İnternet yasasına 'yaptırım' uyarısı!
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, günlük basın toplantısında Türkiye’de büyük gürültü koparan internet sansür yasası ve HSYK yasası hakkında soruları cevaplandırdı.
İnternet yasasıyla ilgili değerlendirilmesi sorulduğunda Harf şunları söyledi:
Avrupa Güvenlik ve İşbilirliği Kurumu (AGİT) ve diğerlerinin konuyla ilgili endişelerini paylaştığımızı daha önce belirtmiştik. Kanun, ciddi (severely) bir şekilde ifade özgürlüğünü, basın özgürlüğünü ve internette bilgi akışını kısıtlayıcı potensiyele sahip. Biz ayrıca bunun (internet sansürü yasasının) Türkiye’nin iş ve yatırım ortamını da negatif etkileyebileceğine inanıyoruz. Anladığımız kadarıyla Cumhurbaşkanı Gül tarafından kabul edilen yasa, Parlemanto’da bazı değişikliklere daha uğrayacak. Bu süreçte veya yasanın son haliyle uygulanmasında olsun, biz Türkiye’den temel ifade özgürlükleri ile özgür ve bağımsız medyaya sahip çıkılmasını bekliyoruz.
2 değişiklik var Cumhurbaşkanı Gül tarafından istenen. Eğer bunlar yerine getirilirse bu şekliyle sizin için uygun olacak mı bu yasa?
Bunu söylemedim. Biz bu süreçte Türkiye’den, endişelerimizin temel nedeni olan temel özgürlüklerin sağlama alacak bir yasa çıkarması için bekentimiz var. Bundan öteye daha detaylı bir analiz yapmayacağız, yasa çıktığı zaman ona göre yeniden bir değerlendirme yapabiliriz.
Bir ikinci yasa da, Meclis’de geçen ve şu an Cumhurbaşkanı Gül’ün imzasını bekleyen HSYK yasa tasarısı hakkında bir yorumunuz var mı sorusuna karşılık olarak, Harf 'bu yasayla ilgili spesifik detaylara sahip değilim. Yeniden bakıp, çalışanlara danışıp, ona göre değerlendirebiliriz. Biz her zaman için Türkiye’nin iç meselelerine karışmıyoruz. Ama yeniden bakayım.'
ALMANYA HRİSTİYAN BİRLİK PARTİSİ SÖZCÜSÜ: TÜRKİYE İLE YÜRÜYEN MÜZAKERELER DONDURULMALI
ALMANYA’da Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Avrupa Politikaları Sözcüsü Michael Stübgen, Türkiye’de internetle ilgili yürürlüğe giren yasayı eleştirerek, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile üyelik müzakerelerinin dondurması gerektiğini söyledi.
CDU/CSU Avrupa Politikaları Sözcüsü Michael Stübgen, ’interneti kontrol altına alan yasanın kabul edilemez olduğunu’ savunarak, yasanın sosyal medyayı ve hükumeti eleştiren internet sitelerini kapatma imkanı sunduğunu ileri sürdü. Michael Stübgen, "Avrupa’nın temel taşı sayılan düşünce özgürlüğünü suistimal edenler AB üyesi olamaz. Buradan gerekli sonuçlar çıkarmasının zamanı ve Türkiye ile yürüyen müzakereler dondurulmalı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan düşünce ve basın özgürlüğü bağlamında Avrupa standartlarından sürekli uzaklaşmaktadır" diye konuştu.