Hafta sonu hava nasıl olacak? Güneş çarpmasından nasıl korunulur? Hafta sonu sokağa çıkacak yaşlılar dikkat!
Meteroloji bu hafta sonu için sıcak hava uyarısı yaptı. Meteoroloji hava sıcaklığının mevsim normallerinin 9 ila 13 derece üzerinde seyredeceği ve uzun yıllar Mayıs ayında kaydedilen en yüksek sıcaklık değerlerini yer yer aşabileceği uyarısında bulundu. Özellikle bu hafta sonu sokağa çıkma izni bulunan 65 yaş üstü için de uyarı yaptı. Peki, Hafta sonu hava nasıl olacak? Güneş çarpmasından nasıl korunulur? Hafta sonu sokağa çıkacak yaşlıların dikkat etmesi gerekenler...
Meteoroloji hafta sonu için hava tahmin raporunu yayınladı. Buna göre cumartesi ve pazar günleri yurt genelinde sıcak hava etkisini göstermeye devam edecek. Türkiye üzerindeki çöl sıcakları hakim olacak batı bölgelerinde üst seviyeye çıkacak. Peki, Hafta sonu hava nasıl olacak? Güneş çarpmasından nasıl korunulur? Hafta sonu sokağa çıkacak yaşlıların dikkat etmesi gerekenler...
Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava sıcaklığı için turuncu yaptı. Meteoroloji'den yapılan açıklamada bu hafta sonu Cuma gününden itibaren önümüzdeki hafta ortasına kadar hava sıcaklıklarının hissedilir derecede artarak yurdun batı bölgelerinde (Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu’nun batısı ile Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimleri) mevsim normallerinin 9 ila 13 derece üzerinde seyredeceği ve uzun yıllar Mayıs ayında kaydedilen en yüksek sıcaklık değerlerini yer yer aşabileceği bildirildi. Yurdun diğer bölgelerinde ise mevsim normallerinin 5 ila 9 derece üzerinde seyredeceği öngörülüyor.
65 YAŞ ÜSTÜ SOKAĞA ÇIKMA İZNİNDE DİKKAT!
Meteoroloji, özellikle kronik rahatsızlıkları bulunanlar ile çocuk ve yaşlıların aşırı sıcak havanın neden olabileceği olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmalarını istedi. Hafta sonu 65 yaş üstü sokağa çıkma izninde yaşlıların güneş ışığının dik geldiği saatlerde açık havada bulunmamaları uyarısı yapıldı.
AFRİKA SICAKLIKLARI ETKİLİ OLACAK!
İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen yaptığı açıklamada Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası nedeniyle Türkiye genelinde sıcaklıkların 7-13 derece yükseleceğini belirterek özellikle hafta sonu dışarıya çıkacak yaşlıları "ısı çarpması"na karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Prof. Dr. Şen, bugünden itibaren Kuzey Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası nedeniyle Türkiye'de hava sıcaklıklarının yükseleceğini ifade etti. Sıcak hava dalgasının Orta Avrupa üzerinde alçak basınç olması nedeniyle Türkiye'ye yöneldiğini anlatan Şen, şöyle devam etti:
"Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası nedeniyle Türkiye genelinde sıcaklıklar 7-13 derece yükselecek. Sıcak hava 10 gün boyunca ülkemizde etkili olacak. Yaz sıcaklıklarının da üzerine çıkacak bu hafta sonu. Mesela İstanbul'da yaz sıcaklığı ortalama 28-29 derecedir. Şimdi İstanbul 33 dereceyi bulabilir. İzmir, Muğla, Aydın, Balıkesir'de sıcaklık 40 dereceği geçebilir. Doğu Akdeniz bölgesinde de yer yer sıcaklıklar 40 dereceyi bulacaktır."
GÜNEŞ ÇARPMASINDAN NASIL KORUNULUR?
Meteroloji Genel Müdürlüğü güneş çarpmasından korunma yöntemlerini de sitesinden yayınladı. Özellikle hafta sonu çalışanlar ve 65 yaş üstü sokağa çıkma izni bulunanlar için güneş çarpmasından korunma için tavsiyeler bulunuyor.
GÜNEŞ ÇARPMASI NEDİR?
Güneş çarpması; aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı meydana gelen ciddi bir rahatsızlıktır. Hemen müdahale edilse bile ölümcül olabilir ya da kalıcı zararlar verebilir. Aşırı sıcaklığın yanında nem oranının da yüksek olması (%70’in üzeri), güneş çarpmasında etkili bir rol oynar. Güneş çarpması özellikle yaşlı ve çocuklar için daha tehlikelidir.
Güneş ışınları; ultraviyole, görünür ve enfraruj ışınlarından oluşmaktadır. İnsan sağlığı açısından en etkili ışın ultraviyole ışınlarıdır. Ülkemizde genellikle yaz ayları ve gündüz 1100-1500 saatleri arası güneş çarpması açısından en riskli zamanlardır. Güneş çarpmasının en sık görüldüğü yerler, sıcak ve nemli deniz sahilleridir.
GÜNEŞ ÇARPMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Uzun süre güneş altında kalınmış ise aşağıda verilen belirtiler güneş çarpmasını işaret eder.
- Hastanın ateşi 39-41 dereceye kadar çıkabilir.
- Davranış, anlama ve algılama bozuklukları oluşur.
- Kalp atışları düzensizdir.
- Şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma yapabilir.
GÜNEŞ ÇARPMASINDAN NASIL KORUNMALI?
Güneş çarpmasından korunmak için aşağıda verilen tavsiyelere uymak gerekmektedir.
- Genel Müdürlüğümüzce sıcak ve UV (ultraviyole) ışınları için uyarı verilen bölge ve günlerde mümkün olduğunca güneşten kaçınmalı, zorunlu olmadıkça 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır.
- Aşırı sıcaklarda gölgede bulunulmalı, ağır işler ve spor yapılmamalıdır.
- İnce, açık renkli bol elbiseler giyilmeli, şemsiye veya geniş kenarlı şapka kullanılmalıdır.
- İmkanlar ölçüsünde sık duş alınmalıdır.
- Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmalı ve bol bol sıvı tüketilmelidir.
- Hafta sonu hava durumu
- Yarın hava nasıl olacak?
- Hafta sonu hava nasıl olacak?
- Hafta sonu sokağa çıkacak yaşlılar
- Yaşlılar için sokağa çıkma izni
- aşırı sıcak hava
- güneş çarpmasından korunmanın yolları
- güneş çarpması belirtileri
- güneş çarpmasından korunma yöntemleri
- güneş çarpmasından korunma yolları
- ateş
- davranış bozuklukları