Gazete Vatan Logo

İkinci kararname krizi...

Bakan Günay neden Yazıcıoğlu'nun ‘Tacettin Dergahı’na defni ile ilgili kararnameyi imzalamadı?

1996’da Ağar’ın imzalamadığı Libya kararnamesinin ardından şimdi de ‘’Tacettin Dergahı’’ krizi yaşanıyor. Günay ya kabine dışı kalacak ya da yurt dışı gezisi beklenecek.

Necmettin Erbakan’ın Başbakanlığı döneminde yaşanan kararname krizinin bir benzeri de 13 yıl sonra patlak verdi. 1996’da dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Erbakan’ın Libya’ya gitmesine karşı çıkıp kararnameyi imzalamamıştı.

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ise, helikopter kazasında ölen Muhsin Yazıcıoğlu’nun Ankara Tacettin Dergahına gömülmesine ilişkin kararnameyi imzalamıyor. Günay’ın imza vermemesi defin işlemini hukuken geçersiz kılacak. Danıştay’a dava açılırsa da Yazıcıoğlu’nun naşının nakli gündeme gelecek. Daha önce de Yusuf Bozkurt Özal’ın naşı için dava açılmış, dava kabul edilmiş ancak naaş taşınmayınca Başbakanlık tazminata mahkum olmuştu.
1996’da da Necmettin Erbakan’ın Libya gezisine dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar karşı çıkıp kararnameyi imzalamamıştı. Terörist ülke kapsamında olan Libya PKK’ya da destek veriyordu. Buna rağmen Erbakan Libya’ya gitti ve bir çadırda görüştüğü Kaddafi’den azar işitti. Ağar ise bir süre sonra meyanda gelen Susurluk kazası sonrası istifa etti.

ŞİMDİ NE OLACAK ?

Günay, Yazıcıoğlu'nun Tacettin Dergahı'nda toprağa verilmesi konusunda ısrarını dün de sürdürdü ve "Bu dergah Mehmet Akif Ersoy'un hatırası ile bütünleşmiş bir mekandır. Bu mekana çok sevdiğimiz bir arkadaşımız da olsa bir siyaset ismiyle paylaşmak doğru mu olur diye tereddütlerimi dile getirdim. Böyle bir tereddütü göstermezsem tarih beni yargılar" dedi.

Bu durumda kararname konusunda üç seçenek görünüyor. Günay ya gündemde olan kabine değişikliği ile bakanlık koltuğundan olacak ve yeni bakan bu kararnameyi imzalayacak ya da ısrarından vazgeçip imza atacak. Günay’ın yurt dışı geziye gittiğinde, yerine vekalet edecek bakanın bu kararnameye imza atması da üçüncü seçenek olarak görünüyor.

Gazeteport

Haberin Devamı