Hakkında uluslararası arama ve yakalama kararı çıkarılan eski milletvekili Turan Çömez, İngiltere’de bir üniversite hastanesinde doktorluk yapmaya başladı
Ergenekon davası sürecinde 2008’de yurt dışına çıkan Turan Çömez’in firari konumda olması ve dönüş yapmayacağının anlaşılması üzerine davayı yürüten İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, görüldüğü yerde yakalanmasını sağlamak amacıyla gereken uluslararası arama ve yakalama kararını 24 Mayıs 2012’de Adalet Bakanlığı’na gönderdi. Adalet Bakanlığı, Çömez için gereken kırmızı bülten talebini aynı gün Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol Dairesi’ne ulaştırdı.
Kırmızı bülten talebi
Türk Interpolü, açık kimlik ve soruşturmayla ilgili bilgileri içeren kırmızı bülten çıkartılması talebini hemen Fransa Lyon’daki Interpol Genel Sekreterliği’ne gönderdi. Interpol Genel Sekreterliği, Çömez’le ilgili dosyayı aylar geçmesine rağmen karara bağlamadı. Genel Sekreterlik, daha önce yine Ergenekon soruşturması çerçevesinde Türkiye’nin kırmızı bültenle arama isteğinde bulunduğu Bedrettin Dalan, eski ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer ile emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı hakkındaki talepleri de “gerekçelerin yetersiz olduğu ” görüşüyle geri çevirmişti. Interpol, kırmızı bülten çıkıncaya kadar aynı koşullarda geçerli olan ‘difüzyon’ yayınladı.
Oxford’tan teklif
Bu sürede de Çömez, İngiltere’de bir dil okuluna yazıldı. Resmi makamlara başvurarak oturma izni aldı. 8 Kasım 2010’da Londra’nın Three Colt Street bölgesinde bir adreste yaşamaya başladı. Çömez burada dil eğitimi aldı. Sınavlarda yüksek not alan Çömez, Oxford Universitesi’nden ve London School of Economics’ten master teklifi aldı. Ancak Oxford’u reddederek London School of Economisc’i tercih edip burada Uluslararası Sağlık Politikaları konusunda mastıra başladı. Bu arada tıbbi sınavlara da hazırlandı. Tıp diploması, İngiltere’de kabul edilmediği için tıp fakültesinin tüm derslerinden, yazılı ve sözlü sınava girdi ve başarı ile geçerek diploma aldı. Ardından mastırı dondurarak mesleğine geri döndü. Bir süredir genel cerrah olarak çalışan Turan Çömez, ağırlıklı olarak kalın bağırsak kanseri üzerine laparoskopik ameliyatlar yapıyor.
TBMM Nobel için aday göstermişti
AKP Balıkesir Milletvekili olduğu dönemde doktor Turhan Çömez, Balıkesir’in Kepsut ilçesinde bir sağlık ocağını ziyaret ettiği sırada aile kavgası sırasında sol göğsünden silahla ağır yaralanan 17 yaşındaki bir kızı ilk müdaha-leyi yaparak kurtarmıştı. Yine milletvekilliği döneminde Balıkesir’in Gönen ilçesinde bulunan Gönen Devlet Hastanesi’ne Kurban Bayramı dolayısıyla ziyaret ettiğinde, Hüseyin Özen isimli hastanın apandist ameliyatını yapmıştı. Çömez ayrıca, 8.5 aylık hamile Selma Külefli adlı kadının gece yarısı yardımına koşmuş ve Bandırma Devlet Hastanesi’nde ameliyata girmişti. TBMM 2005 yılında Nobel Barış Ödülü’ne 7 milletvekilini aday göstermişti. Bunların içinde o dönem Turan Çömez de vardı. Çömez, Kızılay’ın insani yardımını iletmek üzere Irak’a gidip kalp hastası 15 Iraklı çocuğun Türkiye’de tedavi edilmesini sağlamıştı. Tsunamiden sonra Güney Asya’ya giden heyete de başkanlık etmişti.
Haberin Devamı