HDP’li bakanlar belli oldu!
Başbakan Davutoğlu’nun bakanlık teklif ettiği CHP’den 5, MHP’den 3 milletvekili parti kararına uyarak ret yanıtı verdi. Kabineye girmeyi kabul edeceğini açıklayan HDP’de şu isimler davet edildi: “Levent Tüzel, Müslüm Doğan, Ali Haydar Konca”
Seçim hükümetini kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu, üç muhalefet partisinden toplam 11 milletvekiline bakanlık teklifini birer maktup yollayarak iletti.
Kriter: Devlet tecrübesi
İsimlerin çoğunun geçmişte devlet kademesinde görev almış kişiler olması dikkat çekti. Başbakan Davutoğlu, önceki gün isimler konusunda “Devlet tecrübesi ya da sivil toplum tecrübesi benim için önemli hususlar. Tecrübesi var olan kişilerin görev alması önemli. Zaten tecrübesi var olan kişilerin etkin yönetim sergileyebileceği bir dönemdir” diyerek bunun işaretini vermişti.
HDP’liler batıdan
CHP’den beklendiği gibi eski genel başkan Deniz Baykal’a bakanlık teklifi giderken, MHP’den de beklenen bir isme teklif gitti: Eski TBMM Başkanvekili Merakl Akşener. Akşener’in adı TBMM Başkanlığı için geçmiş ancak Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin tepkisini çekmişti. HDP’de beklenen isimlerden olan Celal Doğan’a ise bakanlık teklifinde bulunulmadı. Eski Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı olan İzmir Milletvekili Mülsüm Doğan, eski EMEP lideri olan İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ve eski kaymakam olan Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca’ya teklifte bulunuldu. HDP’de davet edilen üç ismin de batı illerinden olması dikkat çekti. HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, “AKP nasıl bir tercih yapmış olursa olsun bizim açımızdan bütün arkadaşlarımız bu görevi yapabilir durumdadır. Seçim hükümetinin sorumluluğu da seçim güvenliği ve tarafsızlığı sağlamaktır. Bu konuda da önemli bir sınav verilecek. Türkiye’de uzlaşarak yönetme konusunda da yeni bir sayfanın açılması olmalıdır” dedi.
Baykal’dan mektup!
CHP’de teklif alan isimlerden Erdoğan Toprak, “Göndereceğim cevap ‘Uygun görmenize teşekkür ederim, bu süreçte partimin aldığı kararı doğru buluyorum, o kararın arkasında duruyorum’ şeklinde olacak. Reddetme kararımı bu üslupla ileteceğim” dedi. Baykal ise, “Parti ahlakına göre hareket edeceğim. Kapsamlı bir mektupla yanıt vereceğim. Cevabım tarihi belge niteliğinde olacak” dedi.
MHP’de istifa!
MHP’de teklif alan isimlerden Genel Başkan Yardımcısı Kenan Tanrıkulu, partideki görevinden istifa etti. Tanrıkulu, ‘kendisine teklifte bulunulması cüreti’ne tepki olarak istifa ettiğini açıkladı.
Bağımsızlara teklif edecek
CHP ve MHP’li vekiller, parti kararları uyarınca ret yanıtı verirken, bakanlıkların dağılımı konusunda Başbakan Davutoğlu’nun gelecek cevaplara göre hareket edeceği açıklandı. AK Partili ve bağımsız isimlere de yine bugün gelecek yanıtların ardından aynı şekilde yazılı olarak bakanlık davetleri yapılacak. Başbakan hariç AK Parti’ye 11, CHP’ye 5, MHP ve HDP’ye 3’er bakanlık düşüyor. Ret yanıtı verenler için Meclis’ten veya Meclis dışından partili olmayan, bağımsız isimler atanabilecek. Müsteşar veya bakan yardımcılarına teklifte bulunulabileceği belirtiliyor.
LEVENT TÜZEL
Eski EMEP lideri
Emek Partisi (EMEP) Kurucu Genel Başkanı iken, HDP’yle yapılan ittifak sonucu HDP listelerinden 7 Haziran seçimlerinde İstanbul Milletvekili seçildi. Tüzel, 12 Haziran 2011 seçimlerinde de İstanbul 3. Bölge’den bağımsız milletvekili seçilmiş, 27 Ekim 2013’te toplanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kongresi’nde HDP’ye katılmıştı. Tüzel, “Halkın bize verdiği oyların temsiliyeti önemli. Bu görevi yerine getireceğiz” açıklamasında bulundu.
ALİ HAYDAR KONCA
12 Eylülzede kaymakam
HDP Kocaeli Milletvekili Konca, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Meslek hayatına İçişleri Bakanlığı’nda maiyet memuru olarak başladı. Çeşitli ilçelerde kaymakamlık görevinde bulunduktan sonra, 12 Eylül askeri darbesi ile görevden alındı. 12 Eylül rejiminin sona ermesiyle birlikte Kocaeli Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğüne atanan Konca, bu görevinden istifa ederek, serbest avukatlık yapmaya başladı. Konca, 1989 seçimlerinde SHP’den belediye meclis üyesi seçildi.
MÜSLÜM DOĞAN
‘Beklenmedik tercih, hayırlı olsun’
Aktif siyasete katılmadan önce Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanlığı’nı yürüten Doğan’ın en çok dikkat çeken söylemi, Diyanet İşleri Başkanlığı’na karşı olan tavrı. Müslüm Doğan, Diyanet’in kaldırılmasını savunuyordu. HDP’li Müslüm Doğan, adı belli olduktan sonra dün CNN Türk’teki programa telefonla bağlandığında muhabirin kendisiyle ilgili “Alevi kökenli” ifadesini, “Alevi kökenil değilim, Aleviyim” diyerek düzeltti. Doğan, “Partimizin vereceği karar bizim için esastır. Hayırlı olsun diyorum. Beklenmedik bir tercih. Esas mesele şu: Ülkemiz kötü bir süreçten geçiyor. Bu kanın durdurulması lazım. Acil bir barışın tesis edilmesi lazım. Bu anlamda partimizin görev alması anayasal bir gerek ve ihtiyaç olarak değerlendiriyorum.”