Gazete Vatan Logo

Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez ritüelleri nelerdir? Hıdırellez hikayesi

Anadolu'da "baharın habercisi" olarak bilinen, Hızır ve İlyas peygamberlerin her yıl buluştuklarına inanılan "Hıdırellez" bu yıl corona virüs gölgesinde kutlanacak. Peki, Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez ritüelleri nelerdir? Hıdırellez'de neler yapılır, nasıl dilek dilenir? Hıdırellez nasıl ortaya çıktı? İşte Hıdırellez hikayesi...

Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez ritüelleri nelerdir? Hıdırellez hikayesi

Her yıl geleneksel bayram olarak kutlanan Hıdırellez, bu yıl corona virüs gölgesinde yaşanacak. Hıdırellez öncesinde pek çok kişi 'Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez ritüelleri nelerdir? Hıdırellez'de neler yapılır, nasıl dilek dilenir? Hıdırellez nasıl ortaya çıktı?' sorularını merak ediyor. İşte Hıdırellez ritüelleri, gelenekleri ve Hıdırellez hakkında bilmeniz gerekenler...

HIDIRELLEZ NEDİR?

Anadolu'da "Baharın habercisi" olarak kabul edilen, Hızır ve İlyas peygamberlerin her yıl buluştuklarına inanılan "Hıdırellez", yurdun birçok yerinde farklı ve bir o kadar da ilginç gelenek ve inanışlarla kutlanıyor.

HIDIRELLEZ NE ZAMAN?

her yıl 6 Mayıs'ta geleneksel bayram olarak kutlanan Hıdırellez nedeniyle ülkenin dört bir yanında ateşler yakılıyor, dilek tutularak bunun üzerinden atlanıyor. Ancak bu sene Hıdırellez etkinlikleri corona virüs engeline takılabilir. Alınan virüs önlemleri nedeniyle Hıdırellez de toplu olarak kutlamalara izin verilmeyebilir. Ancak toplu olarak kutlama yapamayacağımız Hıdırellezi kutlamayacağımız anlamına gelmiyor. Hıdırellez ritüellerini bireysel olarak da gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Hıdırellez ne zaman Hıdırellez ritüelleri nelerdir Hıdırellez hikayesi

HIDIRELLEZ GELENEKLERİ VE RİTÜELLERİ NELERDİR?

- Hıdırellez öncesindeki günün akşamında, birçok yerde vatandaşlar, ev, araba, çocuk ve eş dileklerini bir kağıda çizerek gül ağacının dalına bağlıyor ya da bu ağacın dibine toprak üzerine yansıtıyor. Bereket getireceğine inanıldığı için gül ağacının dibine para da gömülüyor.

- Bir diğer ritüel de, 5 Mayıs akşamı evin her üyesi, madeni para işaretleyerek bir çantanın içine koyuyor. Gül ağacının dibine bırakılan çanta, Hıdırellez sabahı açılıyor, herkes kendi parasını bereket getirdiğine inanarak cüzdanında saklıyor.

- Birçok kentte bolluk getireceği inancıyla kapı önleri Hıdırellez sabahı evin yönüne doğru süpürülüyor.

- Üzerine çeşitli dilekler, niyetler yazılan kağıtlar açık olarak ve yavaşça bir akarsuya bırakılıyor. Kağıtlar, yazıları üste gelecek şekilde suya düşerse dileklerin kabul olacağına, ters dönerse bunların tutmayacağına inanılıyor.

Haberin Devamı

- Balıkesir ve Çanakkale'de bazı yörelerde, Hıdırellez günü, güneş doğmadan su kenarlarına gidiliyor ve bu suyla kadınlar, ellerini yüzlerini yıkıyor.

- Hıdırellez öncesinin akşamında gül ağacının dibine fasulye gömülüyor ve bu sabaha kadar yeşerirse tutulan dileğin gerçekleşeceğine inanılıyor.

- Hıdırellez günü Kütahya'da çiğ damlalarıyla mayalanarak elde edilen yoğurt, bir yıl boyunca "damızlık" yoğurt olarak kullanılmaya devam ediliyor. Bu yoğurdun üzerine "Nazar değmesin" diye çörek otu serpilerek sadece akrabalara dağıtılıyor. Bu yoğurt mayasının suyundan mayalanan hamur ile de ekmek yapılıyor.

- Kütahya'da ve bazı kentlerde ayrıca bereket getirdiğine inanıldığı için evlerin çevresine haşhaş serpiliyor.

HIDIRELLEZ'İN HİKAYESİ NEDİR?

Hızır ve İlyas, Hükümdarın ordusundaki iki askerdir. Hükümdar bir gün ordusuyla birlikte ölümsüzlük suyunu (Ab-u Hayat) aramaya çıkar. Yolculukta, Hızır ve İlyas diğer askerlerden ayrılırlar. Bir subaşında durup, yemek için kurutulmuş balık çıkarırlar. Tam bu esnada deniz suyu balığa sıçrar, balık canlanır ve suya atlar. Böylece Hızır ve İlyas ölümsüzlük suyunu bulmuş olurlar. Bu sırada bir melek gelir. Hızır ve İlyas’ın kıyamete kadar yaşayacaklarını, fakat Hızır’ın karada, İlyas’ın denizde ihtiyacı olanlara yardım edeceklerini bildirir. Hıdrellez günü yani 6 Mayıs’ta Hızır ve İlyas’ın buluştuklarına, onların buluşmalarıyla ölü tabiatın canlandığına inanılır. Halk inanışına göre 6 Mayıs’ın yağmurlu geçmesi, Hızır ve İlyas’ın buluştuklarında sevinçlerinden ağlamalarının ve bulutların da onlara katılmalarının bir ispatıdır.

Haberin Devamı