Hükümetten ABD'ye sert tepki!
11.04.2014 - 09:51 |
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde onaylanan 1915 olaylarına ilişkin tasarıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, tepki gösterdi.
'HOŞ BİR ŞEY DEĞİL'
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde onaylanan 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına yönelik tasarı konusunda, "99 yıl önce Amerika'dan çok daha uzak bir coğrafyada gerçekleştirildiği iddia edilen ama olup olmadığı konusunda da hiçbir bilimsel çalışmanın henüz yapılmadığı ve bizim de kesinlikle olmadığını iddia ettiğimiz bir konunun, bugün ABD'de tamamen iç politika malzemesi olarak kullanılması hoş bir şey değil" dedi.
IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Babacan, Türk gazetecilerle bir araya geldi.
Babacan, gazetecilerin, ABD Kongre'sinin Senato kanadındaki Dış İlişkiler Komitesi'nde 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına yönelik tasarısının kabul edilmesine yönelik soruları üzerine, bu gelişmenin şu anda Ankara'da değerlendirmesinin yapıldığını ve hükümet tarafından resmi bir açıklamanın olacağını kaydetti.
Babacan, "Ama, 99 yıl önce Amerika'dan çok daha uzak bir coğrafyada gerçekleştirildiği iddia edilen ama olup olmadığı konusunda da hiçbir bilimsel çalışmanın henüz yapılmadığı ve bizim de kesinlikle olmadığını iddia ettiğimiz bir konunun, bugün ABD'de tamamen iç politika malzemesi olarak kullanılması hoş bir şey değil" değerlendirmesini yaptı.
Daha önce 2010 yılında benzer bir tasarının Temsilciler Meclisi'nin ilgili komitesinde geçtiğinde dönemin Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın Türkiye'ye çağrıldığının sorulması üzerine Babacan, "şu anda Ankara'da her türlü değerlendirmenin yapıldığı" cevabını yineledi.
Türk-Amerikan ilişkilerine yönelik soru üzerine Babacan, "Bugünkü gelişmeden sonra ilişkilerin nasıl olduğunu tanımlamak, belki bugün bu saatte tanımlamak çok doğru olmaz" yanıtını verdi.
Babacan, tasarının çok hızlı biçimde gündeme geldiğini belirterek "Dolayısıyla oldukça hızlı gelişmiş" ifadesini kullandı. Babacan, tasarının kısa sürede gündeme getirilmesine rağmen Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinin bu konuda yoğun çalışmalar yürüttüğünü bildirdi.
Haberin Devamı