Gazete Vatan Logo

İşçi hareketinin önderiydi

1926 yılında Denizli’de doğan Kemal Türkler, İstanbul Hukuk Fakültesi’nde okurken bir yandan da işçilik yapıyordu. Bu tarihlerde sendikal hareket içinde yer alan Türkler, 1954’de Maden-İş Sendikasının Sekreterliğine getirildi. Yine aynı yıl, sağlık sorunları nedeniyle genel başkanlık görevinden ayrılan Yusuf Sıdal’ın görevini üstlendi. Maden-İş sendikasının ülke çapında örgtülenmesinde büyük rol oynayan Kemal Türkler, 1961 yılında da Türkiye İşçi Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı.
Kemal Türkler, 1967’de bazı sendikalarla birlikte Türk-İş’ten ayırlarak Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu kurdu. DİSK’in en önemli eylemi 1970’te yaşandı. Yasalarda sendikalar aleyhine bazı düzenlemeler yapılmak istenmesi üzerine 15-16 Haziran 1970’te İstanbul’da onbinlerce işçi sokaklara döküldü. Bu olayın ardından Kemal Türkler ve arkadaşları da tutuklandı. 1970’li yıllarda DİSK işçilerin ekonomik ve özlük haklarının yanında birçok siyasi eyleme ve dayanışma grevine de imza attı. Kurulmak istenen Devlet Güvenlik Mahkemeleri’ne karşı genel grev yapılmasının ardından Türkler bir kez daha tutuklandı. DİSK genel başkanlığını 1977 Aralık’ında kayden Türkler, 1978’de İstanbul Taksim’deki 1 Mayıs kutlamalarında Maden-İş başkanı olarak yürüdü. 19 Aralık 1979’da yapılan Maden-İş sendikasının, 23. Genel Kurulunda, Enternasyonal Marşı’nın okunması nedeniyle tutuklandı. 22 Temmuz 1980’de evinin önünde öldürüldü.

‘Vicdanımızda asla aklanmaz’

Karara sert bir tepki de Kemal Türkler’in haleflerinden DİSK Başkanı Süleyman Çelebi’den geldi.
Süleyman Çelebi adliye önünde yaptığı açıklamada “Bir kez daha buradan ilan ediyorum. Kemal Türkler davası bizim açımızdan katilleri belli olan davadır. Bu kararları verenler, huzur içerisindeyseler, rahat uyuyacaklarsa ne kadar uyuyacaklarını kendi vicdanlarına bırakacağız. Bizim açımızdan vicdani olarak aklanmış değildir. Bizim açımızdan hukuken aklanmış değildir. Diğerleri beyhude çabalardır. Diğer kararlar bizin açımızdan geçerliliği olan vicdani kararlar değildir. Kemal Türkler ölmedi bizim için yaşıyor” dedi.

Haberin Devamı