Gazete Vatan Logo

IMEI sorgulama yaparak cihazınızın yasallığını öğrenin!

IMEI sorgulama ile cihazlarımızın yasal olarak izinli olup olmadığını öğrenebiliriz. IMEI sorgulama çeşitli şekillerde yapılabilmektedir. IMEI sorgulama yapabilmemiz için cihazların kendine ait kimlik numaralarını kullanırız.

IMEI sorgulama yaparak cihazınızın yasallığını öğrenin!

Bugünlerde teknolojinin birçok işimizde kolaylık sağladı işlemlerimizi daha kolay şekillerde yapabilmekteyiz. Teknoloji ile gelen birçok yenilik ve icat bulunmaktadır. Bu icatlar insan hayatını kolaylaştırmak için yapılmış olan icatlardır. Bu icatlardan bu yazımızda sizler için bahsedecek olduğumuz icat cep telefonları ve bağlantılı aletlerdir. Cep telefonları üzerinden birçok işlem yapabilmekteyiz. Günümüzün teknolojisi ile akıllı cep telefonları denen internet bağlantılı telefonlar ile internet üzerinden yapılan her şeyi telefonunuz aracılığı ile de yapabilirsiniz. Cep telefonlarımızın çalınması veya kaybolması ihtimaline karşılık her telefonun kendine ayrı bir kodu vardır. Bu koda IMEI kodu denmektedir ve her cihaz için farklıdır.

IMEI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Cep telefonunuzun veya 3G bağlantılı tabletinizin IMEI kodu yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi farklıdır ve cihazın ömrü boyunca aynı olarak kalmaktadır. IMEI yani açılımı ile "International Mobile Equipment Identity ("Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği") kodunuzu telefonunuzun kutusunda ve garanti belgelerinizde görebilirsiniz. Ayrıca cihazınıza ait olan IMEI kodu telefonun kendisinde de kayıtlı bir şekilde bulunmaktadır. Telefonunuza kayıtlı olan IMEI kodunu bulabilmek için telefonunuzun arama ekranına “*#06#” yazmanız yeterli olacaktır. Daha sonra telefonunuz üzerinde açılacak olan ekranında cihaza ait IMEI kodunu görebilirsiniz. IMEI kodu, 14 haneli bir sayıdır. Daha sonradan 2 haneli SV kodları ile 16 haneye çıktığı görülmüştür. Bu ek haneler ise sadece yeni çıkmış olan cihazlarda bulunmaktadır. IMEI'nin cihazları tanımaktan onları mobil sağlayıcı aracılığı ile engellemeye kadar birçok amacı bulunmaktadır. IMEI kodunuz sayesinde telefonunuzun çalınması veya kaybolması durumunda hizmet sağlayıcınızı bilgilendirip, mobil erişim üzerinden engellenmesini sağlayabilirsiniz. Bu durumda telefon kullanıma kapanmış olacaktır. Günümüzde oluşan cep telefonu hırsızlığında polis bu yöntemi kullanarak cep telefonunuzu takip etmektedir. IMEI kodunun kullandığınız numaranızın ait olduğu operatör ile bir ilgisi bulunmamaktadır. IMEI kodu cihazın kendisine aittir ve cep telefonunuzun çalınması veya kaybolması durumunda takip edilebilir olması cep telefonunuzu korumaktadır. Olur da cep telefonunuz çalınırsa; IMEI kodu değişimi yapılabilir. Bu yasadışı bir yöntem olsada maalesef zaman zaman başka bir IMEI kodu ile değiştirme işlemlerine rastlanmaktadır. IMEI kodu değiştirilen kişinin bundan haberi bile olmayabilir. Bu nedenle IMEI kodunuzu herhangi bir yerde paylaşmamanızı öneririz.

Haberin Devamı

IMEI Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Haberin Devamı

IMEI sorgulama işlemi internet üzerinden E-Devlet sistemi üzerinden dakikalar içerisinde yapılabilmektedir. E-Devlet sistemi normalde şifreli bir sistemdir ve sistem üzerinden şifreniz olmadan bir işlem gerçekleştirmeniz mümkün değildir. Ancak IMEI kodu her cihaz için farklı olduğundan E-Devlet sistemi bu sorgulamaya şifre koruması uygulamamaktadır. IMEI sorgulama işlemi için E-Devlet sisteminin IMEI sorgulama sayfasına giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra açılacak olan ekran üzerindeki ilgili boşluğa IMEI kodunuzu yazarak “Sorgula” seçeneğine tıklayınız. Böylece E-Devlet sistemi üzerinden IMEI sorgulama işleminizi yapmış olacaksınız.

Haberin Devamı