Hrant Dink dosyasında flaş karar
Kamu görevlileri için dava yolu açıldı
Eski İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve altı polis hakkındaki kovuşturmaya yer olmadığına dair karar kaldırıldı.
Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink’in öldürülmesinde ihmal ya da kasıt sahibi olduğu iddia edilen ve aralarında dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski İstanbul Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve eski İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör’ün de bulunduğu dokuz kişi hakkındaki ‘kovuşturmaya yer olmadığına’ dair kararı kaldırdı.
Valilik izin vermedi
Dink cinayetine ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bazı kamu görevlilerini de soruşturmaya dahil etmek istedi. Bu kapsamda dönemin Vali Yardımcısı Ergun Güngör, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve altı polis ile hakkında soruşturma izni verilmesi için İstanbul Valiliği’ne başvurdu. İçişleri Bakanlığı tarafından atanan mülkiye müfettişi izin verilmemesi yönünde kanaat bildirdi. Bunun üzerine valilik de soruşturma için istenilen izin talebini reddetti. Valiliğin iznini reddetmesi üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı konu ile ilgili takipsizlik kararı verdi .
Avukatlar itiraz etti
Dink ailesinin avukatları valiliğin bu kararına itiraz etti. İtirazı değerlendiren Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi, takipsizlik kararını kaldırılmasına hükmetti. Kararda, Dink’in ölümüne ilişkin AİHM kararında, kamu görevlileri hakkında etkin soruşturma yürütülmediğinin saptandığı ve 4. Yargı Paketi’ne göre de bu durumda yeniden soruşturma açılabileceği belirtildi. Mahkeme kararında, “Madde ve ihlal kararı içeriği birlikte değerlendirildiğinde; bağlayıcı olan ihlalin yerine getirilmesinin ancak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca doğrudan soruşturma yapılması ile mümkün olacağı anlaşılmaktadır. Aksinin kabulü halinde soruşturma bakımından kısır bir döngünün ortaya çıkacağı tartışmasızdır” dedi.
Mahkemenin bu kararı ile birlikte kamu görevlileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma yürütülebilecek. Haklarındaki takipsizlik kararı kaldırılan isimler şöyle: O dönem İstanbul’da görevli olan Vali Yardımcısı Ergun Güngör, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ile diğer görevliler Bülent Köksal, İbrahim Pala, İbrahim Şevki Eldivan, Volkan Altunbulak, Bahadır Tekin, Özcan Özkan.
4. yargı paketinin etkisi
Dink ailesinin avukatı Hakan Bakarcıoğlu şu bilgileri verdi: “2010 yılında AİHM, etkin soruşturma yapılmadığını ve yaşam hakkının ihlal edildiğini belirtti. Biz bu kararı emsal göstererek 2011 Ocak ayında İstanbul Başsavcılığı’na başvurarak etkin soruşturmayı yürütmeyen yetkililerin yargılanmasını istedik. Talep ilk önce reddedildi. Bu noktada 4. Yargı paketi elimizi güçlendirdi. Pakette, ‘etkin soruşturma yapılmadğına dair AİHM bir sonuca varırsa; cumhuryet başsavcılığına başvuru yapılması sonucunda soruşturma açılır’ maddesi yer aldı. İşte bu kararı da göz önüne alarak itirazlarımızı üst mahkemeye bildirdik. Sonuç itibariyle Bakırköy 8. Ağır Ceza, AİHM’nin kararına atıfta bulunarak yargılama yolunu açtı.”
Trabzon’a örnek olacak
Bakırcıoğlu, soruşturma kapsamında Trabzon’daki yetkililerin de olduğunu ancak ilk başvuru sırasında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından, Trabzon’da görevli kamu görevlilerinin dosyasının ayrıldığını ve Trabzon Başsavcılığı’na gönderdiğini söyledi: “Orada süreç devam ediyor. Dosya HSYK’ya gönderildi. Oradan karar çıkması bekleniyor. Ancak bu süreçte Bakırköy 8. Ağır Ceza’nın kararının etkili olacağını umuyoruz. Eğer oradan da olumlu bir sonuç çıkarsa Trabzon İl Emniyet Müdürleri Ramazan Akyürek ile Reşat Altay, dönemin İstihbarat Şube Müdürleri Engin Dinç ile Faruk Sarı ve 4 istibaratta görevli memur ile Trabzon İl Jandarma Alay Komutanlığı’ndan Ali Öz, Metin Yıldız ve 6 kamu görevlisi daha yargılanacak.”