Habersiz operasyona vize çıktı!
Gizliliği kaldıran yönetmelik durduruldu
Danıştay, yolsuzluk operasyonunun ardından savcıların soruşturma yetkilerini kısıtlayan ve mülki amirlere bildirim zorunluluğu getiren yönetmelik değişikliğinin yürütmesini durdurdu.
Rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında ‘gizlilik’ tartışması yaratan yönetmelik değişikliği durduruldu. Geçen cumartesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Adli Kolluk Yönetmeliği’ndeki değişikliğe karşı, Türkiye Barolar Birliği, Yargıçlar Sendikası, Ankara Barosu, Liberal Demokrat Parti iptal ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı.
Bir üye karşı çıktı
Hafta başında açılan bu davarlarla ilgili inceleme büyük bir hızla yapıldı. 10. Daire Başkanı Mehmet Rıza Ünlüçay’ın bizzat incelediği dosya ile ilgili yürütmenin durdurulması kararı önceki gün alındı, ancak imzalar dün tamamlandı. Kurulun davalı iki bakanlığın savunmasını almadan durdurma kararı vermesi dikkat çekti. Dairenin, yönetmeliğin “telafisi güç veya imkansız zararlara neden olabileceği ve açıkça hukuka aykırı göründüğü” gerekçeleriyle savunma almadan durdurma yönünde karar aldığı belirtildi. Kararın 1’e karşı 4 oyla alındığı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Danıştay üyeliğine seçilen eski Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Elçim’in karara karşı oy kullandığı öğrenildi.
Kararın gerekçesinde, adli kolluk görevlilerinin adli olaylarla ilgili konuları sıralı amirlerine, cumhuriyet savcılığının da cumhuriyet başsavcılıklarına bilgi verme yükümlülüğünün yargılama alanına ilişkin bir konu olması nedeniyle yönetmelikle düzenlenmesine olanak bulunmadığı belirtildi. Kararda, şöyle denildi:
Kuvvetler ayrılığı vurgusu
“Yönetmelik hükümleri kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı biçimde ceza soruşturma sürecine ilişkin usul kuralları içermekte, adli makamların görev ve yetki alanlarına ilişkin düzenleme getirmektedir. Aynı zamanda Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 157. maddesinde yer alan soruşturma gizliliği kuralını da zedeleyecek nitelikteki hükümler, idari düzenleme yetkisinin aşılması nedeniyle yetki yönünden açıkça hukuka aykırı bulunmaktadır.”