Gazete Vatan Logo

İki şok iddia! Kimlik bilgilerini kim sızdırdı?

YSK'nın 2009'da siyasi partilerle paylaştığı kimlik bilgilerinin, CHP'ye ait "bilisim.chp.org.tr" adresi üzerinden paylaşıldığı iddia edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aksünger ise sızdırmanın Rusya Petersburg'da yaşayan "Anatoli" diye bir ismi işaret ettiğini ve söz konusu bilgilerin ise daha önceden internette yer aldığını belirtti.

İki şok iddia! Kimlik bilgilerini kim sızdırdı?

YSK'nın 2009'da siyasi partilerle paylaştığı kimlik bilgilerinin, CHP'ye ait "bilisim.chp.org.tr" adresi üzerinden paylaşıldığı iddia edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aksünger: "CHP dışında dünya kadar yerde de bu tür uygulamalar mevcut zaten. Bu vatandaşın en doğal hakkıdır, anayasal hakkıdır, kendisinin kimliği nerede oy kullanacağını bilmesinden daha doğal bir şey olamaz. Sadece kendisinin hangi yerde, ne zaman oy kullanacağını gösteren bilgilerdi bunlar. Kaldı ki bunlar tüm ilçe seçim kurullarında, 30 tane partide vardı. 2014'te 2015'te de verildi zaten. Mernis'te var, UYAP'ta, TÜİK'te, bakanlıklarda var. YSK'da var, AKP'de de var bunların hepsi. Bu ucuzculuktan başka bir şey değil"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, YSK'nın 2009'da siyasi partilerle paylaştığı kimlik bilgilerinin, CHP'ye ait "bilisim.chp.org.tr" adresi üzerinden paylaşıldığı iddialarına ilişkin, "CHP dışında dünya kadar yerde de bu tür uygulamalar mevcut zaten. Bu vatandaşın en doğal hakkıdır, anayasal hakkıdır, kendisinin kimliği nerede oy kullanacağını bilmesinden daha doğal bir şey olamaz." dedi.

Haberin Devamı

Aksünger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu iddiaları "komik" olarak nitelendirdi. Kendisinin yaptığı araştırmalarda, "sızdırmanın" Rusya Petersburg'da yaşayan "Anatoli" diye bir ismi işaret ettiğini savunan Aksünger, söz konusu bilgilerin ise daha önceden internette yer aldığını belirtti.

Aksünger, "Hatta bunlarla ilgili 2009'da operasyonlar yapıldı. 2010'da bunların failleri ortaya çıkartıldı, bu bilgiler alındı. Aslında faillerin kimler olduğu açık fakat bunlar araştırılmıyor." diye konuştu.

"CHP'nin bu uygulaması e-devlet kapısı uygulaması ile aynı" değerlendirmesini yapan Aksünger, şunları söyledi:

"Yani siz YSK'da da kendinizi sorgulayabilirsiniz, e-devlet kapısında da Mernis'te de kendi TC kimlik numaranızla vergilerle ilgili şeyleri sorgulayabilirsiniz. UYAP'ta da kendinizi sorgulayabiliyorsunuz bunlarla ilgili. Yani CHP dışında dünya kadar yerde de bu tür uygulamalar mevcut zaten. Bu vatandaşın en doğal hakkıdır, anayasal hakkıdır, kendisinin kimliği nerede oy kullanacağını bilmesinden daha doğal bir şey olamaz. Ben dün basın toplantısı düzenleyerek bu verileri açıkladım. Madem bu kadar ilgililer, verilen ilk bilgilerle sızdırılanlar tutmuyor. Bize verilenlerde böyle bir şey olsa ana hatları da vardı, biz zaten onların hiçbirini oralara koymuş değiliz. Önlemlerimiz de kesin. SEÇSİS nasıl çalışıyorsa, bizim sistemlerimiz de öyle çalışıyor."

Haberin Devamı

"Bunu CHP'ye bağlamak bence siyasi komplo işidir"

AK Parti tarafından bir süredir yapılan bir çalışma bulunduğunu, bunun da ayyuka çıktığını ileri süren Aksünger, bu çalışmanın ise 298 Sayılı Seçim Kanunu'nun 47. Maddesi'ni değiştirmeye yönelik olduğunu bildirdi.

Aksünger, "Onun nedeni de başka. Arka tarafında siyasi gerekçe yatıyor. Bizim kendi okumamız odur. Bu her yerde varken, bunu CHP'ye bağlamak bence siyasi komplo işidir ve siyasi partilerin denetleme mekanizmasını ortadan kaldırmak meselesidir. Bunu kesinlikle böyle okuyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Erdal Aksünger, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Çünkü 27 Temmuz 2010'da emniyet 7 ilde operasyon düzenleyip bir sürü kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlardan 12'si bilgileri sızdırmaktan ceza aldı, hüküm giydi. O zaman çıkıp bunların kim olduklarını, bunu nasıl yaptıklarını bir açıklasınlar ilk önce. Kaldı ki Adalet Bakanlığının yaptığı açıklama bence çok yersiz olmuştur ve devlet yönetme ciddiyetine aykırı bir durumdur. YSK da bağımsız bir kurumdur, kendi kararını kendi vermesi gereken kurumdur. Ayrıca denetleme mekanizmaları kurulabilirdi, bunu kurmayanlara bence bu konuda o zaman serzenişte bulunmak, onları suçlamak lazım. 30 partiye veriyorsunuz bunu sadece CHP'ye değil. 2014-2015'te de dört seçim yaşandı. Her seçim döneminde üçer kez bu veriler verildi. Ayrıca 30 partiye verildi. Bu veriler bu dönemde 30 partiye verildiğinde hiçbir şey ortaya çıkmamışken, 2009'da ayyuka çıkmış bir konuyu bugün ısıtıp, CHP'ye mal etmek hikaye. Bence amaç önümüzdeki süreçte seçim denetimi konusunda zafiyetler yaratmak, bu açık ve net."

Haberin Devamı

"Nerede, hangi sandıkta oy kullanacakları bilgisi var"

Aksünger, CHP'nin yaptığı uygulamada seçmenlerin kimlik numaralarıyla girdiklerinde, "bağlı bulunduğu muhtarlık, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağına" ulaşıldığını da aktardı.

CHP'nin sisteminin, "Başka kişilerin bilmem neyine ulaşılabilme kabiliyetine sahip bir sistem olmadığı"nı vurgulayan Aksünger, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sadece kendisinin hangi yerde, ne zaman oy kullanacağını gösteren bilgilerdi bunlar. Kaldı ki, bunlar tüm ilçe seçim kurullarında, 30 tane partide vardı. 2014'te 2015'te de verildi zaten. Mernis'te var, UYAP'ta, TÜİK'te, bakanlıklarda var. YSK'da var, AKP'de de var bunların hepsi.Bu ucuzculuktan başka bir şey değil. Bu ülkede bu tür sorunlar varsa, bunları halletmesi ve faillerini bulması gereken devlet ancak, devleti yönetenler, Adalet Bakanı da başta olmak üzere çok ciddiyetsiz. Konuyu bilmeden açıklamalar yapıyorlar. Bırakın teknolojiyi, iş yürüyüşünü dahi bilmiyorlar. Bunu da bilmedikleri için yersiz açıklamalar yapılıyor. Bu böyle değilse, arkasında yatan planı irdelemek lazım. Zaten son 3 aydır da Ankara Hakimevi'nde AKP'li hukukçularla belli hakimlerin bu konuyla ilgili bir çalışma yürüttüklerini biliyoruz. Bunlar hoş şeyler değil."