Haberlerimiz olmasa doğuracaktı!
16 yaşındaki F.T.’nin tecavüz sonucu hamileliğinin ardından kürtaj talebini reddeden sulh ceza mahkemesinin kararına savcılık itiraz etti. Yeni kararla F.T. dün kürtaj oldu.
VATAN Gazetesi’nin, “Ceninin yaşam hakkı ruh sağlığından önemli” başlığıyla gündeme taşıdığı kürtaj olayında ailenin istemediği bebek bir üst mahkemenin verdiği karar ile dün alındı. 16 yaşındaki F.T.’nin kürtaj olmak istemiyle Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurmasına neden olan olaylar zinciri 4 ay önce genç kızın yolda yürürken saldırıya uğramasıyla başladı. İddiaya göre yolda bir tinercinin saldırısına uğrayan ve kendisine koklatılan bir madde yüzünden bayıldığını, ayıldığında boş bir arazide olduğunu ve bir şey hatırlamadığını ifade eden genç kız bu olayı polise ve ailesine bildirmedi. Aradan 4 ay geçtikten sonra rahatsızlanan ve annesiyle hastaneye giden genç kızın 16 haftalık hamile olduğu ortaya çıktı.
Savcı, onay istedi
Kızın ailesi bebeğin alınması için girişimlerde bulunduysa da hastane kürtajın yasal süresi olan 10 haftalık gebelik süresinin geçmiş olduğuna dikkat çekerek savcılıktan izin alınmasını istedi. Anadolu Cumhuriyet Savcılığı’na başvuran T. ailesi 16 yaşındaki kızlarının cinsel istismar sonucu hamile kaldığını ve bebeği doğuracak ruh halinde olmadığından kürtaj izni verilmesini talep etti. Başvurunun acil olması nedeniyle başvuruyu inceleyen savcı Vekil Öztürk, gerekli kürtaj kararının verilmesi için dosyayı 35. Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.
Savcı, cinsel istismara konu olan ceninin kürtaj yapılmasının talep edilmesi üzerine Türk Ceza Kanunu’nun 99. maddesinin 6. fıkrasında yer alan “Kadının mağduru olduğu bir suç sonucu gebe kalması hâlinde, süresi yirmi haftadan fazla olmamak ve kadının rızası olmak koşuluyla, gebeliği sona erdirene ceza verilmez. Ancak, bunun için gebeliğin uzman hekimler tarafından hastane ortamında sona erdirilmesi gerekir” maddesi ve çocuk koruma kanununun da göz önüne alınarak mağdurenin bu yöndeki taleplerinin kabul edilmesi yönünde karar verilmesini talep etti.
İlk hakim izin vermedi
Gelen talebi değerlendiren 35. Sulh Ceza Mahkemesi’nden kürtaj izni isteyen mağdurenin ailesine onay vermedi. Hakim, Anayasa’nın 17. ve 90. maddesi ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin 2. maddesinde düzenlenen yaşam hakkının korunmasının devletin görevi olması nedeniyle, günümüzde ceninin yaşam hakkına sahip olduğu, anne yönünden sağlık sorunu yaratmadığı veya diğer bir zorunluluk hali olmadığı sürece gebeliği sonlandırmanın yaşam ihlali sayılacağını belirtti. Hakim 16 yaşındaki mağdura kürtaj izni vermedi. Savcı Vekil Öztürk mahkemenin verdiği bu karara, F.T’nin mağduru olduğu bir suç sonucu hamile kaldığı ve hamileliğini sonlandırmak istediği, açık rızasının da bulunması nedeniyle hamileliğin sonlandırılmasına karar verilmesini yeniden talep ederek itirazda bulundu. Dosya bunun üzerine bir üst mahkeme olan Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
Polis nezaretinde hastanede alındı
Savcı, asliye ceza mahkemesinde alınan kürtaj yapılabilir kararını dün polisle F.T.’nin ailesine ulaştırdı. F.T. ve ailesine ulaşan kararın tebligatının ardından mağdur ve ailesi, polis eşliğinde kürtajın yapılacağı İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürüldü. Cinsel istismar mağduru F.T.’nin tecavüz bebeği burada yapılan başarılı bir operasyon sonucu alındı. F.T.’nin sağlık durumu iyi.
DNA incelemesi yapılacak
Aile ve Sosyal politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın da bebeğin alınması için talimat verdiği olayda , mahkeme kararıyla ceninin genetik incelemesi yapılarak ileride tecavüz şüphelisi veya şüphelileri yakalanırsa DNA karşılaştırmasına gidilerek babanın şüpheli olup olmadığı da ortaya çıkarılacak. Şüphelinin yakalanması için soruşturma ise devam ediyor.
KARAR KADIN HAKİMİN
Dosyaya bakan Anadolu 6. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Gülperi Güneş, olayda 24 Kasım 1997 doğumlu olan F.T.’nin 16-17 haftalık hamile olduğu, tanımadığı bir kişinin saldırısına uğradığını iddia ettiği, bu iddia üzerine meçhul şahıs hakkında soruşturma başlatıldığı, mağdurun mağduru olduğu bir suç nedeniyle hamile kaldığı ihtimali ve mağdurun ve ailesinin bebeği istememesi hususu da dikkate alınarak tam teşekküllü hastanede uzman hekimler tarafında annenin sağlığı da tehlikeye sokulmayacak şekilde kürtaj yapılmasına karar verdi. Hakim kararına gerekçe olarak Türk Ceza Kanunu’nun 99. maddesinin 6. fıkrasında yer alan “Kadının mağduru olduğu bir suç sonucu gebe kalması hâlinde, süresi yirmi haftadan fazla olmamak ve kadının rızası olmak koşuluyla, gebeliği sona erdirene ceza verilmez” hükmünü gösterdi.