Gazete Vatan Logo

İSKİ'de büyük skandal

İstanbul'da hırsızlar tarafından çalınan rögar kapakları, yeni bir skandala konu oldu.

Olay Cumhurbaşkanı Sezer'e gelen isimsiz bir ihbar mektubuyla başladı. Sezer'in mektubu değerlendirmek üzere gönderdiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi müfettişleri, konuyu incelemeye başladı.

İncelemede takılan yeni rögar kapaklarının sayısı hurdaya ayrılanlardan sürekli fazla çıkıyordu. 2002'ye kadar gidilen soruşturmada çalınan ve kaybolan rögar kapaklarının 6 milyon YTL'yi bulan maliyeti, İSKİ'de görev yapan 30 şube müdürüne kesildi.

Teftiş şaşkınlığı

Cumhurbaşkanı'na ulaşan ihbar mektubuyla başlatılan soruşturma sonunda İSKİ'de 30 şube müdürüne 6 trilyon liralık rögar kapağı faturası çıkartıldı!.

İstanbul'da rögar kapakları geçtiğimiz aylarda küçük bir kız çocuğunun ölümüyle gündeme gelmişti. Rögar kapakları şimdi bir soruşturmanın konusu oldu ve İSKİ'de 30 şube müdürünün başını yaktı. Olay Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen isimsiz bir ihbar mektubu ile başladı. İSKİ'de rögar kapaklarının yenilenirken hurdaların kaybolduğu ve satıldığı iddia ediliyordu.

ORTADA KAPAK YOK

İddialar Cumhurbaşkanlığı tarafından incelenmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gönderildi. Büyükşehir Belediyesi ise bunu İSKİ Teftiş Kurulu'na değil, kendi teftiş kuruluna havale etti. Müfettişler inceleme yaptı, gerçekten de yeni takılan rögar kapaklarının sayısı hurdaların sayısından hep fazla çıkıyordu. Soruşturma geçmişe doğru derinleştirildi. Son 5 yılda kaybolan hurda rögar kapağının maddi değerinin 6 milyon YTL olduğu tespit edildi. Müfettişleri bunun üzerine bir rapor hazırlayarak kapakların kaybolmasından İSKİ şube müdürlerinin sorumlu olduğunu bildirdi. 6 milyon YTL'nin ödenmesi, 30 şube müdürünün üzerine kaldı. Şube müdürü başına 200 bin YTL'lik fatura çıkartılarak İSKİ Hukuk Departmanı aracılığı ile tebliğ edildi. Geçtiğimiz hafta 200 bin YTL'lik ödeme emri ve raporun sonuç bölümüyle karşılaşan şube müdürleri şoke oldu. Şimdi aylık geliri ortalama 1.500 YTL olan müdürler 200 bin YTL'yi nasıl ödeyeceğini düşünüyor. Konuyu sorduğumuz bir İSKİ yetkilisi, işin aslını şu sözlerle anlattı: "Bu rögar kapakları sürekli çalınıyor. Çalınan her kapağın yerine yenisi gönderiliyor.

Arkadaşlarımız çalınan kapağı kayıttan düşmüyor, ya da polise bildirmiyor. İyi niyetle yenisi ile değiştiriyor. Haliyle depodan yeni rogar kapağı çıkarken, hurdasının girişi olmuyor. Envanter tutulmadığı için de çıkan tüm kapaklar zimmette görünüyor. Bunların satılması gibi bir durum yok." Görünen o ki konu yargıya intikal edince işin aslı anlaşılacak.

Haberin Devamı