Gazete Vatan Logo

Hemşireler Günü kutlamaları! İşte Hemşireler Günü için en güzel sözler ve mesajlar

Bugün Hemşireler Günü. Corona virüs sürecinde tüm sağlık çalışanları gibi hemşirelerin rolü yadsınamaz. Bu süreçte dur durak bilmeden çalışan hemşirelere ise çok şey borçluyuz. Dünyanın virüsle mücadele ettiği bugünlerde hepimizin sağlığı için çalışan hemşireler için bugünü hep birlikte kutlamalıyız. Büyük özveriyle kimi zaman ailelerinden uzak kalmayı bile göze alarak hemşirelik mesleğini seçen ve görevini layıkıyla yerine getiren tüm hemşirelerin Hemşireler Günü kutlu olsun. Biz de Hemşireler Günü nedeniyle Hemşireler Günü anlamı ve önemini, Florence Nightingale ile ilgili bilgileri, Hemşireler Günü'nün nasıl ortaya çıktığını araştırdık ve en güzel Hemşireler Günü sözleri ve mesajlarını sizin için derledik.

Hemşireler Günü kutlamaları! İşte Hemşireler Günü için en güzel sözler ve mesajlar

Bugün Hemşireler Günü. Hemşirelerin tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs sürecindeki rolleri ve özverili çalışmalarını hemen hemen her gün izliyoruz. Hemşirelerin, tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs salgınındaki hayati rolleri, insanlar nezdindeki saygın konumunu daha da pekiştirdi. Bu süreçte durmaksızın çalışan hemşirelere ise çok şey borçluyuz. Hepimizin sağlığı için çalışan Hemşirelerin kıymetini tüm dünyanın virüsle mücadele ettiği bugünlerde daha iyi anladık. Bugün Hemşireler için dünya çapında Hemşireler Günü kutlanacak. Peki, Hemşireler Günü nasıl ortaya çıktı? Florence Nightingale kimdir? İşte, Hemşireler Günü hakkında detaylı bilgiler ve en güzel Hemşireler Günü mesajları ve sözleri...

HEMŞİRELER GÜNÜ NE ZAMAN?

Ülkemizde ve dünyada her yıl 12 Mayıs tarihinde kutlanan Hemşireler Günü, bu yıl Salı gününe denk geliyor. Amerika’da ise bu tarihlere ek olarak 1998 yılından bu yana 8 Mayıs Hemşirelik Öğrencileri günü olarak kutlanmaktadır.

HEMŞİRELER GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Haberin Devamı

İlk olarak ABD Sağlık ve Eğitim Bakanlığında yetkili olan Dorothy Sutherland, 1953 yılında dönemin başkanı Dwight D. Eisenhower ile görüşerek bir sonraki yılın Ekim ayını “Hemşireler Günü” ilan etmeyi teklif eder. Ancak o dönemde bu teklif onaylanmaz.

1972 yılında ise bu önemli günün tanınması için resmi bir bildiri hazırlama girişiminde bulunulur ve Ulusal Temsilciler Meclisine sunulur. Fakat yine bu teklif onaylanmaz.

Bundan iki yıl sonra, Uluslararası Hemşireler Konseyi, modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs’ı “Uluslararası Hemşireler Günü” ilan eder. Aynı yıl dönemin ABD Başkanı Nixon imzasıyla kesin olarak karar verilir. Yani 12 Mayıs 1974 yılından bu yana resmi olarak hemşireler günü kutlanmaya başlanmış olur.

EN GÜZEL VE ANLAMLI HEMŞİRELER GÜNÜ MESAJLARI

- Tüm hemşirelerimizin, Hemşireler Haftasını kutluyor, sağlık ve mutluluk diliyorum

- Gece gündüz demeden sağlığımız için çalışan tüm hemşirelerimizin hemşireler günü kutlu olsun.

- Ebe ve hemşireler günü kutlu olsun. Bu ülke sizinle gurur duyuyor.

Haberin Devamı

- Sevgi, şefkat ve hoşgörünün simgesi haline gelen hemşirelerimizin hemşireler günü kutlu olsun.

- Sağlık sektörünün vazgeçilmez haline gelen tüm hemşirelerin hemşireler günü kutlu olsun …

- Hayatımız ve sağlığımız için emek harcayan hemşirelerimizin Hemşireler Günü ve Hemşireler Haftası kutlu olsun.

- 12-18 Mayıs Hemşireler haftası. Bütün hemşirelerimizin Hemşireler günü kutlu olsun

- Sağlık ordusunun vazgeçilmezleri hemşirelerin hemşireler günü kutlu olsun.

- 12 Mayıs Dünya Hemşireler günü, sağlık personelimize kutlu ve hayırlı olsun

'LAMBALI KADIN' FLORENCE NIGHTINGALE KİMDİR?

Florance Nightingale, 12 Mayıs 1820 tarihinde Floransa, İtalya‘da doğdu. Babası tarafından eğitilen Florence, Yunanca, Latince, Almanca, İtalyanca, Fransızca, Matematik ve Tarih konularında bilgili, aydın ve eğitimli bir kadın olarak yetişti. Londra‘da Londra King’s Koleji'nden mezun oldu. Hemşirelik için Almanya'da eğitim aldı. Birçok dil bilmesi ve eğitimini en iyi şekilmesi almasının yanında aynı zamanda fedakar ve çalışkan biriydi.

Haberin Devamı

Döneminde hastaneler bakımsız, kalabalık, ve hijyenik olmadığından ailesi bir hastanede çalışma isteğine karşı çıktı. Bunun üzerine o pes etmedi ve hastaneleri dolaşıp hastaları gözlemleyerek şartların iyileştirilmesi ile ilgili çalışmalar yaptı.

1800'lerin başında, hemşire olarak çalışan kadınlar daha alt sınıf olarak nitelendiriliyorlardı ve saygı görmüyordu. Halk hemşirelik mesleğine oldukça uygunsuz anlamlar yüklüyordu. Ancak Nightingale bütün toplumsal normları reddetti. Bunun yerine, kendini hayır işleri yapmaya ve hemşireliği kendi başına olabildiğince öğrenmeye ve öğretmeye adadı.

Nightingale, ailesinin tüm olumsuz yorumlarına karşı hemşirelik okumak için Almanya'ya gitti. Orada hasta bakımı ve hastane yönetim temelleri eğitimi aldı. İki yıl sonra ailesinin karşı çıkmasına rağmen, Londra’nın Harley Sokağı’ndaki kadın hastaların bakıldığı bir hastanede yönetici oldu.

Nightingale hemşireliğin ilahi bir görev olduğuna inanıyordu ve ailesinin mesleğini desteklemeyi sürekli reddetmesi onun sık sık depresyon yaşamasına sebep oldu. 1847'de zihinsel bir çöküş yaşadı. İyileşmek için Roma'ya gitti ve burada bir politikacı ve savaş sekreteri Sidney Herbert ile tanıştı. Herbert onun için çok iyi bir arkadaş oldu.

Haberin Devamı

1853- 1856 yılları arasında Kırım Savaşı'nda İngiliz ordusundaki yaralı askerlere bakmak üzere 38 gönüllü hemşire ve rahibelerle İstanbul Selimiye’de Selimiye kışlasında kurulan askeri hastaneye gönderildi. Üsküdar'da hastanenin bakımsız olduğunu ve insanların sıtma ve çeşitli bulaşıcı hastalıklar nedeniyle öldüğünü gördü. Yoğun bir çalışma sonucu, gerekli malzeme ve eksiklikleri gidererek hastaneyi sağlık koşullarına uygun bir hale getirdi. Bu uğraşların sonucunda ölüm oranı yüzde 42’den yüzde 2’ye indi. Dokunduğu her yeri güzelleştiren Nightingale'in bizim tarihimizde de izlerine rastlamak mümkün.

Savaşın zor koşullarında, gece gündüz demeden yaralılara baktığı için askerler ona 'Lambalı Kadın' adını vermiştir.

Nightingale'in Scutari'deki çalışmalarının haberleri basına ulaşmıştı ve İngiltere'de bilinen biri haline gelmişti. Ölüm oranlarındaki düşüş ve hastane koşullarının iyileştirilmesini onun çabası olarak bilindi ve Times onu 'melek' ilan etti.

Kırım Savaşı esnasında hayvanlarla olan temasından geçtiği düşünülen bir enfeksiyon kaptı. Savaşın yarısında ülkesine dönse de bir daha hiçbir zaman tam anlamıyla iyileşemedi. Yaşamı boyunca birçok fiziksel hastalıkla mücadele etse de asıl mücadesinin zihniyle ilgili olduğu biliniyor. Yaşadıklarının incelenmesi üzerine Nightingale'in bipolar bozukluğu olduğu sonucuna varıldı. Yaşamı boyunca hiç durmadan çabalasa da son yıllarında ağır bir depresyon geçirdi.

Florence Nightingale, 13 Ağustos 1910 tarihinde Londra, İngiltere’de 90 yaşında hayata gözlerini yumdu. Doğum günü her yıl 'Uluslararası Hemşireleri Günü' olarak kutlanmaktadır.