İçerik engellemesi kapatmaya dönüştü!
Twitter’in kapatılmasına gerekçe gösterilen üç mahkeme kararından biri AK Partili Yıldırım’a, biri şair İsmet Özel’e, diğeri ise Samsun’da bir kadına ait.
Türkiye’de önceki akşam twitter’a erişimin engellenmesinin nedeni Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun açıklamasıyla anlaşıldı. BTK, twitter’ın mahkeme kararlarına uymaması nedeniyle böyle bir yola başvurulduğunu açıkladı. Kapatmanın gerekçesi sayılan mahkeme kararlarından birisi eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’la ilgili. AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ve oğlu Erkam Yıldırım avukatları aracılığıyla 18 Mart tarihinde Kartal Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak, ‘twitter.com/oyyokhırsıza’ ve ‘hırsızaoyyok.wordpress.com’ adreslerindeki yayınlara erişimin engellenmesini talep etti. Mahkeme de şikayette bulunanlara kişilik haklarını ihlal edici nitelikte isnatlarda bulunulduğu sonucuna vardı ve bu adreslerdeki yayınlara erişimin engellenmesine karar verdi.
Özel adına sahte hesap
Şair ve yazar İsmet Özel ise kendi ismiyle açılan sahte twitter hesaplarının kapatılması talebiyle avukatı aracılığıyla ocak ayında Kartal Anadolu 14 Asliye Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, Özel adına sahte olarak oluşturulmuş twitter adreslerinin kapatılmasına hükmetti. Bu karar da 3 Şubat 2014 tarihini taşıyor.
Mahkeme: Sınırlı engelle
Twitter’a erişimin engellenmesine neden olan kararlardan bir diğeri de, adına açılan sahte twitter hesabından müstehcen fotoğraflar yayınlandığını belirten bir kadının Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde açtığı davada alındı. Mahkeme, “ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım ve bölümle sınırlı olarak içeriğe erişimin engellenmesine” karar verdi. Kadının avukatı da dün yaptığı açıkklamada, “Bizim talebimiz sadece ilgili sayfaya erişimin engellenmesiydi. Twitter’in tamamın kapatılması gibi bir talebimiz yok, olamaz da” dedi.
TTB: Yok hükmünde
Twitter’ın özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kapatıldığı da öne sürüldü. Başsavcılık bunu yalanladı. Ancak TBB (Türkiye Barolar Birliği), TMK 10. maddesi ile görevli savcılığın böyle bir yetkisinin olmadığını, bu nedenle kararın yok hükmünde olduğunu belirtti ve kararın kaldırılması talebiyle İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’na başvurdu. TBB ayrıca kararı veren savcılar, hakimler ve TİB yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.
Yıldırım: Aileme ağır suçlama vardı
İzmir’de seçim çalışmalarını sürdüren Binali yıldırım, twitter’ın kapanmasıyla ilgili şunları söyledi: “18 Mart’ta twitter üzerinden bir linkten şahsıma, aile efradıma ağır suçlamalar vardı. Burası bir hukuk devleti, ben hakkımı aradım. Eğer suskun kalsaydım bunları kabul etmiş olacaktım. Karşı taraf bu suçu işleyenler gereğini yapmıyor. Yüzlerce mağdur insan var. Gerçek hayatta ne suçsa sanal alemde de aynısı suçtur. Amerikan Başkanı’na hakaret etseler sanal ortamda, adamı ortadan kaldırıyorlar. Şimdi ne oldu, burnundan kıl aldırmayan twitter alelacele avukat tayin etti, TİB’e gönderdi. Ümit ederim ki kısa sürede açılır. Bizim orası kapansın etsin diye bir derdimiz yok ama hiçbir kişinin, kurumun suç işleme özgürlüğü de olmamalı. Yargısız infaza tabi tutanların kabahati yok, hakkımızı aradık diye bizi infaz etmeye çalışıyorlar.”
BTK: O içerikler ayıklanırsa açılır
BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan yapılan açıklamada, mahkemelerin aldığı kararların Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na ulaştığı ve karara konu olan içeriğin çıkarılmasının twitter’dan istendiği anlatıldı. Açıklamada şöyle denildi: “Yurtdışı merkezli internet sitesi TC mahkemelerinin verdiği kararları yok saymıştır. Türk mahkemelerinin kararlarına uyarak hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde, tedbir amaçlı uygulanan siteye erişimin engellenmesine son verilecektir.”
Twitter uzlaşma için adım attı
Erişim yasağının ardından twitter, bilişim davalarının deneyimli ismi Avukat Gönenç Gürkaynak ile anlaştı. Gürkaynak Ankara’da TİB yetkilileriyle masaya oturdu. ‘Twitter çözüm için harekete geçti. Görüşmeler sürüyor’ dedi. Daha önce twitter’ın Türkiye’de temsilcisi olmadığı için mahkeme kararlarını uygulatamayan Hükümet tarafı görüşmede iki talepte bulundu: “Mahkeme kararıyla bazı hesaplara erişimin engellenmesi, bu hesapların kime ait olduğunun bildirilmesi...”
Türkiye tweet’i!..
Twitter da, “Türkiye’deki servise girişin yeniden sağlanacağını umut ediyoruz. Twitter’ın vazgeçilmez bir iletişim platformu olduğuna inanan Türkiye’deki kullanıcılarımızın yanındayız” diye tweet attı.
‘TİB yetki gaspı yaptı’
- Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Bilişim Hukukçusu Doç. Dr. Yaman Akdeniz: “Üç mahkeme kararının hiçbirinde “twiter engellensin” diye bir şey yok. Sahte hesapların kapatılması kararı var. TİB re’sen hukuka aykırı şekilde tamamına erişimi engellemiş oldu. Tamamının kapatılması kararı almak yetki gasbıdır.”
- Bilişim Hukukçusu Gökhan Ahi: 5651 sayılı yasa Şubat ayında değiştirilmişti. Buna göre bir sitenin tümden engellemesi mümkün değil. Bir sitenin tümden kapatılması için hakim kararı lazım, zorunluluk lazım, ayrıca da kararın gerekçeli olması lazım. Bu durum, uluslararası sözleşmelere de aykırı.”