Gazete Vatan Logo

İnsanlar nasıl canlı bomba oluyor?

‘İnsanlar neden canlı bombaya dönüşüyor' diye sordular. Yanıt: 4 karanlık duygu...

İnsanlar nasıl canlı bomba oluyor?

Üsküdar Üniversitesi’nde ‘Çağımızın Buhranı Terör’ paneli düzenlendi. Panelde canlı bombalar gündeme geldi. Üniversite Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu soruyu hep soruyorlar. Aslında çok basit, aynı şeye aile içi şiddette de rastlıyoruz. Dört karanlık duygudan” dedi.

Üsküdar Üniversitesi’nde “Çağımızın Buhranı Terör” konulu panele Üsküdar Üniversitesi Rektörü Nevzat Tarhan, Üsküdar Ünivresitesi Postkolonyal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Merve Kavakçı ve Prof. Dr. Mithat Baydur katıldı.

Diyanet İşleri İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Unutulmamalıdır ki şiddet, şiddet ile ortadan kalkmaz. Kan kanla temizlenmez. Dünyanın güvenliği inançlar üzerinde baskıyla sağlanmaz. İslam’ın şiddet dini değil, bir barış dini olduğunu ortaya koymaya çalışanların emekleri elbette boşa gitmeyecek ve bu yolda atılan her adım dünya barışına katkı sağlayacaktır” dedi.

‘İnsanlık ailesi olarak...’

Görmez, “Ankara’da, İstanbul’da, daha dün Belçika’da hayatını kaybeden bütün insanlar için, bütün insanlık adına büyük bir hüzün içerisinde olduğumu ve bütün bu hadiselerin sadece insanları katletmekle yetinmeyip, insanlığı hedef alan bir kötülük olduğunu ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. Yüce rabbimiz bizlere, insanlık ailesi olarak terör arasında ayrımcılık yapmamayı, terör ırkçılığı yapmamayı nasip eylesin. Kuran’i ilkelerden hareketle belirtmeliyiz ki masum bir insanın katledilmesi tüm insanlığın yok edilmesine eş değerdir. Bir insanın ölüm bütün insanlığın ölümüdür. Böyle bir kitabın müminleriyiz” dedi.

Haberin Devamı

Görmez, “Bir bir taraftan bu harici terörü doğuran küresel sepelerin üzerinde yoğunlaşarak İslam alemini, coğrafyasına yönelik küresel güçlerin çatışma alanı olmaktan çıkarmak için yoğun bir çaba içerisinde olmamız gerekiyor. Bir taraftan da bizzat bu işgallerin gölgesinde üretilen dini ideolojiye indirgeyen ve bu çerçevede ortaya çıkmış yanlış anlayışların aynı zamanda İslam dinini tehdit ettiğini hep birlikte görmeliyiz” dedi.

Öfke, kin, nefret ve düşmanlık

Panelde konuşan Üsküdar Üniversitesi Rektörü ve Psikiyatri Profesörü Nevzat Tarhan, canlı bombaların psikolojileri ile ilgili bilgiler verdi. Tarhan, “Planlamış, düğmeye basıyor, kendini patlatıyor. Bu nasıl oluyor? Bu bize çok soruluyor, insanın intihar psikolojisi altında da bu var. Aslında çok basit, aynı şeye aile içi şiddette de rastlıyoruz. Karısını, çocuğunu öldürüyor, kafasına sıkıyor kendini öldürüyor. Niye yapıyor bunları? İnsanın en önemli sermayesi canıdır. Bunu hangi psikolojik dinamikle yapıyor? Genellikle aile içi şiddette o kişinin iki kutsalı zedelenmiş oluyor. Biri namusu, diğeri onuru. ’Bu iki kutsalım yoksa ben yaşamasam daha iyi’ diyor, ’yaşama sebebim ortadan kalktı’ diyor. O kişi ufak bir kıvılcımla o kararı verebiliyor. Bu her gün artık rutin oldu gazetelerde de okuyorsunuz. Arka planında bu duygu var” dedi.

Haberin Devamı

Ezik hissediliyorlar

Tarhan, aynı şeyin canlı bombalar içinde geçerli olduğunu ifade ederek, “Ezilmiş ve aşağılanmış duygular içinde, Hizbullah’ın Lübnan’daki bölgesini ziyaret edenler şunu görürler; orada intihar bombacısı olanların resimleri asılmıştır. O resimlerin altında, ölene karşı yazılmış aşk şiirleri vardır. Onlar okurlar ve yüceltirler canlı bomba olan kişileri. Oraları hep ziyaret ettirirler. Devamlı o kişilere, aynı ortamda aynı şeyleri tekrar tekrar yaptırırlar ve yeni intihar bombacılarının otohipnoz olmasını sağlarlar. Bu şekilde canlı bombaya hazırlarlar. Sanıldığı gibi bunlar hasta değil, akıl hastası değil. Bu kişiler tamamen beyin yıkanmasıyla hipnotize edilmiş canlı bombalar. Annen, babam, yakınların bombada ölmüş. Öfke var, kin var, nefret, düşmanlık, buna karanlığın 4 atlısı deniyor. Bu 4 duygu bir insanda varsa, bu duygu ezilmişlik ve aşağılanmışlık duygusuyla birlikte olursa bir insan kendini patlatıyor. Çünkü bu karanlık, dehşet duygularla yaşanmaz. Onunla bir saat yaşamaktansa patlatıyor. İntihar edenlerde aynı şeyi söylüyor, ’ben 25 yaşındayım, mutlu değilim, bir şeyden zevk almıyorum, bir 10 sene daha yaşamaktansa hayat bitsin’ diyor. İntiharın psikolojik dinamiği bu. Aynı şey bu kişilerde bir de ideoloji katılıyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı