Gazete Vatan Logo

İmam hatipler azaltılsın kızlar bu okullara alınmasın

TÜSİAD’ın “Demokratikleşme Raporu”nu hazırlayan Üskül’ün bu raporda da AKP’yi rahatsız edecek görüşleri bulunuyor

Anayasa’dan Atatürk ilkelerinin çıkarılması gerektiğini savunarak büyük bir tartışma başlatan AKP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül’ün de aralarında olduğu 11 kişilik komisyonun TBB (Türkiye Barolar Birliği) için hazırladığı Anayasa Taslağı önerisinde “Atatürk ilkeleri” nin sadece başlangıç bölümünde geçtiği ortaya çıktı. Üskül’ün yanı sıra hemen hepsi sol görüşlü olarak bilinen Anayasa hukuku uzmanlarının hazırladığı taslakta köklü değişiklikler yer alıyor. Komisyonda Üskül’ün yanı sıra eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, eski Anayasa Mahkemesi üyeleri Prof. Dr. Fazıl Sağlam ve Prof. Dr. Yılmaz Aliefendioğlu, YÖK üyesi Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, TBB eski Başkanı Atilla Sav, bir süre önce yaşamını kaybeden Prof. Dr. Yavuz Sabuncu, Prof. Dr. İlhan Özay, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Prof. Dr. Ülkü Azrak, Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Rona Aybay yer aldı. Taslağın “başlangıç” bölümünde, Türkiye’nin Atatürk ilkelerine dayanan, demokratik bir cumhuriyet olduğu belirtilirken, laiklik, ulusalcılık ilkeleri sıralandı. 1982 Anayasası’nda sık sık geçen “Atatürk ilke ve inkılapları ile Atatürk milliyetçiliği” ifadeleri hiçbir maddede yer almadı. Bunun yerine “Cumhuriyetin nitelikleri” ifadesi konuldu. Önerinin “Cumhuriyetin nitelikleri” başlıklı 2. maddesinde 82 Anayasası’ndaki “Atatürk milliyetçiliğine bağlı devlet” ifadesi yer almadı. Yerine “devletin ulusal niteliği ve üniter yapısı” ifadesi konuldu. Milletvekili yemininden “Atatürk ilke ve inkılapları” kısmı yerine “Türkiye cumhuriyetinin nitelikleri” ifadesi konuldu.

Eğitim hakkı ile ilgili maddeden eğitimin Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda yapılacağı ifadesi çıkarıldı. Madde gerekçesinde ise çağdaş bilim ve eğitim esaslarının zaten Atatürk ilkelerinin hedefi olduğu, Anayasal bir ilke olarak tekrarlanmasına yer olmadığı kaydedildi.

TÜSİAD raporu
Taslakta AKP’lileri rahatsız edecek hükümler de bulunuyor. Mevcut Anayasa’daki zorunlu din dersi uygulamasına son verilmesi önerilen taslakta “Din eğitim ve öğretimi, ancak kişilerin kendi isteğine ve küçüklerin de yasal temsilcilerinin yazılı isteğine bağlıdır” hükmü yer aldı.

Üskül, özellikle dini eğitim ve laiklik konusunda ise AKP’lilerin de itiraz edeceği görüşleriyle biliniyor. Son olarak bu yılın başında TÜSİAD’ın “Demokratikleşme Raporu”nu hazırlayan Üskül, imam hatip liselerinin kuruluş amaçlarının çok ötesine geçtiğini belirterek “İmam hatip liseleri meslek lisesi olarak, ülkenin imam-hatip ihtiyacını karşılayacak biçimde yeniden düzenlenmeli, sayıları ülke ihtiyacını karşılayacak düzeye indirilmeli ve bu okullara kız öğrenci alınmasına son verilmelidir” görüşünü savundu Üskül, din eğitiminin ise zorunlu olmaktan çıkarılması ve liselerde normal ders saatlerinin dışında, velilerin isteği üzerine, din dersi okutulmasını sağlamak üzere, nota ve sınava tabi olmayan din dersleri konulması gerektiğini savunmuştu. Üskül, din eğitimi ve öğretimi yapan özel öğretim kurumlarının açılmasına karşı çıkmış ve devletin din eğitimi hizmetinin, yalnızca belirli bir dine inananlar için değil, farklı inançtan kişilere farklı dersler düzenlenerek verilmesi gerektiğini savunmuştu.

Kanadoğlu: Amaç ulus devletin ortadan kaldırılması
Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Üskül’ün önerisinin Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerine karşı olduğunu savundu. “O zaman siz ulus devletin ortadan kalkmasını veya zayıflatılmasını istiyorsunuz” diyen Kanadoğlu, şöyle konuştu: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşu Atatürk milliyetçiliğine, devrim ve ilkelerine dayanmakta ve bu nedenle Anayasa’nın değişmez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeleri arasında bulunmaktadır. Renksiz ve her ideolojiye eşit mesafede Anayasa yapma heves ve isteklerinin en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir zamanda milli birlik ve bütünlüğümüze vereceği zarar iyi hesap edilmelidir. Türkiye tuzu kuru bir ülke değildir. Bu öneriler kuruluşundan bu yana bu tür tehditlerle karşı karşıya kalan devleti temelden sarsacak tekliflerdir.”

Haberin Devamı