İnternet üzerinden zehir saçıyorlar
Isıtılan tütün ürünlerinin satışı Türkiye’de yasak olmasına karşın, sigara simsarları, kanunlara aykırı şekilde internet üzerinden ürün pazarlamaya devam ediyorlar.
Yasaklı ürünlerin Türkiye’ye başta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olmak üzere, Malezya, Romanya, Sırbistan, Ukrayna, Almanya ve Rusya’dan sokulduğu belirtiliyor. Özellikle IQOS markalı ürünler sosyal medya platformlarında pazarlanırken, vatandaşlar ise ‘daha az zararlı, sigarayı bıraktıran ürün’ şeklindeki yalanlarla kandırılıyor.
Simsarların iştahını kabartan ise buharlı ve ısıtılan tütün ürünlerinin pazar değeri. 2016 yılında yüzde 34 artan pazar payının, 12.3 milyar dolardan, 2021’de 34 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Sigara kartelleri ve simsarlar ise dünya sigara pazarındaki kayıplarını ısıtılan tütün ürünleri ile telafi etmeyi amaçlıyor. Euromonitor International raporuna göre dünya pazar payının yüzde 22’sinin Japonya, yüzde 7’sinin Türkiye arasında bölüşülmesi öngörülüyor. Bu kapsamda Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin bu pazarın başını çekeceği öngörülüyor. Isıtılan tütün ürünlerinin klasik sigaralara oranın Japonya, Türkiye ve Güney Kore’de en yüksek olacağı tahmin ediliyor.
Kargoyla adrese teslim
Yasaklı ürünü pazarlamaya çalışan simsarlar, yasal domainler kullanırken, bu ürünleri kargo firmaları aracılığıyla adreslere gönderiyorlar. Tedarikçilerin adresleri, telefonları da sitelerde açıkça belirtiliyor. Ürünlerin güvenli olduğunu iddia eden kanıta dayalı olmayan ve uluslararası sağlık kuruluşlarına atfedilen aldatıcı mesajlar da suç olmasına karşın açıkça servis ediliyor.
Öte yandan Sağlığa Evet Derneği üyeleri ile Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı’ndan Pınar Ay, sosyal medya ve internet platformunda yasaklı ürünlerin satışına ilişkin bir çalışmanın sonuçlarını paylaştı. Video kanalları, akademik network, pinterest, twitter, facebook, linkedin, instagram gibi sosyal medya kanalları ile internette yapılan satışların mercek altına alındığı araştırma sonuçlarına göre yasak olmasına rağmen ısıtılan tütün ürünlerinin peynir ekmek gibi satıldığını ortaya koydu. Araştırmaya göre popüler sitelerde, video kanallarına hatta Kıbrıs gazetelerinde dahi yasaklı ürünlere ilişkin reklamlar yapılıyor. (Mert İnan / Milliyet)