Gazete Vatan Logo

Işık Yılı Nedir, Ne Birimidir? Işık Yılı Nasıl Hesaplanır?

Işık yılı, Gökbilim alanını ilgilendiren bir kavramdır ve mesafe ölçümüdür. Yıl çaÄŸrışımı olarak algılansa dahi Işık yılı, bilinen sene sayısını deÄŸil, mesafe uzaklığını tanımlamaktadır. YaÅŸanılan yere baÄŸlı olarak geliÅŸtirilen ışık yılı kavramı dünya ve Gökcisimleri arasındaki mesafeyi ölçümleme ifadesidir.Â

Işık Yılı Nedir, Ne Birimidir? Işık Yılı Nasıl Hesaplanır?

Işık yılı hızı, km, inç, fit, metre olarak hesaplanmaktadır. Zaman değil, mesafeler arasını ölçmek için kullanılan ışık yılı kelimesi, Gökbilimciler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Işık yılı hesabı yapabilmek için öncelikle boşlukta hesaplanabilen ışık hızını bilmek gerekmektedir.

Işık Yılı Nedir, Ne Birimidir?

Işık yılı, mesafe ölçümü demektir. Yıl kavramı ışığın söz konusu mesafeyi kaç yılda alabildiğinin hesaplanma şeklidir. Bilimsel olarak ölçülebilen Işık Hızının, saniyede 299, 792, 458 metre ölçülmüş bulunmaktadır. Bu da 186.000 mil olarak ifade edilmektedir. Bu kavram Işık Hızı yaklaşık olarak 300.000 kilometre olarak hesaplanmaktadır.

Saniyede ışık hızının ölçülebilmesi demek Işık Yılının kolaylıkla hesaplanabilmesi demektir. Işık yılı hızı hesabı yapabilmek için, mesafe ölçüsü ve zamanın çarpılması gerekmektedir. Işık Yılı hesabı konusunda yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda özel ifade tanımı geliştirilmiştir. Bu da Parsek olarak Bilimsel kayıtlara geçerek kullanıma alınmıştır. 

Haberin Devamı

Işık Yılı Nasıl Hesaplanır?

Işık Yılı hesabı, Dünya, Güneş ve Yıldızlar arasındaki mesafenin hesaplanabilmesi demektir. Işık Yılı kavramı gündelik yaşamda sık kullanılsa da çoğunlukla zaman ölçümü olarak tanımlanmaktadır. Hal bu ki Işık Yılı zaman ölçümü değil, mesafe ölçümü ifadesidir. Işık Yılı hesabı yapabilmek için ışık hızı ile yıl çarpılmalıdır.

Işık Yılı = ışık hızı*yıl şeklinde hesaplanabilmektedir. Işık Hızı C değişken temsilcisi olarak kabul edilmelidir. Denklem kurabilmek için C ışık hızı, t ise zaman temsilcisidir. Bu ifadeye göre, D= c x t formülü kurulabilmektedir. Bir yıl 8765,81 saat olarak bilinmektedir. Bir saat tam 3600 saniyedir. Örnek işlem;

D = C x T formülü üzerinden çalışarak, 1yıl= 3X 108metre saniye x 3, 1556916x 107 saniye olarak denklem kurulmaktadır. Çarpma işlemlerinde saniyeler bir birini Nötrlemektedir.

Bir Işık Yılı = 9.49 x 1015 metre olarak bulunacaktır.

Dünya ve Güneş mesafesi, 8 Işık dakikası,

Dünya ve ay mesafesi 1,5 Işık saniyesi olarak görülmektedir.

Haberin Devamı

Samanyolu Galaksi tahminen 150.000Işık Yılı uzaklıktadır.

Gökbilimi alanında yapılan araştırmalar sonucunda Bilim İnsanları bir ifade bulma arayışına girmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda parsek olarak ışık yılı tanımı geliştirilmiştir, merak edenler için, 1parsek = 3.3 Işık yılına eşit olduğu kanıtlanmıştır. Işık Yılı çağrışımında olduğu gibi zaman ölçüsü değil, bir mesafe ölçüm birimi olarak ifade edilmektedir.