İkinci tur heyecanı! Oy verme işlemi 08.00 itibarıyla başladı
Türkiye'de bugün yaklaşık 61 milyon seçmen sandık başına gidiyor. Seçimlerin 2'nci turunda sandık başında bulunacak görevliler, sandık yemini ederek göreve başladı. Oy verme işlemi de saat 08.00 itibarıyla başladı.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez yaşanacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tur oylaması için ülke genelinde oy verme işlemi saat 08.00 itibarıyla başladı. Oy verme işlemi öncesi yemin ederek göreve başlayan sandık kurulu başkanı ve üyeleri, zarf ve pusula sayımı yaptı. Sandık kurulu üyeleri, yerlerini aldıktan sonra seçmenler, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti (TC) kimlik numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgeler ile okullara gelerek oylarını kullanmaya başladı.
DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA SEÇMEN CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ İÇİN SANDIK BAŞINDA
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde seçmenler Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci oylaması için sandık başına gitti. Sandık görevlileri yemin edip yerlerini aldıktan sonra saat 08.00’da oy verme işlemleri başladı. Diyarbakır’da 4’ü merkez 17 ilçede 1 milyon 143 bin 887 seçmen için 3 bin 675 sandık kuruldu. Mardin’de 10 ilçede kurulan bin 843 sandıkta 542 bin 46 seçmen, Şırnak merkez ve 6 ilçede kurulan 1024 sandıkta 324 bin 61 seçmen, Elazığ merkez ve 10 ilçede kurulan bin 631 sandıkta 430 bin 745 seçmen, Batman merkez ve 5 ilçede kurulan 1305 sandıkta 399 bin 377 seçmen, Bingöl merkez ve 7 ilçede kurulan 709 sandıkta 193 bin 535 seçmen oy kullanacak. Sabah erken saatlerde okul önlerine gelen seçmenler, oy verme işleminin başlamasıyla sandıkların başına gelerek oylarını kullandı. Diyarbakır’da saat 17.00’da sona erecek oy verme işleminin ardından oy torbalarının getirileceği Diyarbakır Adliyesi ek binasında da güvenlik önlemleri alındı. Binanın bulunduğu Prof. Dr. Selahattin Yazıcıoğlu Caddesi trafiğe kapatılarak bariyerler konuldu.
ANTALYA'DA OY KULLANMA YOĞUN KATILIMLA BAŞLADI
Antalya'da sabah erken saatlerde sandık başkanları görevliler, memurlar ve diğer yetkililer okullarda hazır bulundu. Antalya'da seçmenler saat 08.00 itibarıyla oy kullanmaya başladı. Oy kullanmaya gelenler okullarda yoğunluk oluşturdu. Yaşlı seçmenlerden bazıları yakınlarının desteğiyle okullara gelirken, bazıları da bastonlarının yardımıyla oy kullanacakları sınıflara gidebildi. Bazı vatandaşların ise çocuklarıyla beraber oy kullanmaya gittiği ve zarflarını sandığa attığı görüldü.
Antalya'da Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci oylamasında, 14 Mayıs'taki seçimlere göre 889 yeni seçmenle birlikte toplam 1 milyon 905 bin 525 seçmen oy kullanacak.
KARADENİZ'DE OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI
Cumhurbaşkanı Seçimi 2'nci oylaması için sandık başına giden seçmenler, kimlik ve seçmen kağıdı kontrolü sonrası 2 aday için tercihini yaptı. Oy verme işlemlerinin saat 08.00'de başladığı 4 ilde, polis ve jandarma da geniş güvenlik önlemleri aldı. Oy verme işlemleri, saat 17.00'de sona erecek.
GAZİANTEP'TE İLK OYLAR KULLANILDI
Kentte sabah erken saatlerde oy kullanacak vatandaşlar okulların önünde beklemeye başladı. 4 bin 64 sandığın kurulduğu Gaziantep’te 1 milyon 358 bin seçmen oy kullanıyor. Saat 08.00 itibariyle okula gelen seçmenler, polislerin kimlik kontrolü ve üst aramasının ardından sınıflara girdi. Sandık görevlilerinin de kontrolünün ardından vatandaşlar oylarını kullanmaya başladı.
'SANDIK, DEMOKRASİNİN NAMUSU'
Eski Adalet Bakanı ve AK Parti Gaziantep milletvekili Abdulhamit Gül, Cumhurbaşkanı Seçimi 2'nci oylaması için oyunu, Mahmut Humayun Özhelvacı Ortaokulu'nda kullandı. Daha sonra gazetecilere konuşan Gül, "Oyumuzu kullandık. Demokrasimize hayırlı, uğurlu olsun. Sandık, demokrasinin namusu. Vatandaşlarımız da sandığa, demokrasiye sahip çıkıyor. Türkiye'nin geleceğine sahip çıkıyor. Vatandaş, iradesini sandığa yansıtıyor. Gaziantep'te de huzur içinde bir seçim başladı. Şu ana kadar yansıyan herhangi bir olumsuz durum da yok. Umarız sevgi, kardeşlik ve huzur içinde bir seçim günü yaşayacağız. Tüm sandıklarda sandık görevlilerimiz ve müşahitlerimiz var. Türkiye, seçim konusunda dünya devletlerine örnek. Her partiden temsilciler var. Şeffaf bir şekilde seçim süreci devam ediyor" dedi.
VAN'DA SEÇMEN, CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ İÇİN SNADIK BAŞINDA
Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tur oylaması tüm ülke genelinde olduğu gibi Van'da da oy verme işlemi saat 08.00 itibarıyla başladı. Okullarda görev yapan sandık kurulu başkan ve üyeleri, zarf ve pusula saydıktan sonra seçmenler oylarını kullanmaya başladı. Kent genelinde 707 bin 861 seçmen, 2 bin 301 sandıkta 13'üncü Cumhurbaşkanı'nı seçmek için oy kullanacak. Kent merkezinde sabahın erken saatlerinde rağmen katılımın yüksek olduğu görüldü.
SAMSUN'DA 4 BİN 434 SANDIKTA OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI
Cumhurbaşkanı Seçimi 2'nci oylaması için oy verme işlemleri, saat 08.00'de başladı. Sandık yemini eden görevliler, oy pusulalarını kontrol ettikten sonra seçmenleri oy kullanacakları sınıflara aldı. Kimlikleri ile seçmen kağıtları kontrol edilen seçmenler, 2 adayı yer aldığı oylama için oy kullandı. Kentin 17 ilçesinde 1 milyon 25 bin seçmen için 4 bin 434 sandık kuruldu. Oy verme işlemleri, saat 17.00'de sona erecek.
İSTANBUL'DA İLK OYLAR KULLANILDI
Cumhurbaşkanlığı Seçimi 2’nci tur için tüm yurtta saat 08.00 itibariyle aynı anda oy verme işlemi başladı. Erken saatlerde görevli oldukları sandıkların başına gelen görevliler, sandık yemini ettikten sonra işlemlere başladı. Pusula kontrol edilerek sandık mühürlendi. Saat 8.00 itibarıyla tüm yurtta aynı anda oy verme işlemi başladı. Oy verme işlemi saat 17.00’da son bulacak. Şişli Yıldız Teknik Üniversitesi Maçka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde de oy verme işleminin başlamasıyla ilk oylar kullanıldı. Sultanbeyli Zübeyde Hanım İlkokulu’nda da oy verme işleminin başlamışla ilk oylar verilmeye başlandı.
ESKİŞEHİR'DE OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI
Yüksek Seçim Kurulu'nca 14 ilçede 688 bin 989 seçmen için 2 bin 191 sandık kuruldu. Oy kullanmak için sabah saatlerinde Melahat Ünügör Ortaokulu'na giden seçmenler, uzun kuyruklar oluşturdu. Kimlikleri ile seçmen kağıtları kontrol edilen seçmenler, 2 adayı yer aldığı Cumhurbaşkanı Seçimi 2'nci oylaması için şeffaf sandıklarda oy kullandı. Erken saatlerden itibaren kentte, seçime yoğun katılım olduğu gözlendi.
MALATYA'DA 'DEPREMZEDE SEÇMENLER' KONTEYNERDE OY KULLANIYOR
Malatya'da Cumhurbaşkanı seçimi için 531 bin 620 seçmen 1901 sandıkta oy kullanma işlemine başladı. YSK tarafından kentte seçmenlerin oy kullanabilmesi için bazı kurum bahçeleri, konteyner kent ve çadır kentlere sandıklar kuruldu.
KAHRAMANMARAŞ'TA OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI
Kahramanmaraş'ta sabah erken saatlerde okula gelen sandık görevlileri oy verme saatinden önce hazırlıklarını tamalarken, saat 08.00 itibariyle de seçmenler de içeri alınmaya başladı. Seçmenler, kayıtlı oldukları sandıklara giderek görevlilerin kimlik ve seçmen kaydı kontrolünü yapmasının ardından kendilerine verilen oy pusulası ile kabine girdi. Bu seçimde sadece 1 oy pusulası ile kabine giren seçmenler, oyunu kullandıktan sonra zarfı sandığa attı.
2 bin 405 sandıkta 753 bin 538 seçmenin kayıtlı olduğu Kahramanmaraş'ta oy verme işlemi saat 17.00'de sona erecek.
İZMİR'DE SEÇMENLER CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ 2'NCİ OYLAMASI İÇİN SANDIĞA GİTTİ
İzmir’de, Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci oylaması için 9 bin 877 oy sandığı okullarda yerini aldı. Sandıkların kurulması ile birlikte İzmir’de bulunan seçmenler oy kullanmaya başladı. İzmir’de 3 milyon 444 bin 651 seçmenin oy kullanacağı öğrenildi. Sabah erken saatlerde oy kullanmaya gelen vatandaşlar okullarda sıra yoğun sıra oluşturdu.
Öte yandan, İl Emniyet Müdürlüğünden 12 bin 218 personel, 878 araç, İl Jandarma Komutanlığından 3 bin 362 personel ve 752 araç, Sahil Güvenlik Komutanlığından 169 personel, 15 araç olmak üzere; toplam 15 bin 749 personel ve bin 645 araç seçim güvenliğini temin etmek üzere göreve başladı. Sandıkların kurulması ile birlikte İzmir’de bulunan seçmenler oy kullanmaya başladı. İzmir’de 3 milyon 444 bin 651 seçmenin oy kullanacağı öğrenildi.
Bir okulda oyunu kullanan Sema Beyter, “Çok klişe ama vatanımıza milletimize hayırlı olsun" dedi. Türkiye için hayırlısı neyse o olsun ifadelerini kullanan Avukat Perihan Uşkay,” İnşallah hayırlısı olsun bu seçim çok önemli, kim hak ediyorsa o kazansın” diye konuştu.
SİVAS'TA OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI
Kentte sabahın erken saatlerinde vatandaşlar oy kullanmak için okullara gitti. Seçmenler burada görevlilerden aldıkları oy pusulalarıyla kabinlere girerek tercihlerini yaptı. İlk saatlerden itibaren kentte seçime yoğun ilgi gösterildiği gözlendi.
60 MİLYONDAN FAZLA SEÇMENİN OY KULLANMASI BEKLENİYOR
Türkiye'nin, 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanının belirleneceği seçim için ülke genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 bin 884 sandık kurulurken, seçimde yurt içinde 60 milyon 769 bin 268 seçmen oy kullanacak. Seçimde; Kemal Kılıçdaroğlu ile Recep Tayyip Erdoğan yarışacak.
47 BİN 523 YENİ SEÇMEN İLK KEZ OY KULLANACAK
Cumhurbaşkanı Seçimi'nin 2'nci turunda 18 yaşına girmiş 47 bin 523 yeni seçmen bulunuyor. Bu gençler, Cumhurbaşkanı Seçimi'nde ilk kez oy kullanabilecek.
Tüm yurtta, oy verme işlemi saat 08.00'de başlayıp 17.00'de sona erecek. Ancak, saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler var ise, bu seçmenler başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.
TÜM SANDIKLAR BİRLİKTE AÇILACAK
YSK tarafından yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin oy kullanabilmesi için 73 ülkedeki 151 temsilcilikte 167 noktada sandık kurulmuştu. 20 Mayıs'ta başlayan yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemi 24 Mayıs'ta sona ermişti. Yurt dışı temsilciliklerinde toplam 1 milyon 783 bin 107 kişi oy kullandı.
Diğer yandan, gümrük kapılarında oy verme işlemleri ise yurt içinde olduğu gibi saat 17.00'ye kadar sürecek. Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından kontrol edilerek teslim alınacak olan oylar, saat 17.00'de oy verme işlemlerinin sona ermesinin ardından, diğer sandıklarla beraber açılacak.
YSK'NIN KARARINA GÖRE YAYIN YASAĞI KALKACAK
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararlarına göre; saat 18.00'e kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmini ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında ise YSK tarafından seçime ilişkin verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek. Saat 21.00'den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek.
ANKARALILAR SANDIK BAŞINDA
Öte yandan, 4 milyon 280 bini aşkın seçmenin bulunduğu Başkentte vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren oy kullanacakları okullara gelmeye başladı. Kocatepe Mimar Kemal Anadolu Lisesi'ne gelen vatandaşlar, sınıflarda kurulan kabinlere girerek oylarını kullandı.
OY VERME SÜRESİ
Oy verme süresi tüm yurtta 08.00-17.00 saatleri arasında olacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek. Yüksek Seçim Kurulunun belirlediği bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.
OY VERME SIRASI
Oy verme günü sandık başına gelen seçmenler, sandık kurulu önüne kurul başkanı tarafından sıra ile birer birer alınacak. Gebeler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını verebilecek. Yaşlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilecek. Bu seçmenlere yardım eden seçmenin de öncelikle oy kullanmasına izin verilecek. Görevlendirilen güvenlik güçlerinin de bekletilmeden oy kullanmalarına imkan sağlanacak.
SEÇMENİN KİMLİĞİNİN TESPİTİNİN YAPILMASI
Sandık başına gelen seçmen. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek.
Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak. Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli olmayacak. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart olacak.
OY VERME İŞLEMİ ESNASINDA NELER OLACAK?
Görevli üye tarafından seçmenin adı sandık seçmen listesinde bulunduktan sonra seçmene oy kullandırılacak. Başkan, kanuna uygun biçimde hazırlanmış ve mühürlenmiş oy zarfı ile birleşik oy pusulasını hiçbir tarafında herhangi bir işaret bulunmadığını ve arkasının sandık kurulu mührü ile mühürlü olduğunu, kurul üyelerine, müşahitlere ve seçmene gösterdikten sonra “TERCİH” veya “EVET” mührünü seçmene vererek kapalı oy verme yerini gösterecek.
Başkan tarafından seçmene kapalı oy verme yerine girmeden önce birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı bölümden dışarı taşırmamak suretiyle “TERCİH” veya “EVET” mührünü basması, “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında herhangi bir yerine imza atmaması veya işaret koymaması, aksi halde oyunun geçersiz sayılacağı, birleşik oy pusulasını düzgün bir şekilde katlayıp zarfa koyması ve yapıştırması gerektiği açıklanacak.
Seçmene cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesinin yasak olduğu ve cezasının bulunduğu, bu tür cihazlar varsa oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere bırakılması gerektiği söylenecek.
Birleşik oy pusulaları verildikten sonra hata veya başka bir neden ileri sürülerek yeni bir birleşik oy pusulası verilemeyecek.
Zarf ve birleşik oy pusulasını alan seçmenin oyunu kullanmadan önce danışmak veya görüşmek amacı ile başka bir yere gitmesine veya sandık çevresinde başka bir kimse ile görüşmesine izin verilmeyecek.
ENGELLİ SEÇMENLERİN OY KULLANMASI
Sandık kurulu başkanı tarafından görme engelli seçmenlere Yüksek Seçim Kurulunca oy pusulalarına uygun olarak hazırlanan şablon ile oylarını kullanabilecekleri hatırlatılacak. Talep etmeleri halinde oy pusulası sandık kurulu başkanı, akrabalarından biri, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımıyla şablona yerleştirilmek suretiyle oylarını kullanabilecekler.
Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemeyecek. Sandık kurulu başkanı veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremeyecek ve oy kullanma sırasında yardım edemeyecek.