Gazete Vatan Logo

Hıdırellez nedir ve ne zaman kutlanır?

Hıdırellez Bahar'ı müjdeleyen bir kutlamadır. Kişiler gerçekleşmesini istediği dilekleri için farklı aktiviteler yapar. İşte Hıdırellez hakkında merak edilenler ve bu günde yapılanlar...

Hıdırellez nedir ve ne zaman kutlanır?

Geleneksel hale gelen Hıdırellez her yıl 6 Mayıs'ta kullanıyor. Yurdun farklı kesimlerinde kutlanan Hıdırellez'i merak edenler için bilgileri derledik. Kişiler dileklerinin gerçekleşmesi için neler yapar? İşte tüm detaylar...

HIDIRELLEZ HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Ülkenin birçok yerinde gül dalına bağlanan dilekler ile karşılanan "Hıdırellez", yurdun farklı bölgelerinde yörelere özgü etkinliklerle kutlanıyor.

Balıkesir'de Karınca Deresi'ne taş atıp, ev ve araba isteyenler dere kenarına bunların resimlerini çizerken Kütahya'da çiğ damlalarıyla mayalanan yoğurt yapılıyor, Bilecik'te bir kayadan, yılda sadece bir gün akan ve şifalı olduğuna inanılan sudan içmek isteyen çok sayıda kişi bölgeye akın ediyor

Denizli'de keşkek, İzmir'de kazanlarla pilav yapılıp dağıtılırken Bergama'da ağaca kurulan salıncağa oturan genç kızı sadece evlenmek istediği kişi sallıyor

EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ekici: "Hıdırellez özü itibarıyla bir bahar bayramı. Aslında doğayı anlamak, doğa bilincinin geliştirilmesi ve doğayla bütünleşmenin en güzel şekilde Türk kültüründe ifade dildiği bir bayram"

Haberin Devamı

Anadolu'da "Baharın habercisi" olarak kabul edilen, Hızır ve İlyas peygamberlerin her yıl buluştuklarına inanılan "Hıdırellez", yurdun birçok yerinde farklı ve bir o kadar da ilginç gelenek ve inanışlarla kutlanıyor.

Hıdırellez nedir ve ne zaman kutlanır

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, her yıl 6 Mayıs'ta geleneksel bayram olarak kutlanan Hıdırellez nedeniyle ülkenin dört bir yanında ateşler yakılıyor, dilek tutularak bunun üzerinden atlanıyor.

Hıdırellez öncesindeki günün akşamında, birçok yerde vatandaşlar, ev, araba, çocuk ve eş dileklerini bir kağıda çizerek gül ağacının dalına bağlıyor ya da bu ağacın dibine toprak üzerine yansıtıyor. Bereket getireceğine inanıldığı için gül ağacının dibine para da gömülüyor.

Bursa'da, 5 Mayıs akşamı evin her üyesi, madeni para işaretleyerek bir çantanın içine koyuyor. Gül ağacının dibine bırakılan çanta, Hıdırellez Sabahı açılıyor, herkes kendi parasını bereket getirdiğine inanarak cüzdanında saklıyor.

Haberin Devamı

Bursa ve birçok kentte bolluk getireceği inancıyla kapı önleri Hıdırellez sabahı evin yönüne doğru süpürülüyor. Üzerine çeşitli dilekler, niyetler yazılan kağıtlar açık olarak ve yavaşça bir akarsuya bırakılıyor. Kağıtlar, yazıları üste gelecek şekilde suya düşerse dileklerin kabul olacağına, ters dönerse bunların tutmayacağına inanılıyor.