Gazete Vatan Logo

İkincisi geliyor! Dev proje...

Tuz Gölü depolama tesisi ve LNG terminallerindeki çalışmalar kapsamında ikinci yüzer LNG santrali devreye girdi. Artan doğalgaz talebine karşı garanti sağlayacak.

İkincisi geliyor! Dev proje...

Tuz Gölü depolama tesisi ve LNG terminallerindeki kapasite genişletme çalışmaları ile ikinci yüzer LNG santralinin devreye alınması artan doğalgaz talebine karşı garanti sağlayacak. Türkiye'nin ulusal sisteme verebileceği günlük doğalgaz kapasitesinin 5 yıllık orta vadede 171 milyon metreküplük artışla 400 milyon metreküpe ulaşması planlanırken, bu dönemde Tuz Gölü depolama tesisi ve LNG terminallerindeki kapasite genişletme çalışmaları ile ikinci yüzer LNG santralinin devreye alınması artan doğalgaz talebine karşı garanti sağlayacak.

AA muhabirinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı projeksiyonlarından derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin mevcut durumda ulusal şebekesine geçen yıl sonu İzmir Aliağa'da devreye giren yüzer LNG gemisi (FSRU) ile 223 milyon metreküp doğalgaz verilebiliyor.

Söz konusu miktarın, gelecek 5 yıllık dönemde yapılacak yeni çalışmalarla toplamda günlük 400 milyon metreküpe kadar çıkarılması hedefleniyor.

İlk etapta, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'ye (BOTAŞ) ait ikinci bir yüzer LNG gemisi bu yıl sonuna kadar devreye alınarak, sisteme günlük 20 milyon metreküp ek doğalgaz vermesi sağlanacak.

İKİNCİ FSRU TARSUS VEYA SAROS'A YANAŞACAK

Haberin Devamı

Söz konusu gemi, Akdeniz'de Tarsus veya Trakya bölgesindeki Saros limanlarından birine yanaştırılarak, ulusal şebeke sistemine gaz basılacak.

Öte yandan, İzmir Aliağa'da Egegaz LNG terminalinin günlük gaz basma kapasitesi de bu yıl içinde 24 milyon metreküpten 40 milyon metreküpe çıkarılacak.

BOTAŞ'a ait Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nin mevcut durumda günlük 22 milyon metreküp seviyesinde olan kapasitesi ise önümüzdeki 1 yıl içinde 27 milyon metreküpe yükseltilecek.

SİLİVRİ YILLIK 5 MİLYAR METREKÜPE ÇIKACAK

Halen doğalgaz depolama kapasitesiyle sisteme günlük 25 milyon metreküp seviyesinde gaz sağlayabilen Silivri Doğalgaz Depolama tesisinin de kapasitesi 2020 itibarıyla günde 75 milyon metreküpe kadar çıkarılacak.

Silivri Doğalgaz Depolama tesisinin yıllık depolama kapasitesi 2020 yılında 2,3 milyardan 5 milyar metreküpe ulaşacak.

TUZ GÖLÜ GAZ DEPOSUNDA GENİŞLETME 2022'DE TAMAMLANACAK

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi ise ilk etapta 550 milyon metreküp çalışma gazı kapasitesine sahip olacak. Bu miktar, tesiste yapımı tamamlanan 6 suni mağarada depolanırken, 6 yeni suni mağaranın daha işlemlerinin bitirilmesiyle toplam çalışma gazı kapasitesi 1 milyar metreküpe çıkacak.

Tesis, 2020 olarak öngörülen tarihte tam kapasite olarak faaliyete geçtiğinde sisteme günlük 44 milyon metreküp doğalgaz verilebilecek.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesini verdiği tesisteki kapasite genişletme çalışmaları da 2022 yılında tamamlanacak.

Yapılacak 2 milyar dolarlık ek yatırımla toplamda 5,4 milyar metreküp doğalgaz depolama kapasitesine ulaşacak tesisten, ulusal şebeke sistemine günlük 80 milyon metreküp gaz verilebilecek.

Bu kapasite, toplamda 60 suni mağarada depolanacak. Böylece, ilk defa bu tür bir tesiste gaz depolama işlemi sürerken, kapasite genişletme çalışmaları da aynı anda yürütülecek.

DEPOLAMADA 171 MİLYON METREKÜPLÜK YENİ KAPASİTE

Haberin Devamı

Türkiye'nin mevcut durumda 223 milyon metreküp olan günlük kapasitesi, doğalgaz depolama ve LNG alanında yapılacak yeni yatırımlarla, böylece ilk etapta bu yıl 41 milyon metreküp olmak üzere orta vadede aşama aşama eklenecek toplam 171 milyon metreküple 394 milyon metreküpe ulaşacak.

Aynı zamanda, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı ile 2018 ortasında Türkiye'ye gelecek Azeri gazının da sisteme günlük katkısının ilk etapta 5,7 milyon metreküp seviyesinde olacağı düşünüldüğünde, günlük arz miktarı 400 milyon metreküpü bulacak.

Yıllık kapasitesi 2 milyar olarak başlayacak TANAP'ın kapasitesi her yıl kademeli olarak artarken, 2021 itibarıyla yıllık 6 milyar metreküp, günlük ise 17 milyon metreküp seviyesini yakalayacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, doğalgazda tüketimin arttığına işaret ederek, "Bu yılbaşından sonraki ilk pazartesi günü 232 milyon metreküp ile rekor kırıldı. Sorunsuz bir şekilde yönettik." ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye'nin günlük doğalgaz tüketiminin 2022'de ise 300 milyon metreküp seviyesinde olacağı hesaplanıyor.

Haberin Devamı