Gazete Vatan Logo

Hem Öcalan, hem de Gülen başvurdu!

Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki ihlal davalarını azaltmak amacıyla hayata geçirdiği Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı, başvuruların alınmaya başlandığı 23 Eylül 2012'den bu yana 17 bin kişinin umudu oldu. Bu 17 bin kişi arasında, Başbakan Erdoğan'dan Deniz Seki'ye, Abdullah Öcalan'dan MHP'li Engin Alan'a, Fethullah Gülen'den Mansur Yavaş'a kadar birçok tanınan isim yer alıyor.

Başvuruların alınmaya başlandığı 23 Eylül 2012'den bu yana başvuruların yaklaşık 7 binini karara bağlayan Yüksek Mahkeme, Ergenekon Davası sanıklarından eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un yaptığı bireysel başvuruda, uzun tutukluluk nedeniyle hak ihlaline karar verdi. Mahkeme, tutuklu CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın da seçme haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

Mahkemenin son olarak Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının Twitter'a erişimi engellenmesinin haberleşme ve ifade özgürlüğünün ihlali saymasına ilişkin kararı kamuoyunda geniş yer aldı.

Yüksek Mahkemenin önünde hala kamuoyunu yakından ilgilendiren başvurular bulunuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan şarkıcı Deniz Seki'ye, futbolcu Emre Belözoğlu'dan Burhan Kuzu'ya, Fethullah Gülen'den terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a kadar çok sayıda başvuru sonuçlanmayı bekliyor.

BAŞBAKAN VE BURHAN KUZU TWİTTER İÇİN AYM'YE GİTTİ

Anayasa Mahkemesinin Twitter kararının ardından, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu, Twitter'da kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle kendisi hakkındaki sakıncalı içeriğin kaldırılması ya da sitenin kapatılması talebiyle bireysel başvuruda bulundu.

Ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatları, 18 Nisan'da, sosyal medyada Erdoğan'ın kendisi ve ailesine karşı yapılan hak ihlallerinin kaldırılmasına yönelik mahkeme kararlarının uygulanmaması nedeniyle bireysel başvuru yaptı.

FETHULLAH GÜLEN KARAR BEKLİYOR

Hakkında çıkan haberlerden dolayı daha önce mahkemeye başvuran Fethullah Gülen de "Yerel mahkemenin kendisi hakkında iftira niteliği taşıyan haberleri yayından kaldırmayarak haklarının ihlal edildiği ve iç hukuk yollarının tükendiği" gerekçesiyle yaptığı bireysel başvuruyla Anayasa Mahkemesi'ne son başvuranlar arasında yer aldı.

MHP MİLLETVEKİLİ ENGİN ALAN 'ADİL YARGILAMA' İÇİN BAŞVURU YAPTI

Kamuoyunda geniş yer alan Balyoz Davası da Anayasa Mahkemesinin gündemine taşındı. Yargıtayca onanarak kesinleşen "Balyoz Planı" davasının sanıkları da bireysel başvuru yoluna gidenler arasında yer aldı.

Dava kapsamında aldığı 18 yıl hapis cezası onanan MHP Milletvekili Engin Alan da "Tutuklu yargılanmasının yasama görevini yerine getirmesini engellediği" gerekçesiyle "adil yargılanma hakkının ihlalinin tespiti" için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

MANSUR YAVAŞ BEKLİYOR

Yerel seçimde rakibi Melih Gökçek karşısında seçimi kaybeden CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş'ın bireysel başvurusu da kamuoyunca yakından takip ediliyor. "Seçime hile karıştığını ve seçilme hakkının ihlal edildiğini" belirten Mansur Yavaş'ın başvurusu da sırasını bekliyor.

DENİZ SEKİ DE SIRADA

Bireysel başvuru hakkını kullananlar arasında ünlü isimler de bulunuyor. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun "uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasını onadığı şarkıcı Deniz Seki'nin avukatı aracılığıyla yaptığı bireysel başvuru sonuçlandırılmayı bekliyor.

ABDULLAH ÖCALAN KİTABI İÇİN BAŞVURDU

Anayasa Mahkemesi, Abdullah Öcalan'ın, "Kürdistan Devrim Manifestosu, Kürt Sorunu ve Demokratik Ulus Çözümü" isimli çalışmasına, basım aşamasındayken el konulması nedeniyle haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle yapılan bireysel başvuruyu da karara bağlayacak.

12 EYLÜL DARBECİLERİ DE BAŞVURDU

12 Eylül döneminin Genelkurmay Başkanı, Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın, 12 Eylül Davası nedeniyle haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle yaptığı bireysel başvuru da Anayasa Mahkemesi önündeki önemli gündem maddelerinden.

AZİZ YILDIRIM'IN BAŞVURUSU İNCELENİYOR

Şike davasında 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan ve bu cezası Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından onanan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, "Adil yargılanma hakkının ihlal edildiği", "6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun Anayasa'ya aykırı olduğu" gerekçesiyle ve "hakkındaki infazın durdurulması" talebiyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. Yüksek Mahkeme, bu başvuruyla ilgili incelemesini sürdürüyor.

ATATÜK ORMAN ÇİFTLİĞİ ARAZİSİ İÇİN KARAR BEKLENİYOR

Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy'un, "Atatürk Orman Çiftliği arazisiyle ilgili idare mahkemesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaatların devam ettiği ve çevre hakkının ihlal edildiği" gerekçesiyle yaptığı başvuru da incelenmeyi bekliyor.

Haberin Devamı