayan ve Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvuru yapmak için gerekli şartları oluşmayan pek çok kişi için hükümet nakdi ücret desteğini başlattı. Peki, Nakdi ücret desteği (Ücretsiz izin maaş desteği) başvurusu nasıl yapılır? Nakdi ücret desteği şartları neler? Kimler nakdi ücret desteğini alabilir? İŞKUR nakdi ücret desteği hakkında merak edilenler...
Corona virüsten dolayı nisan ayında kapalı kalan işyerlerinde çalışanların kısa çalışma ödenekleri dağıtılmaya başlamıştı. Kısa çalışma ödeneği ve işsizlik maaşından yararlanamayanlara ise nakdi ücret desteği ödenecek.
Virüsle mücadele kapsamında çalışanlara yönelik devreye alınan uygulamaların başında başında 4.380 liraya kadar olan Kısa Çalışma Ödeneği yer alıyor. Bu ödeme faaliyetlerin durdurulduğu iş yerinde çalışanlardan son 3 yılda en az 450 prim günü ve son 60 gün hizmet akdi koşuluna sahip olanlara ödeniyor. Bu ödemeler 5 Mayıs itibarıyla yatırılmaya başladı. Salgın döneminde işini kaybeden, işyeri kapananlar hatta ücretsiz izne çıkarılanlar da oldu. İşsizlik maaşı için son 3 yılda en az 600 prim günü ve son 120 gün hizmet akdi koşulu aranıyor. Bu maaşa hak kazananlara 10 aya kadar ödeme yapılıyor. Başvurusunu yapmış olanlara işsizlik maaşı ödemeleri geçen hafta yapılmıştı.
NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ (ÜCRETSİZ İZİN MAAŞ DESTEĞİ) NEDİR?
İşsizlik maaşı hakkından yararlanamayan işsizler ve Kısa Çalışma Ödeneği’ne hak kazanamayan ücretsiz izne çıkartılmış olanlara da ödeme yapılıyor. Ödemenin günlük tutarı 39.24 TL yani aylık 1.177 lira. İşçinin eline vergi hariç net 1.168 lira geçecek. 3 Mayıs’a kadar başvuru yapanlara nakdi ücret desteği ödemeleri ise 8 Mayıs yani bugün başladı.
KİMLER NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ (ÜCRETSİZ İZİN MAAŞ DESTEĞİ) ALABİLİR?
15 Mart 2020 tarihinden itibaren şirketleri tarafından ücretsiz izne çıkarılan çalışanlar ise nakdi ücret desteğinden faydalanabiliyor.
Nakdi ücret desteği 17 Nisan’dan sonraki süreler için ödenecek. Uygulama 17 Temmuz’a kadar sürecek. Cumhurbaşkanı kararı ile uygulama süresi 6 aya kadar uzatılabilecek. Nisan için 17-30 Nisan arasında 14 günlük net 545 TL ödeme yapılacak. Ev hizmetlerinde ayda 10 günden fazla çalışıp işsiz kalanlar veya ücretsiz izne çıkarılanlar da nakdi destek alabilecek. Bu durumdakiler nakdi ücret desteğinden yararlanamıyor. başvuruyu kendisi yapacak. Emekli çalışanlar ücret desteğinden yararlanamıyor.
NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ BAŞVURU ŞARTLARI NEDİR?
15 Mart 2020’den itibaren işsizlik maaşı koşullarını sağlayamadığı için işsizlik maaşı alamayan vatandaşlar da nakit desteğinden faydalanabilecek. Günlük 39,24 TL’lik destek ayda 1,177 TL yapıyor. Vatandaşlara nakdi ücret desteği ödemeleri 8 Mayıs Cuma günü yapılacak.
Aylık nakdi ücret desteği brüt 1.177 TL olmakla birlikte 8.93 TL’lik damga vergisi düşüldükten sonra net 1.168 TL olarak ödenecek. Nakdi ücret desteği yasanın çıktığı tarihten bu yana önümüzdeki üç ay için verilecek, 17 Nisan’da başlayan ödemeler 17 Temmuz tarihe kadar işsiz kalınan veya ücretsiz izinde geçen süreler için hesaba yatacak. Nisan ayının tamamını işsiz veya ücretsiz izinde geçirmiş olanlara 14 günlük ödeme yapılacak. Bu ödeme tutarı 545 TL olacak.
NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?
15 Mart sonrasında işsiz kalanların ise nakdi ücret desteği için kendilerinin başvuruda bulunması gerekiyor.
Daha önce işsizlik başvurusunda bulunmuş olanların ayrıca başvuruda bulunması gerekmiyor. Başvurduğu halde işsizlik maaşına hak kazanamamış olan kişilerin nakdi ücret desteği ödemeleri, İşkur tarafından re’sen gerçekleştirilecek. 15 Mart’tan sonra işsiz kaldığı halde daha önce işsizlik maaşı başvurusunda bulunmamış olanların ise ‘https://esube.iskur.gov.tr/’ internet adresinden veya e-Devlet’ten başvuru yapmaları gerekiyor.