İmralı'da ‘karşılıklı adımlar’!
İnce taktikler şifreli açıklamalar
İmralı Cezaevi’nde hükümlü bulunan Abdullah Öcalan ile MİT yetkililerinin yeni diyalog süreci için mutabık kaldıkları “Çatışmasız ortamda müzakere” konusunda Kandil’deki PKK yöneticilerinin itirazlarının bertaraf edilmesi için önemli çağrılar yapıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendileri ile de diyalog kurulmasını isteyen PKK’ya kapıları kapatmadı ve örgütün Avrupa kanadıyla Oslo benzeri sürecin yeniden yaşanabileceğini söyledi. Başbakan’ın başdanışması Yalçın Akdoğan ise, PKK’nın sınır dışına çekilme sırasında kayıp verme endişesine karşı operasyon yapılmayacağı güvencesi verdi. KCK Yürütme Konseyi Zübeyir Aydar da, “Örgüt Öcalan’ın arkasında” mesajını verdi.
Kandil ve çekilme sıkıntısı
Devletin İmralı ile kurduğu diyalog sürecinin ilk aşaması, PKK’nın yurt dışına çekilmesi konusunda düğümlendi. Murat Karayılan’ın Kandil ile İmralı arasında iletişim kurulmadan böyle bir adımın atılmasına soğuk baktıklarını açıklaması nedeniyle soru işaretleri ortaya çıktı. DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk da, “Çözümün sadece sınır dışına çekilme süreçlerine sıkıştırılması, hükümetin bir çözüm programına sahip olmadığına dair ciddi soru işaretleri yaratıyor. Kandil’in dışında olduğu bir süreç çözüm getirmez. Öcalan’ın direk Kandil’le bağlantı kuracağı koşulların yaratılması gerekiyor” dedi.
“Operasyon olmaz” sözü
Başbakan’ın Başdanışmanı Akdoğan, katıldığı bir TV programında Karayılan’ın açıklamalarını, “Öcalan’ın iradesine karşı bir tavır sergiliyor. Öcalan’a racon kesiyor. Kandil’den gelen açıklamalar ben de negatif bir etki uyandırdı” diye yorumladı.
Karayılan’ın açıklamalarında “sınır dışına çekilme sırasında kayıp verme endişesi” sorusuna ise Akdoğan, çarpıcı bir yanıt verdi: “Geçmişte bu tür sıkıntılar yaşandı. Ama bugün bu konu bir devlet politikası olarak, bütün devlet kurumlarının uyum içerisinde çalıştığı bir süreç şeklinde yürütülüyor. Ortak amaca ulaşmak için herkes kendi üzerine düşeni yapar. Bu nedenle böyle bir durumda, geçmişte yaşanan komplikasyonların tekrarlanmayacağını söyleyebiliriz.”
Avrupa ile görüşme
Kandil’in sürece katılması talebine üstü örtülü bir yanıt ise Başbakan Erdoğan’dan geldi. Erdoğan, yurt dışına çıkarken yaptığı açıklamada daha önce ”Oslo olayı” olduğunu, ancak şu anda gündemlerinde Oslo’nun bulunmadığını belirterek, “Gelecekte buna benzer farklı gelişmeler olabilir mi? Olabilir. Önünü kapamanın da bir anlamı yok. Oslo olmaz da başka bir yer olur. Biliyorsunuz Avrupa, bölücü terör örgütünün siyasi ayağıdır, kendi içinde siyasi ayağıdır. Onlar şu anda İmralı’ya karşı farklı yaklaşmaktadır, daha farklı yaklaşmaktadır. Bu hassasiyetleri, incelikleri görmemiz lazım” dedi.
“Teröre bulaşanlar”
Erdoğan ayrıca Kandil’in güven verici adımlar kapsamında atılmasını istediği adımların başında gelen KCK tutuklularının tahliyesi konusunda da üstü örtülü bir mesaj verdi. Erdoğan 4. Yargı Paketi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, ”Bu çalışmalar çerçevesinde de en kısa zamanda 4. Yargı Paketi’ni de Meclis gündemine getirmek suretiyle çıkarmanın gayreti içerisindeyiz. Fakat şunu çok açık net söyleyeyim; teröre bulaşmış olanları bağışlayan böyle genel bir af asla söz konusu değildir” dedi. Erdoğan’ın sözlerindeki “teröre bulaşmış olanlara af yok” vurgusu, 4. Yargı Paketi’ndeki düzenlemelerle birlikte düşünüldüğünde önemli bir mesaj ifade ediyor. Şimdiye kadar metin olarak basına sızmamasına rağmen 4. Yargı Paketi’nde teröre bulaşmamış olanların “terör örgütü” suçlamasıyla yargılanmalarını önleyecek düzenlemeler olduğu biliniyor.
Aydar: Öcalan’ın arkasındayız
Başbakan’ın görüşülebileceğini açıkladığı örgütün Avrupa kanadından da dün ılımlı mesajlar geldi. KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar, twitter’daki hesabında, “Başkanımızla başlatılan diyalog, bizim talebimizdir. Buna karşı olmamız düşünülemez. Örgüt bir bütündür ve önderliğinin arkasındadır. Bizim itirazımız İmralı cezaevine ve dört duvaradır. Bu diyalogun uygun biçimde yürümesi ve sonuç alıcı olması için başkan Apo’nun önünün açılması gerekir” diye yazdı.