Gazete Vatan Logo

Ä°hlas Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Ä°slam'da Ä°hlas Ne Anlama Gelir?

En önemli dini terimlerin arasında yer alan ihlas, hulus kelimesinden türetilmiÅŸtir. Hulus, sözlerinde ve davranışlarında samimi olmak, riyadan uzak durmak ve yapmacıklıktan kaçınmak demektir. Ä°hlas kelimesi ise daha çok fıkıh ve kelam ilmimde terim anlamıyla kullanılmaktadır.Â

Ä°hlas Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Ä°slam'da Ä°hlas Ne Anlama Gelir?

İhlas Ne Demek? 

İhlas kelimesi içtenlik anlamına gelir. Samimiyet, doğruluk ve dürüstlük, ihlas sözcüğüyle zıt anlamlıdır. Kelimenin sıfat hali "muhlis" şeklinde yazılır. "Halis muhlis" tamlamasında da geçen muhlis kelimesi, saf ve katışıksız, doğru ve temiz manasına gelir. İkiyüzlü, riyakar, sahte, mürai ve yalabık sözcükleri ise muhlis ve ihlas ile zıt anlamlıdır.

İhlas Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir? 

İhlas kelimesinin TDK sözlük anlamı birine içten bağlılık duymak, ne olursa olsun yalan söylememek ve doğru sözlü olmak anlamına gelir. Kelimenin yan anlamı ise samimi dostluktur. Bir kişinin ihlası varsa, o kişi başının derde gireceğini bilse bile yalan söylemez. Güçlü değil haklı olandan yanadır. Sadece kendisinin değil başkalarının haklarını da sonuna kadar savunur. 

Bir kişinin ihlası yoksa ya da azsa, o ister istemez riya ve yalan yoluna sapar. Bazen elinde olmadan bazen de şartlar bu şekilde davranması gerektirdiği için bu şekilde davranır. 

Ä°slam'da Ä°hlas Ne Anlama Gelir?

İslam'da ihlas sözcüğü 9. yüzyıldan itibaren terim anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Dinimize göre ihlas, ibadette samimiyet, gösterişten uzak durmak ve Allah'a kalben bağlı olmak anlamına gelir. Hz. Muhammed, ihlas kavramı üzerine birçok söz söylemiştir. Peygamber efendimize göre ihlasın tanımı şu şekildedir: Bir müminin Allah'ı göremese de onun kendisini gördüğünü bilerek hareket etmesidir. 

Haberin Devamı

Kuran'ı Kerim'de aynı adı taşıyan bir sure bulunmaktadır. Nas Suresinden sonra nazil olan İhlas Suresi, sadece 4 ayetten oluştuğu için kolayca ezberlenebilir. Surenin ilk ayetinde Allah'ın bir ve tek olduğu bildirilerek tevhit inancı vurgulanır. İkinci ayette ise Allah'ı Samet olduğu, yani kimseye muhtaç olmadığı yazılıdır. 

Örnek Cümleler 

1- Allahu Teala inancında ve ibadetlerinde ihlas olan kullarını öbür dünyada mutlaka ödüllendirecektir. 

2- Günümüzde insanlar ihlas sözcüğünün anlamını bilseler de ne kadar önemli bir kavram olduğunu bilmiyorlar.