İkinci Dereceden Denklemler Nasıl Çözülür, Formülleri Nelerdir?
İkinci dereceden denklemler, denklemler konusu içerisinde yer alan ve soru çözümlerinde oldukça fazla kullanılan bir konu olma özelliğine sahiptir. Derecesi 2 olan polinomların oluşturduğu denklemler, ikinci dereceden denklemler olarak ifade edilebilir. İkinci dereceden denklemlerin formülü ax² + bx + c = 0 biçiminde yazıldığında x, bilinmeyeni yani değişkeni ifade etmektedir. Denklemde a,b katsayıyı c ise sabit sayıyı ifade etmektedir.
İkinci Dereceden Denklemler Nasıl Çözülür?
İkinci dereceden denklemler, matematikte yer alan en temel konular arasında bulunmaktadır. İkinci dereceden denklemlerin formülü ise ax² + bx + c = 0 biçiminde ifade edilebilir. Denklemin çözümü için formülde yer alan ifadeler hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Denklemi sağlayan x sayıları, denklemin köklerini göstermektedir. Tüm köklerin oluşturduğu küme ise çözüm kümesi olarak bilinmektedir. Formülde yer alan a, b, c sayıları ise denklemin katsayıları olarak ifade edilebilir.
İkinci dereceden denklemlerin çözümünde kullanıldığı bilinen temel iki yöntem bulunmaktadır. Birincisi çarpanlara ayırma yöntemi olarak bilinirken, ikincisi ise diskriminant yöntemi olarak ifade edilebilir. Kökler ve katsayılar arasında da bulunan bağlantıların bilinmesi gerekmektedir. Diskriminant yöntemiyle sorunun çözümünü yapabilmek için b2-4ac formülü kullanılır.
İkinci Dereceden Denklem Formülleri Nelerdir?
İkinci dereceden denklemlerin formüllerinin bilinmesi, soruların çözümü için son derece önemlidir. İkinci dereceden denklemler, kökleri verilen ve verilmeyen denklemler olarak iki ayrı şekilde de incelenebilir. İkinci derece denklemleri çözmek için çarpanlara ayırma metodu kullanılabileceği gibi diskriminant yöntemi de kullanılabilmektedir. Diskriminant, matematikte kullanılan cebirsel bir ifadeyi belirtmektedir.
Diskriminant yöntemiyle soruların çözülebilmesi için ise diskriminant formülünün bilinmesi gerekmektedir. Delta formülü ise b2-4ac şeklinde ifade edilebilir. Bulunan değerin 0'dan büyük olması durumunda denklemin iki reel kökü olduğunu söylenebilir. Diskriminant değerinin 0 olması durumunda ise denklemin çakışık iki kökü olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Bu durumda ise denklemin köklerinin birbirine eşit olduğunu söylenebilir. Bulunan değerin 0'dan küçük olması durumunda ise denklemin reel kökünün bulunmadığı söylenebilir.
Diskriminant ifadesi matematikte üçgen şekli ile gösterilebilmektedir. Diskriminant değerinin bulunmasının ardından ise denklemin köklerinin bulunması için gerekli olan formüllerin uygulanması ve bu şekilde sorunun çözülmesi mümkün olmaktadır.