Avukat Ahmet Gürol Şağban, 6 gazi adına Ankara İdare Mahkemesi'ne açtığı davada, İmralı müzakerelerini yürüten MİT'in bu "idari eyleminin" yürütmesinin durdurulmasını talep etti.
Avukat Amhet Gürol Şağban, gaziler Mehmet Yıldırım, Ramazan Çakmakçı, İbrahim Lale, Ali Büyüktürkmen, Musa Çakmak, Süleyman Ege adına Ankara İdare Mahkemesi'ne İmralı müzakerelerinin durdurulması için dava açtı. MİT'i dava eden Avukat Şağban, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:
YÜRÜTMEYİ DURDURUN: Davalı MİT'in Ankara 2. Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin 29.06.1999 tarih ve 1999/21 Esas ve 1999/73 Karar sayılı kararı ile "Kurduğu silahlı terör örgütü PKK'yı, aldığı kararlar ve verdiği emir ve talimatlarla sevk ve idare ederek, devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemleri gerçekleştirdiği sabit görüldüğünden, eylemine uyan TCK'nun 125. maddesine göre ölüm cezası ile cezalandırılan" Abdullah Öcalan ve dolayısıyla PKK terör örgütü ile yürüttüğü müzakere ve görüşmeler gibi idari eylemlerinin öncelikle yürütmesinin durdurulması, neticede iptaline karar verilmelidir.
MÜVEKKİLLERİN MENFAATİ BULUNDUĞU AÇIKTIR: Nitekim davalı idare, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının değişik tarihlerde kamuoyuna yansıyan beyanlarıyla, kendi talimat ve emirleriyle, mahkumiyet hükmü kurulmuş terör örgütü kurucusu ve lideri ile müzakere ve görüşme yürütmektedir. Bu müzakere ve görüşmeleri oluşturan idari eylemlerin ve idari eylemler sonucu imza altına alınabilecek idari işlemlerin ulusal güvenliğimizi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü'nü ilgilendirdiği tartışmasız ortadadır. Bu türde her türlü idari işlem ve eylemler hakkında, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının menfaati olduğu ve dava açma hakkı bulunduğu bu nedenle ortadadır.
OSLO DOĞRULANDI: Dava konusu idari eylemler, Başbakan tarafından devletin resmi yayın organı TRT’de katıldığı bir programda, açıkça kamuoyuna açıklanan ve Başbakanlık MİT Müsteşarlığı tarafından yürütülen terör örgütü PKK terör örgütü kurucusu ve lideri Abdullah Öcalan ile yürütülen müzakerelerdir. Nitekim aynı şekilde, MİT'in daha önce de Norveç’in başkenti Oslo’da yabancı iki devlet hakemliğinde ve gözetiminde, terör örgütünün temsilcileri olan ve haklarında Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerince verilen tutuklama kararları bulunan Sabri Ok, Mustafa Karasu ve Zübeyir Aydar ile müzakere yürüttüğü deşifre olmuş, Başbakan tarafından da bu husus doğrulanmıştır.
GENELKURMAY BENİMSİYOR MU?: Başbakanlığa müzekkere yazılarak, Abdullah Öcalan ile davalı idarenin veya başka bir devlet kurumunun doğrudan veya dolaylı olarak yürüttüğü müzakere veya görüşmelerin hangi konuları kapsadığının ve neyi amaçladığının sorulması, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kamuoyunda Oslo görüşmeleri olarak bilinen olayın akabinde 4 MİT görevlisi hakkında yürüttüğü soruşturma dosyası, dava dilekçemizde belirtilen yayın kuruluşlarında Başbakan ve MİT Müsteşarı’nın vermiş olduğu demeçler, Ankara 2. Nolu DGM kararı istenmelidir. Devletin veya devlete ait herhangi bir kurumun terör örgütü veya kurucu lideri ile terör örgütüyle herhangi bir konuda, resmi görev yüklenerek devlet adına görüşme yapmasının veya müzakere yürütmesinin, uluslar arası hukuk bakımından nasıl ve ne gibi hukuki sonuçlar doğurabileceği hususunda Devletler Hukuku ve diplomasi alanında uzman akademisyenlerden oluşacak bilirkişi heyetinden alınacak raporla tespit edilmelidir. MGK'ya müzekkere yazılarak terörün sonlandırılması amacı ile devlet veya kurumlarının, Abdullah Öcalan ile görüşme veya müzakere yapılması hususunda herhangi bir kararının olup olmadığının sorulmasını talep ediyoruz. Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Dışişleri Bakanlığı’na müzekkere yazılarak yöntemin benimsenip benimsenmediğinin sorulmasını talep etmekteyiz.
Haberin Devamı