Gazete Vatan Logo

IMEI numarası yardımıyla cep telefonu izin durumunu sorgulayın!

Telefonunuzun kimliği olan IMEI numarasını sorgulama hizmeti e-Devlet üzerinden veriliyor. IMEI Sorgulama hizmetinden faydalanmak için e-Devlet şifresi kullanmanıza gerek yoktur. IMEI Sorgulama ekranına giriş yapmak için haberimizi inceleyebilirsiniz.

IMEI numarası yardımıyla cep telefonu izin durumunu sorgulayın!

IMEI, cep telefonlarının üretimleri aşamasında telefona yüklenen kod parçasıdır. Bu kod her telefona özel olarak yüklenir. Aynı kodun farklı telefonlarda olma gibi bir olasılığı yoktur. Çünkü IMEI kodu içerisinde yüklendiği telefona ait bilgiler depolanır. Telefonun garantisi, nerede üretildiği vb. birçok bilgi IMEI numarası içerisinde gizlidir. IMEI numarası telefon kullanıcıları tarafından saklanması gereken bir koddur. Nasıl bir insan kimliğini kaybettiğinde bir takım sorunlar ile karşılaşıyor ise telefonun IMEI numarasının kaybedilmesi de aynı tehlikede bir durumdur. Bu sebeple her ne sebeple olursa olsun telefonunuzun IMEI numarasını kimseyle paylaşmayınız.

IMEI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

IMEI numaranızı *#06# kodunu tuşlayarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca IMEI numarası telefonun arkasında bulunan bataryası üzerinde de yazmaktadır. Buraya bakarak da IMEI numarasını öğrenebilirsiniz. Günümüzde bazı telefonların batarya bölümleri açılmamaktadır. Batarya telefon ile bütün bir şekilde çalışır. Bu model bir telefona sahipseniz vermiş olduğumuz kod ile IMEI numaranızı öğrenebilirsiniz. Eğer IMEI numaranız çalınır veya klonlanır ise telefonunuza YASAL UYARI olarak bir mesaj alırsınız. Belirtilen IMEI numaralı cihaz 30 gün içerisinde kapatılacaktır, aldığınız yere başvurunuz. Mesajı ile karşılaşırsınız. Bu mesaj telefonunuza geldiyse telefonunuzun IMEI numarası kopyalanmış ya da klonlanmıştır. IMEI numaralarının klonlanmasının farklı sebepleri bulunmaktadır. İlki yasa dışı yöntemler ile yurt dışından Türkiye’ye telefonlar getirilir. Bu telefonları ülke içerisinde kullanmak için belirli bir süre tanınır. Bu süre dolduğu zaman telefon erişime kapatılır ve kullanılamaz hale gelir. Çünkü yurt içi kayıtlarda telefon bulunmamaktadır. Kısacası sizin telefonunuzun IMEI alınarak yurt dışından getirilen telefona aktarılır böylece kaçak olarak getirilen telefon ülke içerisinde kullanıma açılmış olur. Bir diğer sebebi ise cep telefonu çalındığı zaman polis IMEI numarasından takibini gerçekleştirebiliyor. Çalınan telefonun yeri IMEI numarası ile tespit edilebiliyor. Bu sebepten dolayı telefon hırsızları polislere yakalanmamak için çaldıkları telefonların IMEI numarasını başka bir telefonun IMEI numarası ile değiştiriyor ve polisten kaçmış oluyor. IMEI klonlanmasının sebepleri bu şekilde sıralanmaktadır. Yeni aldığınız telefonun IMEI numarasını kendinizin görebileceği bir yere not edin. Eğer telefonunuz çalındığında hızlı hareket edip polise başvuruda bulunursanız. IMEI numarası ile çalınan telefonunuzu bloke ettirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu tip olayların önüne geçmek için IMEI Sorgulama hizmetinden faydalanabilirsiniz. IMEI Sorgulama hizmeti e-Devlet üzerinden verilmektedir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu hizmetleri altında bulunan IMEI Sorgulama hizmeti oldukça kolay erişilebilmektedir. E-Devlet sistemi üzerinden verilen hizmetlerin çoğunda e-Devlet şifresi istenmektedir. Fakat IMEI Sorgulama hizmeti e-Devlet üzerinden e-Devlet şifresi kullanılmadan yapılabiliyor.

Haberin Devamı

E-Devlet üzerinden IMEI Sorgulama hizmetine ulaşmak için e-Devlet resmi internet sayfasına giriniz. Giriş sayfasında bulunan e-Hizmetler bağlantısına tıklayınız. E-Hizmetler bölümünde bulunan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu başlığını bulunuz. Hemen başlığın altında IMEI Sorgulama hizmeti bulunuyor. IMEI Sorgulama bağlantısına tıkladıktan sonra IMEI Sorgulama ekranını görüntüleyebilirsiniz. 15 haneli IMEI numaranız ve güvenlik resmi boşluklarını doğru ve eksiksiz olarak doldurduktan sonra Sorgula butonuna tıklamanız yeterli. Sorgula butonuna tıkladıktan sonra IMEI numarasını sorgulattığınız cihaz ile ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. IMEI Sorgulama hizmeti Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu alt yapısı kullanılarak e-Devlet üzerinden verilmektedir. Devletin sağlamış olduğu bir hizmet olduğundan dolayı güvenebilirsiniz.

Haberin Devamı