‘Hoca 15 ayaktan biri’
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Şencan: “Yüz nakli iyi yapılıyorsa sadece bir hocayla olmuyor. Arkadaşlarımız ambulans lastikleri için çok önemli bir çalışma yürütüyor. Ambulansın lastiği patlarsa sistemin tamamı zarar görür. Mahareti bir noktaya mal etmek hakkaniyetli değil”
Kamuoyunda Tam Gün Yasası olarak bilinen, doktorların çalışmalarını düzenleyen yeni yasanın yürürlüğe girmesinden sonra gözler yeniden üniversite hastanelerine döndü. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, yeni yasayla hocalara geniş bir çalışma alanı hazırlandığını belirterek, “Hocalarımıza üç seçenek sunuyoruz. İlki mesai saatleri dışında kurumunda çalışmak, ikincisi özel hastanelerde hizmet, üçüncüsü de sözleşmeli hizmet sunumu. Ama tüm bunlara rağmen ‘Yok’ deyip gelmiyorsa orada da yapılacak bir şey yok” dedi.
Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin ilk yüz naklini gerçekleştiren ekibin başındaki Prof. Dr. Ömer Özkan’ı makamında kabul etmişti.
VATAN’ın sorularını yanıtlayan Şencan, yasanın kısa süre önce çıktığını hatırlatarak gerçek sonuçların önümüzdeki 3 ay içinde ortaya çıkacağını söyledi. Yeni düzenleme için doktorlara 3 aylık süre verildiğini belirten Şencan şunları söyledi: “Hedefimiz hocaların maksimum hizmet sunabilmeleri için alan oluşturmak. Üç seçenek oluşturuldu. İlki mesai saatleri dışında kendi kurumunda çalışması ve buradan kazanılan paranın belli bir kısmının hocaya döndürülmesi. İkincisi, özel hastanelerde hizmet verebilmesi. Üçüncüsü sözleşmeli olarak hizmet vermesi. Bazı hocalarımız var ki, ayda 60-100 bin lira kazanıyor. Kamunun bunu vermesi mümkün değil. Ama kurumlar sözleşmeli olarak bu hocalarımızdan hizmet alabilecek. Bunu da hem ders hem de hizmet sunumu için bir alternatif olarak koyduk.” “Ömer Özkan tam günle ilgili eleştiri getirdi. Bu sözler ona da yanıt olabilir mi?” sorusunu Şencan, “İsim vererek kimseyle ilgili bir değerlendirme yapmıyorum. Sadece sağlığın ne kadar kompleks olduğunu hatırlatıyorum” şeklinde yanıtladı. Şencan sözlerini şöyle sürdürdü:
Haksızlık etmeyelim
“Çok önemli bir parametreler var, ameliyat 15 basamaktan birisidir. Her bir parametre en az bu basamak kadar önemlidir. O yüzden sağlık hizmetinde bir tarafı öne çıkararak diğer taraflara haksızlık etmemiz gerekmez. Mesela iyi kemik iliği nakli yapılıyorsa, yüz nakli iyi yapılıyorsa sadece bir hocayla olmuyor. Sistemin tümünün ayaklarının çalışması lazım. Bütün ayakları zayıflatıp, tek bir noktayı öne çıkarmak, maddi olarak desteklemek, tüm yumurtaları ona atfetmek, çok hakkaniyetli olmaz. Bakın çok küçük bir detay gibi gelebilir ama arkadaşlarımız ambülans lastiklerinin patlamaması için çok önemli bir çalışma yürütüyor. Çünkü bir tek ambülansın lastiği patlarsa o sistemin tamamı zarar görür. Tüm mahareti bir noktaya mal etmek hakkaniyetli değil.”