'İş adamından mankenine hepsi mağdur'
'Paralel Devlet Yapılanması İddianamesi'nde 57 ünlü
‘Yasa dışı dinleme’ soruşturması olarak bilinen, eski emniyet müdürlerinden Ali Fuat Yılmazer başta olmak üzere 143 şüpheli hakkındaki iddianamede iş adamlarından, manken ve oyunculara 57 ünlü ‘mağdur’ sıfatıyla yer alıyor
22 Temmuz ‘yasa dışı dinleme’ soruşturmasında aralarında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan’ın da bulunduğu 143 şüpheli için hazırlanan iddianamede 266 kişi de ‘şikayetçi-mağdur olarak yer buldu. İddianamenin ilk sayfasında ise “Paralel Devlet Yapılanması İddianamesi” başlığı yer aldı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen 721 sayfalık iddianamede, iş adamı Üzeyir Garih’in kızı Dalia Garih, gazeteci Hüsnü Mahalli, İshak Alaton’un kızı Leyla Alaton, manken Deniz Akkaya, televizyoncu Müge Anlı, gazeteci Oray Eğin, oyuncu Uğur Peker Açıkalın, Gençler Birliği Spor Kulübü Başkanı İlhan Cavcav, MHP Milletvekili Ümit Özdağ’ın aralarında bulunduğu 57 kişi “mağdur” sıfatıyla yer aldı.
Aydın Doğan şikayetçi
Mağdur ve şikayetçiler arasında Doğan Holding patronu Aydın Doğan da yer aldı. İddianamede Aydın Doğan’ın şirketlerine ilişkin vergi davalarına bakan dönemin İstanbul 6. Vergi Mahkemesi Başkanı Hasan Erdem’in dinlenildiği aktarılırken, hakim Erdem’in “Doğan Medya Grubu’nun yüzde 25 hissesinin Alman Yayın Kuruluşu Axel Springer’e satışı sırasında vergi kaçırıldığı” iddiasıyla açılan davaya bakan kişi olması da dikkat çekiyor.
Yılmazer’e 1924 yıl, Demirhan’a 5735 yıl hapis cezası istendi
İddianamede, aralarında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan ile eski istihbarat müdürleri Özgür Nikbay, Halil Hilal Seyfi, Serdar Güldalı’nın da bulunduğu 143 şüpheli hakkında ’Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi. Şüpheliler hakkında ayrıca silahlı örgüt kurmak ve yönetmek suçlarından 15 yıla kadar hapis cezası talep edilen iddianamede, diğer 137 şüpheli hakkında da ’silahlı örgüte üye olmak’ suçundan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istendi. İddianamede, Yılmazer hakkında, ’Resmi belgede sahtecilik, İftira, Görevi kötüye kullanma, Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması’ suçlarından 616 yıldan 1924 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
141 şüpheliye de 878 yıl...
Şüpheli Demirhan hakkında da aynı suçlardan 175 müştekiye yönelik eyleminden dolayı, bin 743 yıldan 5 bin 735 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istenen iddianamede, diğer 141 şüpheli hakkında ise yine benzer suçlardan 25 yıldan 878 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması talep edildi.