Hava Kuvvetleri'nde kırmızı alarm
Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki enerji çalışmaları Barbaros Hayrettin ve ilk sondaj gemisi Fatih ile yeni bir boyut kazandı. Akdeniz'in sıcak sularında oldukça gerilimli bir dönemde hizmet verecek gemiler için Türk Hava Kuvvetleri alarma geçirildi. Yüzer unsurların güvenliğine yönelik en ufak bir tehdide anında karşılık verecek olan Türkiye, bu kapsamda özellikle güneyde konuşlu hava kuvvetleri unsurlarını tam teçhizatla hazır tutuyor. Enerji uzmanlarına göreyse bölgede yaşananlar çok önemli bir denklemin izlerini taşıyor.
Doğu Akdeniz'de bulunan doğalgaz rezervlerinin çıkarılması noktasında adımlar atan ve bölgedeki diğer tüm gelişmeleri de yakından takip eden Türkiye, güney sularındaki olası gerginlikler için hava kuvvetlerini alarma geçirdi.
Geçtiğimiz dönemlerde Akdeniz'de yerini alan Barbaros Hayrettin Sismik Araştırma Gemisi'nin yanına ilk sondaj gemisi Fatih'i de gönderen Türkiye, olası bir kriz durumu için de tüm planları masaya yatırdı.
HAVA KUVVETLERİ UNSURLARINA 'HAZIR OLUN' TALİMATI
BÖLGEDEKİ ENERJİ DENKLEMİ TÜRKİYE İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?
DOĞU AKDENİZ'DE ÇATIŞMA RİSKİ VAR
Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, süreci şu sözlerle açıkladı: Akdeniz’in hidrokarbon açısından zengin olduğu biliniyor ve İsrail açıklarında, Mısır açıklarında, Güney Kıbrıs açıklarında çok sayıda keşif de yapıldı. Asıl konu bu keşiflerin Avrupa pazarlarına ulaştırılması. Arada Türkiye olmadan ekonomik olarak ulaştırılması mümkün değil. Şimdi Fatih’in bir keşfi olursa Akdeniz’deki diğer rezervlerin Avrupa’ya erişim rüyası suya düşer. Çünkü zaten onlar da Avrupa’ya ancak Türkiye üzerinden giderse ekonomik olacaktı, ki Türkiye karasularında keşif olursa başka kaynakların bununla rekabet etmesi mümkün olmaz. Doğu Akdeniz mevcut şartlarda çatışma riski var. Ancak Türkiye gerek enerji diplomasisi ile gerek askeri anlamda kararlılığı ile bu sıkıntılı süreci atlatacaktır."
Kaynak: Yenişafak