İki öğretmene şok soruşturma!
Antalya'da iki öğretmen hakkında 'derse siyaset karıştırma' gerekçesiyle soruşturma açıldı
ANTALYA 75’inci Yıl Cumhuriyet Lisesi’nde felsefe ve tarih derslerine giren iki öğretmen hakkında, ’derste siyaset konuşmak ve Gezi olaylarına destek vermekten, öğrencilere siyasi içerikli kitap tavsiye etmeye’ kadar bir dizi gerekçeyle soruşturma açıldı. Soruşturmaya konu kitaplar arasında Turgut Özakman’ın ’Şu Çılgın Türkler’ ve ’Diriliş’, Attila İlhan’ın ’Gazi Paşa’sı da bulunuyor.
Muratpaşa İlçesi’ndeki 75’inci Yıl Cumhuriyet Lisesi’nde İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretmeni Ş.Y. hakkında, isimsiz ihbar üzerine ’derste Gezi olaylarına destek vermek, sınıflarda bu yönde açıklamalarda bulunmak, siyaset yapmak, öğrencilere siyasi kitaplar önermek’ gibi suçlamalarla soruşturma açıldı. Ş.Y.’nin öğrencilerine önerdiği iddiasıyla soruşturmaya konu kitaplar arasında Turgut Özakman’ın ’Şu Çılgın Türkler’, ’Diriliş’ ve ’Cumhuriyet’, Attila İlhan’ın ’Gazi Paşa’, ’Sırtlan Payı’, ’Batının Deli Gömleği’ ve ’Yıldız, Hilal ve Kalpak’ ile İlhan Selçuk’un ’Yüzbaşı Selahattin’in Romanı’ da bulunuyor.
Aynı okulda felsefe dersi öğretmeni M.A. hakkında ise, yine derste Gezi olaylarına destek verdiği, sınıflarda bu yönde açıklamalar ve siyasi içerikli konuşmalar yaptığı gerekçeleriyle benzer soruşturma başlatıldı.
’CUMHURİYET’İ, ATATÜRK’Ü ANLATMAK GÖREVİ’
Söz konusu iki öğretmenin üyesi olduğu Eğitim İş Antalya Şubesi, soruşturmalara tepki gösterdi. Şube Başkanı Mehmet Balık, görevi Cumhuriyet’i, Atatürk’ü anlatmak olan İnkılap Tarihi öğretmeninin Cumhuriyet ile ilgili kitaplar tavsiye etmesi ve çocuklara Cumhuriyet’in değerlerini anlatmasının son derece normal olduğunu söyledi.
Söz konusu kitaplara bakıldığında hiçbirinin yayın yasağı bulunmayan, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’le ilgili kitaplar olduğunu belirten Mehmet Balık, "Hele hele öğrencilerin başarılarının artırılması için kitap okuma kampanyalarının düzenlediği bir ilde, öğrencilerine örnek kitaplar listesi veren bir öğretmen hakkında soruşturma başlatılması son derece düşündürücüdür" diye konuştu.
ÖĞRETMENLERİN SUÇLANDIĞI DERS KONULARI
Bu kitapların ders konularıyla ilgili olduğunu belirten Balık, şunları kaydetti:
"Felsefe grubu öğretmenimizin müfredatta yer alan konularına bakıldığında ’Siyaset Kurumu (2-3 hafta)’, ’Siyaset Felsefesi (4 hafta 1 ünite)’ ve ’Siyaset Etiği (Ahlak Felsefesi) şeklindedir. Bu durumda siyasetten bahsedilmesi dersin gereğidir. İnkılap Tarihi öğretmenimizin de ders konularına bakıldığında ’Devrim Tarihi ve Atatürkçülük’, ’Dünya Savaşları’, ’19’uncu ve 20’nci Yüzyılda Gelişen Siyasal ve Toplumsal Olaylar, Savaşlar, Uluslararası İlişkiler’ konuları bulunmaktadır. Bu durumda öğretmenlerimiz dünyada gelişen olayların siyasal, toplumsal ve ekonomik etkilerini anlatmak durumundadır. Bu konuların hepsinde de siyasal analizler yapılmak zorundadır."
’YAPILAN ŞİKAYET DEĞERLENDİRİLİR’
Antalya Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay ise, devlet memurları kanunu gereğince devlet memurunun siyaset yapmasının yasak olduğunu hatırlattı. Gülay, bu konuda yapılan bir şikayet varsa bunun değerlendirilmesi gerektiğini, şikayete ilişkin siyaset yapıldığı tespiti durumunda ise, bunun kanunlarda karşılığı olduğunu söyledi.