Anayasa Mahkemesi, MİT mensupları hakkındaki ceza soruşturmalarını Başbakanın iznine bağlayan yasanın iptali konusunda bugün karar verecek.
Anayasa Mahkemesi, İmralı sürecinin devam ettiği bir süreçte, görüşmeleri yürüten MİT hakkında kritik bir karar verecek. MİT mensupları ve bazı kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarını, Başbakanın iznine bağlayan yasanın iptal istemini ele alacak.
CHP, izin şartını yeniden düzenleyen 6278 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri yasasında değişikliğe ilişkin yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Dava dilekçesinde, “Düzenlemenin kişiye özel' ve Anayasa'nın hukuk devleti ve eşitlik ilkesine aykırı olduğu öne sürülmüştü.
Gazeteport'ta yer alan haberde, 7 Şubat 2012 günü, İstanbul'da özel yetkili savcı Sadrettin Sarıkaya, Oslo_MİT görüşmeleri ve KCK soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski müsteşar Emre Taner, eski müsteşar yardımcısı Afet Güneş ve iki MİT görevlisini şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırmış, ardından yakalama kararı çıkarılmıştı. Daha sonra savcı Sarıkaya soruşturmadan alınmış, MİT yasasında da ‘'Başbakanın izni' konusunda değişiklik yapılmış, yakalama kararı kaldırılmıştı.
Yeni yasa ile ‘'MİT mensuplarının veya belirli bir görev için kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin; görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılması Başbakanın iznine bağlıdır” hükmü getirildi.
CHP bu maddenin Anayasa'daki, 'Kanun önünde eşitlik, hukuk devleti, konusu suç teşkil eden emrin yerine getirilemeyeceği ve mahkemelerin bağımsızlığı' ilkelerine aykırı olduğunu savunarak iptal ve yürütmeyi durdurma istemiyle dava açtı.
Haberin Devamı