İftarda neler yenmeli? İşte en güzel iftar menüsü ve yemek
Ramazan ayında en uzun oruç tutulan ülkelerden olan Türkiye yaklaşık 17 saat oruç tutululuyor. Peki iftar sofrasında neler olmalı? En güzel iftar menüsü ve yemekler haberimizde yer alıyor. İşte iftar için en güzel tarifler...
İftar menüsü en fazla özenilen sofralar arasında yer alıyor. Peki bu güzel iftar sofraları karşısında dengeyi nasıl kuracağız. İftar sofrasında hangi yemekler olmalı? İşte sizler için derlediğimiz iftar sofralarının olmazsa olmazları...
Ramazanda sıcak ve uzun günler bizi bekliyor. Orucun hemen hemen 15 saat sürmesi ve bunun yanında havaların aşırı sıcak olması insanların kafasında nasıl beslenmeliyiz gibi bir soruyu da beraberinde getirmektedir. Tok kalmak için sahurda neler yemeliyiz, rahat ve kolay doymak için iftarda neler yemeliyiz gibi sorular kafaları karıştırmaktadır. Aynı zamanda kaybedilen vücuttaki suyu nasıl dengeleyebiliriz? Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenme bozulmaktadır.
İnsanlar daha uzun süre tok kalmak için kalorili besinlere yönelmektedir. Bu durumda da dengeli beslenme atlanmaktadır. Ramazan ayında beslenme alışkanlıkları tamamen değişmektedir. Normalde 3 öğün olan beslenme düzeni 2 öğüne düşmektedir. Sahurda ve iftarda yenilen yemeklerde denge korunmalıdır. Ancak kişilerde birçok sağlık sorunu olabilir. Çünkü sıcak hava, oruç ve dengesiz beslenme sonucunda sağlık sorunlarının çıkması daha da kolaylaşıyor. İlk olarak sahura mutlaka kalkılmalı ve yemek yenmelidir.
İFTARDA YAPILMASI VE YENMESİ GEREKENLER
İftarda aynı anda çok çeşitte yemek yemek mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Çünkü mide uzun süre boş kaldıktan sonra mideye bir anda yüklenmek yanlıştır. Bunun sonucunda mide bulantısı, kabızlık, mide de yanma görülebilir.
İftarda peynir, domates, zeytin ve çorbayla başlangıç yapıp, 15 dakika sonra ana yemeğe başlayın.
Oruç su ve hurma ile açılmalıdır. Ardından da bir kâse çorba içilmeli ve bir süre beklenmelidir. En az yarım saat bekledikten sonra ana yemeklere geçilmelidir.
Sindirim sistemini rahatlatmak için mutlaka bir kâse çorba içmelisiniz.
Her fırsatta bol bol su için. İftardan sahura kadar gece kalkıp su için. Kaybedilen su bu sayede dengede kalabilir.
Yemeklerde zeytinyağı kullanmaya özen gösterin.
Ekmek 2 dilimden fazla olmamalı, ekmek yerine pilav ya da makarna tercih edebilirsiniz.
İftarda haşlanmış et, ızgara, sebze yemekleri, balık, tavuk eti, kuru baklagiller yenebilir. Bu yemeklerden bir kaçı tercih edilebilir.
Salata ve yoğurt sofrada mutlaka olmalıdır.
Karnınızı çok doyurmayın, yemeğe ara vererek yiyin. Ayrıca hızlı yemek yemekten de kaçının.
Mutlaka yemekten sonra meyve yiyin. Midenizin rahatlaması için istenilen bir meyve yenebilir.
Yemekten sonra oluşan yorgunluğu gidermek için yeşil çay içmek, midenin rahatlaması içinde Türk kahvesi içmek faydalıdır.
Yemekten sonra yürüyüş yapmak gerekir. Yarım saatlik bir yürüyüş sizi rahatlatacaktır.
İftarla sahur arasında oluşan açlıkta ölçülü olmak kaydıyla ceviz, fındık, kabak çekirdeği veya badem gibi kuruyemişler yenebilir.
Ramazan ayı boyunca ağır yemeklerden kaçınılmalı, sebze yemekleri tercih edilmelidir. Meyve ve sebze tüketimi de ihmal edilmemelidir.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
İftarı hızlı yapmayın: Ramazan’da bağırsak hareketleri de yavaşlamaktadır. Bu durum da kabızlık, mide ağrıları ve hazımsızlığa yol açabilir. Yemeği bir anda bitirmek yerine; yavaş yavaş, sık sık çiğneyerek tüketmek bu şikayetleri önleyecektir. Aynı zamanda posa oranı yüksek besinler ile beslenmek de çok önemlidir. Barbunya, börülce, mercimek, nohut gibi kurubaklagiller; kayısı, şeftali, erik gibi meyveler ve tam tahıllılar tüketilmelidir.
Yemek sırasında kan şekerini aşırı yükselten gazlı içeceklerden uzak durulmalı.
Yine kan şekerini aşırı yükselten, yani glisemik indeksi yüksek olan pirinç pilavı ve ekmekten az miktarda tüketilmeli.
Yemek sonrası hemen tatlı tüketilmemeli, aşırı şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar tercih edilmeli.
Kızartmalar, yağlı yemekler ve ağır tatlılardan uzak durulmalıdır.
Hamur işlerini tercih etmeyin
RAMAZANDA KİLOLARA DİKKAT
Oruç tutarken; uzun süren açlık nedeniyle metabolizma az enerji harcar, vücut hareketleri yavaşlar, bazal metabolizma hızı düşer. Yavaşlayan metabolizma hızına ilave beslenmeye de dikkat edilmediğinde kilo problemleri kaçınılmaz olacaktır.
BUGÜNÜN MENÜSÜ EVDE ŞİŞ KÖFTE
Şiş köfte gösterişli sevilen bir köfte çeşidi. Evde fırında sizde kolaylıkla şiş köftelerinizi yapabilirsiniz. Eğer aramızda farklı şekillerde veya malzemelerden şiş köfteyi eve yapanlarınız varsa sizlerin de bilgilerini almak isterim. İşte size benim tarifimle sebzeli fırında şiş köfte..
MALZEMELER
500gr. orta yağlı kıyma
1 orta boy soğan
yarım demet maydanoz
3 dilim bayat ekmek
1 tatlı kaşığı domates salçası
1er silme tatlı kaşığı tuz, kimyon
1 silme çay kaşığı karabiber
tahta çöp şişler
ayrıca 2-3 ufak boy domates
1-2şer adet kırmızı ve yeşil biber
zeytinyağı
6-7 adet patates,
YAPILIŞI
Soğanı, ekmek dilimlerini ve maydanozu geniş hazneli mutfak robotunda iyice çekin.
Kıyma, baharatlar tuz ve salçayı ekleyip tekrar birleşene kadar basıp çekerek karıştırmaya devam edin. Harcı buzdolabına kaldırıp tercihen 2-3 saat veya yarım saat dinlenmeye bırakın.
Bu arada çöp şişleri geniş içi su dolu bir kapta bekletin. Bu yanmalarını ve köftelerin yapışmasını engellemeye yardımcı olacaktır.
Sebzeleri yıkayıp varsa çekirdeklerini saplarını ayıklayın.
Domatesleri dörde biberleri de büyüklüğüne göre iri parçalara bölün.
Köfte harcı ile yaklaşık cevizden biraz ufak toplar hazırlayın.
Şişlere birer köfte sonra domates ve biberleri karışık olarak takıp yerleştirin.
Patatesleri soyup önce ikiye sonra elma dilimi doğrayıp fırın tepsisine aktarın.
Üzerine kekik, biberiye, kırmızı toz biber ve biraz tuz serpip 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin ve elinizle harmanlayıp tepsiye yayın.
Şiş köfteleri patateslerin üzerine dizip 200C dereceli fırında köfteler kızarıp patatesler pişene kadar pişirin. Yarı zamanda şişleri ters çevirip diğer tarafının da kızarmasını sağlayın. Denerseniz sonucu benimle paylaşmayı, dilerseniz fotoğrafını Facebook sayfamda paylaşmayı unutmayın.