İlk nükleere olaylı temel!
15.04.2015 - 00:20 |
Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu’nun temeli, dün çevrecilerin protestoları ve geniş güvenlik önlemleri altında atıldı.
Çevrecilerin karşı çıktığı Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşası için ilk kazma dün vuruldu. Ancak temel atma töreni protestolara ve polisin müdahalesine sahne oldu. Tören nedeniyle Mersin’in giriş ve çıkışlarından itibaren tüm kavşaklarda jandarma ve polisin yoğun güvenlik önlemi aldı. Santralin yapılacağı Büyükeceli Mahallesi’nin giriş ve çıkışları da güvenlik güçlerince tutuldu ve mahalleye girenler, kimlik kontrolünün ardından alındı.
Eylemciler kapıyı işgal etti
Giriş kapısında 2 TOMA bekletildi. Yüzlerce jandarma timi, Akkuyu mevkiinin çevresindeki dağlık alanda konuşlandırıldı. Denizden de Sahil Güvenlik ve zodyak botlarıyla önlem alındı. Nükleer Karşı Platformu’na üye yaklaşık 100 kişilik bir grup ellerinde pankartlarla inşaat alanına geldi. Ancak grubun tören alanına girmesine jandarma izin vermedi. Kapıyı işgal eden çevreciler, törenin bitmesinin ardından katılanların çıkışına izin vermedi.
2 saat mahsur kaldılar
Yaklaşık 2 saat süren eylemde zaman zaman sert tartışmalar oldu. Mersin İl Jandarma Komutanı Albay Ömer Uyan, eylemcilerin yanına giderek seslerini duyurup amaçlarına ulaştıklarını, bu nedenle kapının açılarak eyleme son vermelerini istedi. Ancak eylemciler bu uyarıyı dikkate almadı. Bunun üzerine, TOMA’dan su sıkıldı. Bu sırada eylemciler sağa sola kaçışırken, çevreciler kapıyı yine taş yağmuruna tuttu. Daha sonra Jandarma Komutanı Albay Ömer Uyan’ın, CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı ve eylemci çevrecilerle yaptığı görüşmeler sonuç verdi, eylem sonlandırıldı. Bakan Taner Yıldız’ın helikopterle ayrılmasından sonra yaklaşık 2 saat mahsur kalan, aralarında Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ın da bulunduğu katılımcılar araçlarıyla alanı terk ettiler.
‘İstanbul’un bütün elektriğini karşılar’
Mersin’in Gülnar İlçesi’ne bağlı Büyükeceli Mahallesi’ndeki Akkuyu mevkiinde düzenlenen temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile birlikte Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Rus Devleti Nükleer Şirketi Rosatom Genel Müdürü Sergey Kiriyenko, Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov ve diğer üst düzey yetkililer katıldı. Bakan Taner Yıldız, Türkiye’nin nükleer enerji serüveninde yeni bir sürecin başladığını belirterek şu bilgileri verdi:
Yüzde 11’i nükleerden
“Dünyanın şu anda elektrik tüketiminin yüzde 11’i nükleer santrallerden karşılanıyor. OECD ülkeler açısından baktığımızda ise bunun yüzde 18’i, ABD ve Rusya yüzde 19’u, Almanya yüzde 16’sı ve Fransa’da yüzde 78’ini karşılıyor. Bugün itibariyle eğer Akkuyu Nükleer Santralı devrede olmuş olsaydı, 15 milyon nüfuslu İstanbul’un bütün elektriğini karşılayabilecek ve Türkiye’nin toplam elektriğinin yüzde 28’ini karşılayabiliyor durumda olacaktı. Yalnızca bununla kalmayacaktı, bu nükleer santral 10 yıl öncesinde yapılmış olsaydı şu ana kadar 14 milyar dolarlık daha az doğalgaz ithal etmiş olacaktık.”
‘10 bin kişi çalışacak’
“Türkiye’nin kıyı şeridi 8 bin 484 kilometre. Çok enteresandır. Buradaki kıyı şeridi 3 kilometrenin daha altında. 2-3 kilometrelik bir alanda 22 milyar dolarlık yekpare bir yatırım yapılacak. Metrekare ve nüfus başına en büyük yatırım şu anda bulunduğumuz bu sahaya yapılacak. Santralın inşasında 10 bin kişi çalışacak. Santral Türk mühendisleri ve çalışanlarıyla işletilecek.”
‘Çevreye rağmen bir şey yapmayacağız’
Bakanlıklarının çevrenin korunması konusunda hassas olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, şunları söyledi: “Biz çevreye rağmen bir şey yapmayacağız çevre ile beraber yapacağız. Çevre Bakanlığımızın bu konuda hassasiyeti, bir çok ülkenin daha üzerinde. Ben Sivil Toplum Kuruluşlarının görüşlerini saygı ile karşılıyorum ama eğer karşınızdaki yapı gerek Rosatom gerekse Enerji Bakanlığımız bu şartları yerine getirdiği halde karşı çıkıyorsanız, sizin karşı çıktığınız çevre hassasiyetleri değil, bu ülkenin kalkınmasına bir karşı çıkıştır.”
‘Fukuşima’dan sonraki teknoloji’
Rus Devleti Nükleer Şirketi Rosatom Genel Müdürü Sergey Kirienko, projede son teknolojiyi kullandıklarını söyledi: “Fukuşima’da yaşanan sorunlar göz önüne bulundurularak yeni bir teknoloji üretildi. Bizim burada yapacağımız santral Fukişima’da olsaydı, yani depremi yaşasaydı bu santrale bir şey olmazdı. Biz test edilmemiş ve onaylanmamış bir proje yapmıyoruz. Test edilmiş, en son teknolojinin kullanıldığı bir projeyi Türkiye’de gerçekleştireceğiz.
‘Krizden etkilenmeyecek’
Kirienko, Rusya’da yaşanabilecek ekonomik krizlerin projeyi etkileyip etkilemeyeceği konusundaki soruyu ise şöyle yanıtladı: “Kesinlikle hiçbir şeyden etkilenmeyecek. Çünkü Devlet Başkanımız Putin ile Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan arasında onların beyanı da açık ve nettir. Bu proje yaşanabilecek ekonomik krizlerden etkilenmeyecektir. Sayın Putin de bunun güvencesini vermiştir. Projeye ayrılan 51 milyar rubleyi planlanandan önce aldık.”
Aracını kapının önüne çekti
Çevrecilere destek için gelen CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, tören alanına girmek istedi ancak, girişteki jandarma izin vermedi. Bunun üzerine Atıcı ve jandarmalar arasında gerginlik çıktı. Tören devam ederken dışarıda eylem yapan çevrecilere destek veren CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, kullandığı özel aracını demir kapının önüne durdurarak indi. Bunun üzerine kapıda toplanan çevreciler ’Akkuyu Çernobil olmayacak’, ’Nükleere hayır’ sloganları atarak demir kapıya taşla vurup yanlarında getirdikleri düdükleri çaldı.
Haberin Devamı