‘Hükümet kurma görevi yüzde 60’ın’
15.06.2015 - 22:44 |
CHP lideri Kılıçdaroğlu, koalisyon için MHP ve HDP ile işbirliğini işaret etti: “Yüzde 60’ın beklentilerine uygun bir hükümet kurmak durumundayız”
CHP Parti Meclisi toplantısı dün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında bir araya gelerek, koalisyon seçeneklerini ele aldı. Toplantı öncesi açıklama yapan Kılıçdaroğlu, seçim atmosferinden çıktıklarını ve duygularla değil akıl ile hareket etmek zorunda olduklarını ifade etti. CHP’nin ilkelerini 14 maddede sıralayan Kılıçdaoğlu, “Herkes ilkelerini ortaya koysun” dedi. Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:
‘Kinle değil akılla’
“Kendimizi ve partimizi değil, Türkiye’yi düşünmek zorundayız. Halkımızın çıkarlarını düşünmek zorundayız. Bu çerçevede sağduyulu, akılla hareket etmek zorundayız. Daha önce defalarca ifade etmiştim; devlet kin ve önyargı ile yönetilmez, devlet akıl, bilim ve mantıkla yönetilir. Biz eğer iktidar olma yolunda önemli adımlar atacaksak aklımızla ve mantığımızla ve Türkiye’nin çıkarlarını düşünerek hareket etmek zorundayız.”
“Seçim sonrasında yüzde 40 ve yüzde 60’lık bir denge oluştu. Toplumun ortaya koyduğu bir denge... Bütün siyasi partilerin bu dengeyi göz ardı etmemesi gerekiyor. Hükümet kurma görevi yüzde 60’lık bloka düşüyor. Toplumun beklentilerine uygun ve onları yok saymayan bir iradeyi ortaya koymak istiyorsak yüzde 60’lık grubun yada kitlenin beklentilerine uygun bir hükümet kurmak durumundayız.”
‘Demokrasiye yazık olur’
“Seçim atmosferinden çıkmak zorundayız. Bir sonraki seçimi değil, Türkiye’yi düşünmek zorundayız. Bir sonraki seçime bugünden çalışırsak demokrasiye yazık etmiş oluruz. Kısır tartışmaların içinden siyaseti çekip çıkarmalıyız.”
‘Yok saymıyoruz’
“Önemli olan kimlerin koalisyonu değil, koalisyon hangi ilkelerden ve önceliklerden yola çıkılarak inşa edilecektir. Bunun üzerinde durmamız gerekiyor. Hiçbir siyasi partiyi, düşüncesi ne olursa olsun asla ve asla yok saymıyoruz.”
Erdoğan’a ret: Maydonoz olma
“Cumhurbaşkanı kesinlikle anayasal sınırları içine çekilmelidir. O makam her şeye maydanoz olan, her konuda görüş belirten makam değildir. O makam az konuşur, öz konuşur. Hele hele, koalisyon görüşmelerinin devam ettiği bu süreçte kendisinin birinci aktör olarak ortaya çıkması asla kabul edilemez. Koalisyon görüşmelerini yapacak kişi, Sayın Cumhurbaşkanı’nın yetki vereceği kişidir. Bizimle ne görüşülecek? ‘Niçin koalisyon yapmıyorsunuz mu?’ diyecek. Ayrıca koalisyon görüşmelerinin gizli kapaklı ortamlarda olması da çok şık değildir.”
Koalisyonda 14 ilke
1- Hukukun üstünlüğü: Yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının sağlanması.
2- Güçler ayrılığının temini: 12 Eylül hukukunun ortadan kaldırılması. Yüzde 10’luk seçim barajı, ve YÖK’ün kaldırılması, Siyasi Partiler Yasası’nın değişmesi.
3- Siyasi Ahlak Yasası: Siyaset bir zenginleşme aracı haline gelmemeli, kirlilikten arınmalı.
4- Güçlü Sosyal Devlet: Güçlü Sosyal devlet yolunda emeklilere dini bayramlarda iki maaş ikramiye ödenmesi, asgari ücretin bin 500 lira olması, taşeron uygulamasına son verilmesi, yoksulluğa karşı aile sigortası, ve çiftçiye bir buçuk liraya mazot verilmesi sağlanmalı.
5- Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlara çekilmesi.
6- Cumhurbaşkanı, Başbakan’dan gizli örtülü ödenek kullanamaz.
7- Yeni ve ekseni barış üzerine kurulu bir dış politika.
8- Gençlere her meydan özgür olmalı.
9- Yasaksız Türkiye.
10- Medya özgür olmalı.
11- Vergi denetimi adil olmalı.
12- Kesin Hesap Komisyonu.
13- Anayasa değişikliği öncelikle yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığını sağlayacak şekilde ele alınmalı.
14- Yolsuzlukla mücadele.
Haberin Devamı