Hepimiz Atatürk'üz
Cumhuriyeti bize armağan eden Atamızı, ölümünün 65. yılında saygıyla andık. Çoluk-çocuk genç-yaşlı tüm Türkiye, tek yürek Ata'nın huzurundaydı
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 65. yılında tüm yurtta törenlerle anıldı. Edirne'den Kars'a kadar tüm Türkiye, saat 9'u 5 geçe tek yürek oldu. Sirenler eşliğinde bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu ve bayraklar yarıya indi. Ulu Önder, 65 yıl önce hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında da anıldı. Sarayın 71 numaralı odasında, ayyıldızlı Türk Bayrağı'yla örtülü yatağının yanında nöbet tutan iki Mehmetçik, Mehmet Yazgı ve Salim Uçar, tören boyunca gözyaşlarını tutamadı. Törene TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut da katıldı. Mavi Salon'daki şeref defterini imzalayan Yakut, deftere şunları yazdı: "Aziz Atatürk, en büyük eserim dediğin Cumhuriyet'in 80. yıldönümünü bu yıl coşkuyla kutladık ve miras bıraktığın bu güzel eserini yeni nesillere aktarmak üzere üstlenmiş olduğumuz vazifemizi bir kez daha teyit ettik. Gelecek nesillerimizin de bu vazifeyi büyük bir azimle üstleneceğinden hiçbir kuşkumuz yok. Ruhun şad olsun." Törenin ardından oda ziyaretçilere açıldı. Gelenler arasında tanıdık bir sima da vardı: Tiyatro sanatçısı Semiha Berksoy... Ünlü piyanist Tuluyhan Uğurlu'nun resitalini dinlerken duygulanan Berksoy, "Atatürk'e görevimi yerine getirdim" dedi.
Turistler de katıldı
Atatürk'ün odasına çıkan ve hastalığı döneminde yaptırılan asansör de bu yıl ilk kez yeniden işlevsel hale getirildi. Ortopedik Özürlüler Federasyonu Başkanı İsmet Gökçek bu asansörü kullanarak, Atatürk'ün odasına geldi. Tuluyhan Uğurlu'nun resitalinin ardından sarayın önündeki bir TIR'ın üzerine kurulan dev ekrandan Sarızeybek Belgeseli yayınlandı. Aynı saatlerde Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde düzenlenen törene istanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile siyasi parti yetkilileri ve vatandaşlar katıldı. Yağmur ve soğuğa rağmen İstanbul'un en hareketli noktasında hayat durdu. Taksim'i gezen turistler de törene katıldı.
Avustralya da andı
Atatürk, Avustralya'nın başkenti Canberra'da da kalabalık bir gurbetçi topluluğu ve öğrenciler tarafından anıldı. Törende konuşan Türkiye'nin Canberra Büyükelçisi M. Tansu Okan'dan şunları söyledi: "Avustralya halkının Atatürk'e olan saygısı Türkiye ile Avustralya ülkeleri arasında kurulan ender bir dostluk ilişkisinin de temelinde yatar. Atatürk'ün Çanakkale'de hayatını kaybeden Anzak askerleri için daha 1934'te söylediği sözler, dünyada eşi görülmedik bir değer taşımaktadır."
Dünya basınından 10 Kasım mesajları
New York Times(ABD): Lozan'ı o kazandı; son 200 yılda ihtiyar Asya'nın Avrupa'ya kazandırdığı ilk zafer.
Dness Gazetesi (Bulgaristan): Hiçbir memleket, yeni Türkiye'nin Ata'sı tarafından başarılan kadar güçlü, hızlı ve kökten bir yenilik hamlesine erişmemiştir.
The Times (İngiltere): Acımasız bir güce ve ateşli bir hırsa, az rastlanır bir enerji ve gözüpek bir entelektüel radikalizm ekledi; tarihsel gelenekler ya da dinsel duygusallıklardan hiç etkilenmedi. Fakat bunları daima siyasal bir olgunlukla dengeledi.
Tahran Gazetesi (İran): Bu gibi dehalar görünüşte ölürler. Çünkü gerçekte derin ve silinmez izler bırakan eserleriyle daima yaşarlar.
Arriba Gazetesi (İspanya): "Büyük Türk yurtseveri sonsuzluğa göçtü; fakat eseri canlılığını saklıyor. Ve görkemli yurdu güçlülüğe götüren yolda her gün bir basamak çıkıyor. Atatürk'ün Ankara'daki anıtı, Türkler için sürekli bir birlik sembolüdür."
El Tekaddüm Gazetesi (Suriye): "Atatürk'ün başardığı işler mucize ve harika kabilindedir. Birkaç yıl içinde memleketinde yaptığı inkılaplar, birkaç yüzyılda gerçekleştirilmeyecek işlerdir."