Hukukçular ikiye bölündü! Asliye mi yetkili sulh ceza mı?
Yaşanan tahliye krizi ise hukukçular tarafından farklı şekilde değerlendirildi. İşte görüşler:
- Ceza hukuku profesörü Ersan Şen: 2014’te yürürlüğe giren 6545 sayılı kanunla, sırf soruşturma aşamasında görevli sulh ceza hakimlikleri kurulmuştur. Asliye ceza mahkemelerinin soruşturma aşaması ile ilgili yetkisi bulunmamaktadır. Sulh ceza hakimliğinin kararı ne kadar hatalı olursa olsun, bu hatayı düzeltecek yer asliye ceza mahkemesi ve hakimi olmayacaktır. Sulh ceza hakiminin, reddi mümkündür. Ancak bu red üzerinden, tüm sulh ceza hakimleri reddedilemez. Soruşturma aşamasında tutuklama ve tahliye konusunda asliye ceza mahkemesine ve hakimine yetki verilmemiştir.
- Ceza Avukatı Celal Ülgen: Reddi istenen hakim müzakereye katılamayacağı için asliye ceza mahkemesi karar verir. Toplu hakim reddi olur mu? Bunu tartışırız. Ama siz bunu kabul etmiş ve sistemi işletmişsiniz. Asliye cezaya dosyayı göndermişsiniz. Asliye ceza talebi reddetseydi diyeceğiniz ne olurdu? Hiçbir şey ve kapanırdı.
- Doç. Dr. Kerem Altıparmak: Soruşturma aşamasında bütün adli kolluk işlemlerine sulh ceza bakar. Burada bir görev sorunu var. Boşanma kararını asliye ceza verebilir mi? Veremez. Asliye ceza mahkemesinin yapacağı, reddi hakimi kabul edip bir diğer sulh cezaya göndermekti,
- Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan: Bu karar bir hakimin kolay kolay birkaç günde yazamayacağı kadar güzel bir karardır. Müthiş bir organizasyon işidir. Şundancı hakimi bulmuşlar, bundancı hakimden kendilerini kurtarmışlar. Sulh ceza hakimliği, asliye ceza mahkemesinin tahliye kararını yok hükmünde sayamaz. Ancak yeniden tutuklama kararı verebilir.
Önemli davaların hakimleri
Tahliye kararını veren hakim Mustafa Başer ve Metin Özçelik kamuoyunda takip edilen davalarda görev aldı. Özçelik’le aynı dönem Özel Yetkili Mahkemelerde göre yapan Hakim Mustafa Başer’in kapatılan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde yer aldığı tarihlerde Tuncay Özkan ve İlker Başbuğ hakkında tutukluluk halinin devamı kararında imzası bulunuyor. Metin Özçelik de Kandil’in K’sını Q yazdığı için yazar İsmail Beşikçi’ye 1 yıl 3 ay hapis cezası vermişti. Özçelik İstanbul Askeri Casusluk ve Balyoz davalarına da bakan eski özel yetkili hakim.