Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez nedir, ritüelleri nelerdir?
Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan olan Hıdırellez, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kutlanıyor. Bahar ayları ile birlikte pek çok kişi de Hıdırellez’in ne zaman kutlanacağını merak ediyor. Peki, Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez nedir, ritüelleri nelerdir? Hıdırellez ne zaman kutlanır? İşte detaylar…
Doğanın uyanışı olarak bilinen, pek çok coğrafyada kutlanan Hıdırellez’in bu yıl ne zaman kutlanacağı merak ediliyor. Hıdırellez'in ortaya çıkışı, Hızır ve İlyas'ın hikayesine dayanıyor. ara düşenlerin yardımcısı Hızır ve denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın her yıl buluştuğu gün olarak bilinen Hıdırellez bazı yöresel uygulamalar ve ritüellerle kutlanıyor. Peki, Hıdırellez ne zaman? Hıdırellez nedir, ritüelleri nelerdir? Hıdırellez ne zaman kutlanır? İşte detaylar…
2022 HIDIRELLEZ NE ZAMAN?
Hıdrellez Hızır ile İlyas adlarının birleştirilmesinden meydana gelip, yazın başlangıcı sayılan 6 Mayıs (Rumi 23 Nisan) gününe verilen addır. Hıdırellez her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanıyor. "Hıdırellez", Anadolu, Orta Doğu, Irak, Suriye, Kırım, Azerbaycan ile Balkan ülkelerinde "bayram" olarak değerlendiriliyor.
HIDIRELLEZ’İN KÖKENİ
Hızır ve Hıdırellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdırellezin Orta Asya, Ortadoğu ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Hıdırellez Bayramı'nı ve Hızır düşünüşünü tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Osmanlı itibâriyle Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle belli başlı sevinç kutlamaları yapılmaktadır. Kimi yazılı eserler bu tipteki en eski ritüellerin milattan evvel Mezopotamya'daki Ur şehrinde yapıldığını göstermektedir. Kışın bitişiyle "Tammuz" ismi altında kutlanan bu ritüeller Mezopotamya ovasını sulayan Fırat ve Dicle nehirlerinin uyaran gücünü temsil etmektedir.
HIDIRELLEZ GELENEKLERİ NELERDİR?
Hıdırellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbenin yanında yapılıyor. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur. Hıdırellezde baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.
Hıdırellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdeleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar.