HÜSEYİN ÇELİK: Protesto eden yazar olmadı...
Toplantıyı organize eden Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, şu açıklamayı yaptı:
* Davet edilen yazarlarımız daha çok sanatkar yazarlarımızdır. Bu arada demokratik açılımın konusu olan sorunlu alanlarla ilgili yazı yazan, kitaplar yayınlayan 8-9 yazarımız da davet edildi. Bunun dışında değişik konularda yazı yazan yazarlarımızın tamamının davet edilmesi başlangıçtan beri söz konusu değildi. Spekülasyonlar yapılmaması için özellikle bazı isimlerle ilgili açıklamalar yapmak istiyorum.
* Yaşar Kemal bu süreci başından beri destekleyen yazarlarımızdan bir tanesi. Orhan Pamuk yurt dışında olacağı için katılamadılar. Adalet Ağaoğlu başka bir programı olduğu için katılamadı ama sayın başbakan’a iletmek üzere 1 sayfalık yazı gönderdi.
n Murathan Mungan bazı bireysel problemler yaşadığı için katılamayacağını söyledi. Bazı yazarlarımız da bu günkü toplantımız İzmir Kitap Fuarı ile aynı güne denk geldiği için bazı angajmanları var, verdikleri sözler var. Ondan dolayı katılamayan yazarlarımız var. Oya Baydar hanımefendi bunlardan bir tanesidir. Sayın Yağmur Atsız Almanya’da yaşayan bir yazarımız. İzlanda’da patlayan Yanardağ’dan dolayı gelemedi. Ahmet Altan ’Bu tür toplantılara mizacım itibariyle katılmıyorum, süreci destekliyorum’ dedi
Çelik, “Protesto ediyorum diyen yazar oldu mu?” sorusu üzerine “Benim arayıp da konuştuğum yazarlarımız içinde bunu söyleyen olmadı. Sadece bir yazarımız, ’Efendim ben genel itibariyle bir sanatkar yazar olarak siyasilerle bir toplantıya katılmıyorum. Şu parti bu parti bu iktidar şu iktidar değil ama siyasilerle bir toplantıda olmak istemiyorum.” dedi. Ama bunun haricinde ’Protesto ediyorum’ diyen yazarımız olmadı. “
Toplantıya 53 yazar katıldı
ToplantIya katılan yazarlar şöyle: Adnan Özer, Ahmet Bilgili, Ahmet Kot, Ahmet Turan Alkan, Alev Alatlı, Altan Tan, Atilla Maraş, Ayşe Kulin, Bejan Matur, Belma Akcura, Beşir Ayvazoğlu, Cahit Koytak, Doğan Hızlan, Ebubekir Eroğlu, Elif Şafak, Niyazi Birinci, Etyen Mahçupyan, Fatma Barbarosoğlu, Feridun Andaç, Gani Müjde, Haydar Ergülen, Hilmi Yavuz, İskender Pala, Kemal Sayar, Kürşat Başar, Leyla İpekçi, Mario Levi, Mehmet Metiner, Mehmet Ragıp Karcı, Muhsin Kızılkaya, Murat Menteş, Mustafa Akyol, Müge İplikçi, Necef Uğurlu, Nur Yaycıoğlu, Rasim Özdenören, Refik Erduran, Roni Margulies, Sadık Yalsızuçanlar, Said Zerevan, Sefa Kaplan, Selahattin Yaşar, Selçuk Altun, Sevinç Çokum, Şule Yüksel, Turgay Nar, Ülkü Tamer, Ümit Fırat, Vivet Kanetti Uluç, Yavuz Bahadıroğlu, Yavuz Bülent Bakiler, Yılmaz Karakoyunlu ve Yıldız Ramazanoğlu.
Konuşmayı hangi danışman yazdı?
BaŞbakan Erdoğan, demokratik açılım sürecini anlatmak için bu kez edebiyatçılarla buluştu. Daha önce 20 Şubat’ta ses sanatçıları, 20 Mart’ta da sinema dünyasından isimlerle buluşan Erdoğan, dün Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde edebiyatçılarla kahvaltıda buluştu. Erdoğan’ın konuşması 35 dakika sürdü. Erdoğan, konuşmasında Fuzuli’den Mevlana’ya, Sebahattin Ali’den Nazım Hikmet’e birçok ustadan alıntı yaptı. Erdoğan’ın bu “edebi” konuşmasını danışmanı Mustafa Şahin’in kaleme aldığı öğrenildi. Başbakan’ın 15 danışmaı arasından yer alan Şahin, Başbakan’ın Kasım 2008’de, 6. Uluslararası Türk Dil Kurultayı’ndaki konuşma metnini de yazmıştı. Erdoğan, burada şair Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın diye, Faruk Nafiz Çamlıbel’in “Sanat” isimli şiirini okumuştu. Bu yanlışlığın Şahin’den kaynaklandığı ortaya çıkmıştı. Şahin bunun üzerine bir süre Erdoğan’ın konuşma metinlerini yazmamıştı.