Gazete Vatan Logo

Hükümete Ağar destek: Arka bahçe hareketi değil

Meclis'e sevk edilen YÖK Yasa Tasarısı ne AKP'lileri ne de CHP'lileri memnun etti. Cumhurbaşkanı veto sinyalini verirken, tek destek Mehmet Ağar'dan geldi

Meclis'e sevk edilen 11 maddelik YÖK Kanunu'nda değişiklik öngören yasa tasarısı konusunda hükümet kimseyi memnun edemedi. Meslek lisesi ve imam hatip lisesi mezunlarının alanları dışındaki fakülte tercihlerinde katsayı kolaylığı getiren tasarı büyük tartışmalara neden oldu. Hükümete tek destek DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'dan geldi. YÖK Yasa Tasarısı'na destek veren Ağar, bu okulların hiçbir siyasi hareketin arka bahçesi olarak görülemeyeceğini söyledi. Ağar, DYP olarak imam hatiplerle ilgili siyaset kaynaklı ayrımcılığı şiddetle reddettiklerini de vurguladı. Ve tasarı ile adaletsizliğin giderileceğini savunurken, meslek liselerine giden öğrencilerin önlerinin kapanmasını doğru bulmadıklarını söyledi. İşte diğer görüşler...

AKP'lilerin kafası karışık
* Meclis Milli Eğitim Komisyonu Başkanı AKP'li Tayyar Altıkulaç: Meslek liseleri eşit şartlarda yarışacaklar. Geçmişte böyle olmamıştır. Talim Terbiye Kurulu, sayısal sözel ayırımı belirleyecek. YÖK öğretimi planlayıp düzenleyecek. Dengeli bir düzenleme yapılmaya çalışılmıştır.

* AKP'li Ersönmez Yarbay: Eşitleyen bir düzenleme yapılması lazım. Eşit cevaba, eşit bilgiye eşit puan. Nereden mezun olduğu çok önemli değil. Aynı sınava giriyorsa puanı aynı olmalı. Sen zencisin onun için az puan diyen anlayış istemiyorum.

CHP: İHL'lilere ayrıcalık
* Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nun CHP'li üyesi Muharrem İnce: Türkiye'de 70 bin imam hatipli var. 1 milyon meslek-teknik liseliler kalkan gibi kullanılarak imam hatip liselilere ayrıcalık tanınıyor. Bir İHL'linin Hukuk Fakültesi'nde, Kamu Yönetimi'nde ne işi var? İstiyorlar ki imam öğretmen, imam doktor, imam kaymakam hatta imam paşa olsun.

Sezer'den veto sinyali
Cumhurbaşkanı Sezer, 4. Türkiye İktisat Kongresi'ndeki konuşmasında, "İş gücü eksikliğini gidermenin yolu çocuklarımızı mesleki ve teknik öğretime yönlendirmektir. Amaca ulaşılabilmesi için mesleki öğretimi bitiren gençlerimizin aynı yönde eğitim veren yükseköğretim kurumlarına yönlendirilmesi gerekir. Böylece pahalı öğretim türü olan mesleki ve teknik ortaöğretimden gerekli yarar sağlanmış olur" dedi. Sezer'in bu sözleri yasa tasarısına yaklaşımının olumlu olmayacağı şeklinde yorumlandı.

Meslek Lisesi öğrencileri ne dedi?
Puan kargaşası yaşıyorduk
* Sarıyer İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muharrem Kılıç: İlahiyat Fakültesi dışında bir bölümü seçmeye kalksak puan kargaşası yaşıyoruz. Yeni uygulamaya geçilmesi binlerce meslek liselinin geleceğe güvenle bakmasını sağlayacak.

Doktor olmak istiyorum
* Sarıyer İmam Hatip Lisesi öğrencisi Şükrü Aydın: Eşit puanlamaya geçilmesi son derece sevindirici. Bize ilahiyatçı gözüyle bakılması son derece yanlış. Benim gibi doktor olmak isteyen çok insan var. Herkes eşit şartlarda sınavdan geçmeli.

Ben bu uygulamaya karşıyım
* Şükran Ülgezen Anadolu Meslek Lisesi öğrencisi Nimet Akıncı: Tekstil Tasarımı Bölümü öğrencisiyim. Mesleki eğitimimi devam ettirip tekstil tasarımcısı olmak istiyorum. Yeni sistem beni hiç ilgilendirmiyor. Ayrıca bu uygulamaya da karşıyım.

Yapılan değişiklik çok doğru
* Polatlı Çok Programlı Meslek Lisesi öğrencisi Ali Gürler: İmam hatipleri bahane edip bizim de önümüzü tıkıyorlar. İmam hatip liseleri mevcut meslek liselerinin sayısından düşük. Yapılan şey çok doğru. Sistemin değişmesini istiyorum.

Dört yıllık fakülteyi istiyorum
* Polatlı Çok Programlı Meslek Lisesi öğrencisi Necip Keçici: Meslek lisesine mesleğim olsun diye girdim. Şimdi başka bir fakültede okumak istiyorum. Hükümetin yapmak istediği düzenleme son derece doğru ve yerinde.

Bu adaletsizlik giderilsin
* Polatlı Çok Programlı Meslek Lisesi öğrencisi Emine Danışman: Çocuk gelişimi bölümünde okuyorum. Ben üniversitede kendi bölümümü seçeceğim. Ama bazı arkadaşların 4 yıllık fakülteye gitmek istiyor. Önlerinin açılmasını ve bu adaletsizliğin ve haksızlığın giderilmesini istiyorum.

Haberin Devamı